Atenție la adaosul de ZAHĂR din alimente –> citiți eticheta! (informații importante pentru consumatori)

Datorită gustului său dulce și bun, zahărul a fost dintotdeauna perceput ca o recompensă, ca o desfătare sau ca un desert. Acesta a și fost de altfel scopul lui final. În ultimii ani însă, tortul nu mai este un desert anual, cu care ne celebrăm ziua de naștere sau un alt eveniment important, ci un răsfăț culinar la ordinea zilei.

Adaosul de Zahăr din Alimente

Adaosul de Zahăr din Alimente

Industria alimentară ne duce cu „zăhărelul”

Mulți vor zice că au renunțat la zahăr de mult timp. Aceștia nu știu însă că majoritatea alimentelor pe care le cumpără din supermarketuri (inclusiv acelea care nu au gust dulce) conțin zahăr, pe care îl ingerează pe „nesimțite”. Zahărul a început să fie infiltrat în doze mici în aproape toate alimentele din comerț, nu doar în dulciuri. Producătorii de produse alimentare adaugă acum zahăr inclusiv în alimentele etichetate ca fiind „sănătoase” pentru a le face mai atractive la gust, însă efectul asupra sănătății este devastator.

Problema este că Institutele de Medicină, Departamentele de Agricultură ale statului și FDA refuză să întocmească o listă cu doza zilnică maximă de zahăr. Acest lucru îi dă industriei alimentare licența să adauge orice cantitate de zahăr în orice aliment vor. Fără o limită a cantității de zahăr ingerate într-o zi, consumatorii nu pot “ști” dacă depășesc limita. Conform statisticilor, 13% din caloriile zilnice pe care le ingerăm sunt zaharurile adăugate la prepararea alimentelor. Acest lucru înseamnă aproximativ 22 de lingurițe de zahăr pe zi, sau circa 130 de kilograme pe an. Asociația Americană a Inimii sugerează ca femeile să se oprească la 6 lingurițe de adaos de zahăr pe zi, iar bărbații la 9.

Unde  se ascunde zahărul

În acest context îngrijorător, este esențial ca un consumator de rând să știe unde se ascunde acest zahăr, și care sunt efectele secundare ale consumului de alimente îndulcite.

Sos de roșii, bulion, ketchup, muștar, sosuri și dressing-uri pentru salate

Deși unele produse de tip low-fat (sărace în grăsimi) nu au gust dulce, industria alimentară adaugă de obicei zahăr pentru a le face mai plăcute la gust. Soluția? În loc de dressinguri și alte sosuri din comerț, încercați să folosiți suc de roșii și bulion natural, oțet de mere și ulei de măsline pentru salate.

 Pâine, produse de patiserie

Surprinzător sau nu pentru unii, zahărul se ascunde în pâine, și nu doar în pâinea albă. 1 felie de pâine integrală sau cu cereale conține circa 2 g de zahăr adăugat. Soluția? Să învățăm să facem pâine de casă, din făină naturală.

 Produse procesate, dulciuri, sucuri de fructe

Zahărul se regăsește în cele mai multe alimente procesate. Din cele peste 600.000 de alimente comercializate pe piață, aproximativ 80% din acestea conțin zahăr adăugat, dintre care 50% o reprezintă sucurile de fructe, băuturile carbogazoase, deserturile, bomboanele și alte produsele dulci. Soluția? Să preparăm deserturile de la zero în casă; să înlocuim sucurile din comerț cu sucuri naturale din legume și fructe proaspăt stoarse acasă; să bem apă de izvor și nu apă carbogazoasă. Să înlocuim zahărul cu mierea de albine, pastă de curmale, stevia sau alți îndulcitori naturali.

 Iaurt

Asigurați-vă că verificați eticheta iaurtului pe care îl cumpărați. În unele iaurtul, adaosul de zahăr este atât de mare încât poate fi comparat cu o bomboană. Soluția? Căutați iaurturile fără fructe, su iaurturile simple, cu un nivel de zahăr sub 10 grame pe porție. Iată o rețetă de iaurt de casă.

 Preparatele din carne

Chiar și produsele din carne din supermarketuri pot ascunde adaosuri nocive de zahăr. Soluția? Lăsați salamurile, hamburgherii, pizza și alte asemenea produse, și preparați-vă mâncare proaspătă acasă, din ingrediente cât mai proaspete.

Efectele nocive ale excesului de zahăr

Zahărul ne păcălește creierul. Consumul excesiv de produse care au adaos de zahăr perturbă funcția hormonilor foamei. Mesajele hormonale menite să spună creierului că suntem sătui nu mai funcționează corect, și astfel suntem păcăliți să mâncăm mai mult.

Zahărul accelerează îmbătrânirea. Zahărul este unul din principalii stimulenți ai procesul de îmbătrânire. Fructoza, molecula dulce din zahăr este de 7 ori mai puternică decât porțiunea de glucoză din zahăr, care formează radicali de oxigen. Aceștia cresc riscul de leziuni la nivelul celulelor, de boli cronice (diabet de tip 2, boli de inimă) și de mortalitate. Zahărul grăbește în general procesul de îmbătrânire a corpului.

Pe măsură ce îmbătrânim, începem să “ruginim”. Stresul oxidativ este cel care face ca țesuturile noastre să devină maro (reacția Maillard). Consumul cronic de alimente îndulcite cu zahăr accelerează acest proces de ruginire.

Zahărul duce la îngrășarea ficatului. Acumularea de grăsime în organe nu este neapărat vizibilă la exterior. Un studiu publicat în 2012 în Jurnalul de Nutriție Clinică a constatat că persoanele care au un aport de 1000 de calorii în plus din alimentele îndulcite au o creștere corporală mai mare cu 2%, dar o creștere de 27% de grăsimi în ficat.

Prin supradozarea mitocondriei din ficat cu zahăr, ficatul nu are de ales decât să ia acest exces de zahăr și să-l transforme în grăsime. Trebuie reținut că cea mai mare parte din grăsimea acumulată în ficat nu se produce în afară, ci în interiorul organului. Așadar, consumul de alimente îndulcite cu zahăr crește riscul apariție a ficatului gras non-alcoolic. Mai mult, pentru ca ficatul să poată funcția bine în continuare, pancreasul este obligat să producă mai multă insulină decât este normal.

Zahărul anihilează arterele. Odată cu trecerea timpului, obiceiul prost de a mânca prea multe alimente care conțin zahăr va începe să afecteze endoteliul – teaca formată din celule speciale care acoperă interiorul vaselor de sânge. Glucoza le face pe acestea tot mai puțin sensibile, ceea ce ar putea afecta furnizarea de oxigen la organe.

Zahărul ne face dependenți… de el. Dopamina este unul din neurotransmițătorii creierului care induc senzația de bine în corp. Prea multă fructoză blochează semnalele sănătoase din corp și ne introduce într-un cerc vicios: vom avea nevoie de și mai mult zahăr pentru a stinge aceste semnale care produc plăcere.

Ca sfat general, este bine să renunțăm treptat la a mai cumpăra produse procesate din magazine, și să încercăm să gătim propria hrană în casă, pe cât posibil din ingrediente bio, naturale. Vom vedea că vom fi nevoiți să ne axăm mai mult pe fructe, legume, semințe și verdețuri (lucru de dorit), pe care le putem curăța de pesticide cu oțet de mere și bicarbonat de sodiu.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.