Un nou studiu: CACAUA și CIOCOLATA NEAGRĂ scad tensiunea arterială sistolică

Veste bună pentru hipertensivi: boabele de cacao, cunoscute în mod special ca o bază delicioasă pentru ciocolată, au fost asociate în cele mai recent studii științifice cu reducerea tensiunii arteriale sistolice.

Cacaua Scade Tensiunea Arterială

Cacaua Scade Tensiunea Arterială

Ciocolata neagră, medicament pentru hipertensivi 

Un studiu a analizat efectele consumului de cacao asupra tensiunii arteriale la pacienții cu pre-hipertensiune. Subiecții au consumat câte 30 de grame de ciocolată neagră pe zi, iar după 15 de zile, tensiunea arterială și nivelul seric de oxid nitric a scăzut în mod semnificativ.

Alți cercetători au descoperit că boabele de cacao conțin antioxidanți și flavonoizi cu proprietăți anti-inflamatorii puternice, prin care pot proteja celulele corpului de daunele oxidative producătoare de boli cronice, îmbătrânire precoce sau inflamații.

Concluzia acestui studiu a fost următoarea: la persoanele cu pre-hipertensiune, ciocolata neagră (30 g pe zi) a crescut nivelurile serice de oxid nitric, și a scăzut tensiunea arterială sistolică după numai 15 zile de tratament.

Studiile pe termen scurt realizate la Universitatea Adelaide din Australia care au folosit doze de 1 linguriță sau chiar o ciocolată pe zi au arătat că flavonoide regăsite în cacao s-au dovedit benefice în stimularea vasodilatației și implicit în reducerea tensiunii arteriale și prevenirea aterosclerozei.

Meta-analizele anterioare și studiile epidemiologice au arătat că inclusiv alimentele cu un conținut mare de cacao scad tensiunea arterială și reduc riscul de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, trebuie subliniat că nu toate tipurile de ciocolată au acest efect hipotensor. Specialiștii sugerează că ciocolata neagră, cu un conținut ridicat de cacao (70-80%) este cea mai puternică sursă de antioxidanți, și cea mai bună alegere pentru hipertensivi. Evitați ciocolata cu lapte, ciocolata albă sau ciocolata cu fructe, deoarece acestea conțin foarte puțină cacao, și mult mai mult zahăr și aromatizanți sau coloranți.

Având în față aceste concluzii, ciocolata nu trebuie să mai fie considerată o plăcere vinovată, ci un adevărat medicament, mai ales pentru cei care au probleme cu inima. Folosiți de asemenea pudra de cacao mai des, dacă se poate crudă, presărată pe dulciuri, pe fructe (banane, mere), pe cereale, adăugată în lapte cald, în negrese preparate fără foc, etc.

Sursă:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22156352

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.