Salata Verde – Proprietăți și Beneficii Uimitoare, Rețete

Salata verde românească este cea mai sănătoasă din toate soiurile de salată verde din lume. Are proprietăți purificatoare pentru sânge și colon, sedative pentru sistemul nervos și energizante deopotrivă, efecte analgezice, somnifere și calmante (asemănătoare cu opiul), fortificante pentru imunitate și remineralizante.

Salata Verde – Proprietăți și Beneficii Uimitoare, Rețete

Salata Verde – Proprietăți și Beneficii Uimitoare, Rețete

Salata verde – Proprietăți

Salată verde (Lactuca sativa) este apreciată din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale răcoritoare, purificatoare și hrănitoare. Astăzi, salata verde este una din cele mai căutate legume cu frunze verzi datorită bogăției de vitamine, minerale și substanțe nutritive conținute: Vitamina A, B1 și B2, B3, C și K, fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu și antioxidanți.

Datorită conținutului mare de apă (90-95%), salata verde este un ingredient preferat pentru iubitorii de sucuri verzi naturale, răcoritoare. Ca și alte legume cu frunze verde închis, salata verde este o sursă fabuloasă de clorofilă.

Salata verde - Beneficii

Combate anemia

Salata verde conține o cantitate relativ mare de clorofilă și fier, esențiale pentru sinteza hemoglobinei în celulele roșii din sânge.

 Hidratează și curăță corpul

Sucul de salată verde este un mijloc excelent de hidratare a celulelor. Sucul este răcoritor, hrănitor și purificator pentru celulele în care se depun toxinele și grăsimile dăunătoare. Efectul purificator al salatei verzi este produs de acțiunea antioxidanților care neutralizează substanțele, și de potasiu (care stimulează diureză, ajutând astfel la eliminarea toxinelor din organism) și de fibre (care ajută la curățarea colonului).

 Are proprietăți antioxidante

Salata verde este bogată în antioxidanți, în special beta-caroten, vitamina C și vitamina E. Aceste substanțe ajută la curățarea organismului de toxine și la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi: îmbătrânirea prematură, boli cronice și cancer.

 Menține sănătatea oaselor

Studiile arată că salata verde are un efect protector asupra sănătății osoase, datorită conținutului ridicat de vitamina K. Aceasta este necesară pentru sinteza de osteocalcinei – o proteină osoasă care ajută la consolidarea țesutului osos. Această acțiune protectoare asupra oaselor este deosebit de importantă în prevenirea osteoporozei cauzată de fracturi la femeile în post-menopauza și la persoanele în vârstă. Salata verde este o sursă bună de calciu și fosfor, care joacă un rol esențial în menținerea integrității osoase.

 Antidot pentru constipație

Datorită conținutului ridicat de fibre, salata verde și sucul de salată verde stimulează tractul intestinal, reduce constipația și curăță colonul.

 Ameliorează tusea

Sucul de salată verde conține agenți anti-tuse care ajută la ameliorarea tusei iritabile, precum și a simptomelor de astm și bronșită.

 Are efecte sedative

Salata verde a fost utiliză din vechi timpuri de vraci ca o alternativă pentru opiu, datorita efectelor sedative naturale și a proprietățile lor sale analgezice.

Astăzi, utilizarea sa medicinală este limitată la tratarea tulburărilor de somn, excitabilitate nervoasă, anxietate și agitație, mai ales la copii și persoanele în vârstă. Bea un pahar de suc de salata verde și țelină o oră înainte de culcare pentru a avea un somn de noapte odihnitor.

Salata verde - Rețete și sfaturi de consum

Salata verde poate fi consumată crudă sau fiartă, deși în stare crudă, verde este mai revigorantă, hrănitoare și bogată în vitamine și minerale. Se poate folosi la salate cu zeamă de lămâie și ceapă verde, în sandvich-uri, sau se poate prepara sub formă de supă, ciorbe de legume sau legume fierte la abur.

Sucul de salată verde se poate extrage cu un storcător cu viteză mare. Se poate combina cu suc de morcov, țelină, roșii, fenicul sau anghinare.

 > Precauții

Salata verde este sigură pentru consum, fără efecte secundare. Cu toate acestea, cantitatea mare de vitamina K din salata verde poate interfera cu medicamentele anti-coagulante, și poate duce la formarea de cheaguri de sânge (tromboză) și alte boli asociate.

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.