Bicarbonat de Sodiu cu Apă – Efecte Secundare și Contraindicații
Bicarbonatul de sodiu este un antiacid eficient. Substanțele antiacide sunt eficiente în tratarea arsurilor la stomac ocazionale și a indigestiei, datorită capacității lor de a absorbi și neutraliza acidul din stomac. În plus, există și anumite situații de sănătate când administrarea de bicarbonat de sodiu pentru reducerea nivelului de aciditate din sânge sau urină este justificată.
Cuprins
Cine nu trebuie să ia bicarbonat de sodiu
Administrarea de bicarbonat de sodiu înseamnă ingerarea unei cantități mari de sodiu, fapt care poate duce la creșterea tensiunii arteriale, și chiar agrava unele boli de inimă. În alte cazuri, medicii gastroenterologi spun că un consum regulat de bicarbonat de sodiu poate duce la umflarea picioarelor sau apariția edemului, din cauza retenției de lichide.
Concluzia este clară pentru medici: persoanele cu hipertensiune arterială sau alte boli cardiovasculare, cu boli de rinichi sau cu o dietă restricționată la capitolul sodiu, nu trebuie să ia bicarbonat de sodiu ca remediu. În plus, femeile însărcinate care sunt mai predispuse la edeme, nu trebuie să urmeze un tratament cu bicarbonat de sodiu.
Bicarbonat de sodiu în doze mari – Efecte secundare
Deși bicarbonatul de sodiu poate fi administrat în condiții de siguranță la persoanele care nu au restricțiile de mai sus, în doze mari, acesta poate provoca reacții adverse grave, chiar și la oamenii sănătoși.
Prea mult bicarbonat de sodiu în organism poate duce la o afecțiune numită alcaloza metabolică, în care sângele iese din limitele normale ale unui pH sănătos. Când se întâmplă acest lucru, pot să apară unele simptome: contracții musculare, iritabilitate, simptome de hipernatremie (o formă de deshidratare)
Este posibil de asemenea să se manifeste o stare opusă, în care cresc potasiul seric și aldosteronul. Acest lucru poate cauza edeme, retenție de apă sau hipertensiune arterială.
Copiii sub 2 ani care au primit injecții rapide de bicarbonat de sodiu (circa 10 mm pe minut) pot prezenta hipernatremie (deshidratare), precum și o scădere a presiunii lichidului cefalorahidian și o posibilă hemoragie intracraniană.
Citeste si: Tratamentul Controversat a lui Tullio Simoncini – Bicarbonat de Sodiu Pentru Cancer
Bicarbonatul de sodiu – Interacțiuni cu alte medicamente
Forma injectabilă de bicarbonat de sodiu pot fi incompatibilă cu noradrenalină și dobutamină. Chiar și atunci când bicarbonat de sodiu este folosit ca un antiacid, în doze mari, pot să apară probleme la persoanele care urmează un tratament cu benzodiazepine, Valium sau Xanax, suplimente de fier, ketoconazol sau Nizoral, litiu, methenamină, chinidină, aspirină, medicamente pentru diabet zaharat, sau tetraciclină.
Deși există riscul de a apărea aceste reacții adverse în cazurile amintite mai sus, bicarbonatul de sodiu poate fi administrat în condiții de siguranță pentru reducerea acidului din stomac, alinarea simptomelor ulcerului gastro-intestinal, sau pentru a crește pH-ul din sânge și urină.
Pentru corecția pH-ului, în general se începe de la 1 linguriță de bicarbonat de sodiu dizolvată într-un pahar de apă pe zi. Dacă analizele arată că pH-ul este încă acid, medicul poate decide creșterea dozei de bicarbonat de sodiu pe zi. În orice caz, nu se va depăși cantitatea de 4 lingurițe pe zi.
va puteti alcaliniza cu lamaie sau otet de mere
era cazul ca cineva sa scrie si acest articol…pentru ca se exagereaza mult cu tratamentul cu bicarbonat si nu pentru toti este tratament minune… in anumite cazuri poate deveni periculos si e bine de stiut
Referitor la alcalinizare cu ”apa cu lamaie” eu si sotia am folosit acest tratament pt. cca. 3 zile(un pahar pe zi dimineata inainte de micul dejun) si in urma acestui tratament sotia si-a pierdut o plomba iar eu un sfert din smaltul unei masele. Bineinteles ca am stopat administrarea(coincidenta este prea mare ca sa nu existe o legatura dat fiind faptul c a lamaia contine acid citric). Asa ca mare grija la consumul de apa cu lamaie. De astazi am inceput tratamentul cu bicarbonat(un varf de cutit la un pahar de apa). Voi reveni cu precizari referitor la eficacitate/reactii adverse.