Broccoli – Proprietăți, Beneficii, Consum
Broccoli este una din cele mai sănătoase super-legume pe care le putem consuma, datorită conținutului nutritiv bogat și proprietăților antibacteriene și anti-cancer formidabile. Starea noastră de sănătate ar fi mult îmbunătățită prin includerea acestei legume mai des în dieta zilnică. Broccoli se traduce prin “braț, ramură”, datorită formei sale de mănunchi verde, și face parte din aceeași femilie de crucifere ca și varza și conopida.
Cuprins
Broccoli – Vitamine și minerale
Broccoli este o sursă fabuloasă de Vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, acid folic, calciu, fier, zinc, magneziu, potasiu, seleniu, fosfor, sulf, fibre, tripoftan, proteine, acizi grași Omega-3, și multe alte substanțe antioxidante și anticancerigene. Spre deosebire de laptele și produsele lactate, broccoli conține la fel de mult calciu, plus Vitamina C.
1. Broccoli previne cancerul
Broccoli este o legumă care crește durata de viață la cei sănătoși sau bolnavi. Broccoli combate apariția cancerului gastric, cancerului de sân, cancerului ovarian, cancerului de colon, cancerului la prostată, cancerului la vezica biliară, leucemia și melanomul malign. Aceste efecte anticancerigene se datorează unui fitonutrient numit sulforan, care stopează diviziunea celulelor maligne și înmulțirea lor și care ajută la curățarea substanțelor cancerigene din corp și la distrugerea celulelor cu metastază.
2. Broccoli curăță organismul
Această legumă extraordinară este ideală pentru curele de detoxifiere, datorită conținutului de fitonutrienți care combat efectele radicalilor liberi și distrugerea sau modificarea ADN-ului. Prin consumul de broccoli este stimulată producția de enzime care sprijină procesul de detoxifiere și eliminare a reziduurilor din corp. Prin acțiunea detoxifiantă, broccoli îmbunătățește și funcția ficatului și aspectul pielii.
3. Broccoli combate bacteria Heliobacter pylori
Broccoli este o legumă bună pentru digestie și stomac. Combate îndeosebi bacteriile care duc la apariția ulcerului și gastritei. Sulforanul s-a dovedit eficient în eliminarea infecției cu Heliobacter pylori în testele făcute pe șobolani și la prevenirea ulcerului.
4. Broccoli este bun pentru inimă
Alături de ceapă, mere și ceaiurile din plante, broccoli este un aliment care protejează sistemul cardiovascular și reduce riscul de boli cu 20%.
5. Întărește oasele și imunitatea
Cel mai bun mod de a ajuta la creșterea rezistenței osoase este să consumăm legume verzi. O cană de broccoli conține 74 mg de calciu, plus 120 mg de Vitamina C, care ajută la absorbția calciului în oase. Broccoli conține de asemenea beta-caroten, zinc și seleniu, substanțe care cresc imunitatea
6. Broccoli în sarcină
Femeile însărcinate sunt sfătuite să consume mai mult broccoli, pentru sănătatea lor și mai ales a fătului. Broccoli conține acid folic, o vitamină hrănitoare pentru celulele sistemului nervos ale fătului.
7. Previne apariția cataractei
În broccoli se găsesc antioxidanți asemănători cu cei de la nivelul cristalinului. În urma unui studiu, s-a dovedit că un consum regulat de broccoli (2 porții pe săptămână) poate reduce riscul apariției cataractei cu 23%.
Broccoli crud sau broccoli fiert
Broccoli crud este cel mai bun mod de consum al acestei legume. Conform studiilor, prin fierbere, broccoli pierde mult din sulforan, substanța care combate tumorile, cancerul și ulcerul.
Sucul de broccoli, extras prin storcătorul electric este o formă ideală de a beneficia de toate proprietățile curative ale acestei legume. Se poate aroma cu suc de lămâie, pentru un gust mai plăcut.
Broccoli se poate adăuga la salate de legume, supe, ciorbe, sau se poate folosi ca garnitură pentru fripturi.
___________________________________________________________________________________________
Broccoli – Contraindicații
Broccoli nu este o legumă tocmai bună pentru persoanele care au probleme cu tiroida (în special gușă sau tiroidă mărită).