Alimente Fermentate – Beneficii și Preparare
Legumele fermentate trec printr-un proces care servește la conservarea alimentelor, creând în același timp o serie de enzime benefice, inclusiv acizi grași Omega-3, vitamine din complexul B, și numeroase tipuri de probiotice. Alimentele fermentate natural sunt recomandate de medici ca fiind benefice pentru digestie și aprovizionarea organismului cu substanțe nutritive.

Alimente Fermentate – Beneficii și Preparare (Image courtesy sxc.hu)
Alimentele fermentate – Beneficii
___________________________________________________________________________________________
Dincolo de faptul că sunt foarte gustoase, alimentele fermentate oferă o serie de beneficii importante pentru sănătate.
1. Probioticele
Prin consumul de alimente fermentate în mod regulat putem puteți beneficia de introducerea de bacterii benefice în tractul digestiv. Acestea ajută la încetinirea sau chiar inversarea unor boli. Probioticele sunt importante pentru îmbunătățirea sănătății gastro-intestinale și imunitatea corpului.
2. Asigură o mai bună absorbție a substanțelor nutritive
Alimentele fermentate ajută la absorbirea mai multor substanțe nutritive din alimentele consumate, prin menținerea unui echilibru optim al bacteriilor și enzimelor digestive din tractul digestiv. Atunci când sunt combinate cu o dietă sănătoasă, alimentele fermentate ne pot ține departe de suplimentele cu vitamine din farmacii.
3. Alimentele fermentate sunt ieftine
Deși alimentele sănătoase sunt în general scumpe, introducerea în dieta zilnică a alimentelor fermentate poate fi un mod eficient de a salva bugetul familie. Aceste alimente fermentate se pot prepara foarte ușor acasă.
4. Sunt ușor de conservat
Procesul de lacto-fermentare ajută la păstrarea alimentelor fermentate pe termen lung, fără a-și pierde din substanțele nutritive. Putem face acest lucru pentru majoritatea legumelor și fructelor din grădină.
___________________________________________________________________________________________
Cum se obțin legumele fermentate
Se spală bine legumele selectate, se taie mărunt și se pun în borcane de sticlă. Se poate folosi suc de țelină ca soluție de saramură, datorită conținutului de sodiu natural. Pentru fermentarea legumelor se poate folosi zer sau kefir. Se toarnă soluția de fermentare peste legume, apoi sucul de țelină.
Legumele trebuie să fie complet acoperite cu suc de țelină. Deasupra se pune o frunză de varză mare, care să acopere legumele. Se pot adăuga și plante aromate: salvie, oregano, busuioc sau rozmarin și cimbru. Se închid borcanele ermetic și se țin într-un loc cald și umed timp de 24 de ore. După această perioadă, borcanele se păstrează la frigider sau într-un loc rece, pentru a încetini procesul de fermentare. Întregul proces poate dura până la 3 zile vara, sau 7 zile iarna.