Suc de Portocale Natural – Proprietăți, Preparare, Tratamente

Sucul de portocale rămâne sucul cel mai mult consumat peste tot în lume. Plină de vitamine și minerale utile, această băutură are un conținut scăzut de grăsimi, și nu conține nici un fel de colesterol.

Suc de portocale natural – Cum se prepară, cum se bea

Suc de Portocale Natural – Proprietăți, Preparare, Tratamente

Suc de Portocale Natural – Preparare, Beneficii (Image courtesy sxc.hu)

Sucul de portocale se prepară simplu, acasă, prin stoarcerea manuală sau electrică a fructelor. Sucul extras se bea imediat după stoarcere, pentru a beneficia de toate substanțele nutritive proaspete.

Se poate păstra cel mult 2 ore la temperatura camerei, sau 18 ore la frigider.

Sucul de portocale se bea cel mai bine pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de masă.

Beneficiile sucului de portocale

O sursă mare de Vitamina C

Vitamina C nu poate fi sintetizată de corpul uman, de aceea trebuie să o luăm din alimente. 2 pahare de suc de portocale pe zi poate crește concentrația de Vitamina C din organism cu 40-60%.

Vitamina C naturală ne protejează de efectele nocive ale radicalilor liberi care determină îmbătrânirea precoce, și ajută la absorbția de minerale esențiale, în special a calciului.

Răceală și gripă

Se beau câte 3-4 pahare de suc de portocale pe zi, în care se adaugă câte 1-2 picături de ulei de portocale. Studiile efectuate în 1995 au arătat că doar inhalarea aromei de portocale diminuează durerea de cap și senzația de vertij. Uleiul de portocal amplifică imunitatea și scurtează timpul de vindecare al virozelor.

Reduce inflamațiile

Mesele cu un conținut bogat de grăsimi sau glucoză pot duce la apariția reacțiilor inflamatorii în corp, care la rândul lor cauzează rezistența la insulină – un factor declanșator al diabetului de tip 2 și al aterosclerozei. Ateroscleroza este o afecțiune gravă în cazul în care pereții vaselor de sânge se întăresc din cauza depozitelor de grăsime.

Sucul de portocale servit la o masă bogată în carbohidrați și grăsimi poate preveni apariția acestor inflamații, ceea ce face această băutură o măsură preventivă împotriva rezistenței la insulina și aterosclerozei.

Reglează tensiunea arterială

Tensiunea arterială diastolică poate fi îmbunătățită prin adăugarea unui pahar de suc de portocale în dieta zilnică. Studiile au descoperit că sucul de portocale contine hesperidină, un pigment solubil în apă care îmbunătățește activitatea vaselor mici de sânge și care aduce tensiunea arterială în echilibru.

Reduce nivelul colesterolului rău

Sucul de portocale băut în mod regulat poate reduce nivelul de lipoproteine cu densitate redusă (colesterolul LDL, cunoscut sub numele de colesterol rău). Acesta se colectează în artere și vasele de sânge, cauzând probleme cardiovasculare și de circulație a sângelui.

Beneficii pentru piele

Sucul de portocale hidratează pielea, o menține fermă și îi oferă o strălucire naturală. Sucul de portocale face minuni pentru piele atunci când este folosit topic. Aplicat pe piele, acesta strânge porii, curăță pielea și previne formarea ridurilor fine. Este de asemenea un remediu natural important pentru tratarea arsurilor solare.

Previne defectele de tub neural

Lipsa de acid folic este una din principalele cauze a defectelor congenitale (greutate mică la naștere și defecte de tub neural). O jumătate de suc de pahar de suc de portocale băut zilnic oferă 40 mg de folați femeilor însărcinate. Folații sunt micronutrienți importante pentru prevenire defectelor congenital.

Produce colagen

Vitamina C este ingredientul cheie pentru producerea de colagen – o componentă structurală a oaselor, tendoanelor, ligamentelor și vaselor de sânge. Atunci când organismul duce lipsă de vitamina C poate să apară scorbut, o boală caracterizata prin echimoze, sângerări, căderea dinților și dureri articulare severe. Un adult are nevoie de cel puțin 90 mg de vitamina C în fiecare zi pentru a preveni acest deficit. Persoanele care fumează trebuie să ia mai multă Vitamina C, în jur 125 mg pe zi. Un pahar de Vitamina C oferă până la 93 mg de Vitamina C.

Litiază renală

Se bea câte jumătate de litru de suc de portocale pe zi, în cure de câte o săptămână cu o săptămână pauză.

Alte beneficii

Vitamina B6 din sucul de portocale ajută la producția de hemoglobină, beta-carotenul previne deteriorarea celulelor, conținutul mic de calciu ajută la consolidarea oaselor și dinților, iar acidul folic întărește creierul. Sucul de portocale este benefic și pentru pierderea în greutate.

___________________________________________________________________________________________

Suc de portocale – Contraindicații și precauții

Persoanele care suferă de reumatism și artrită trebuie să consume portocale în cantități mici, deoarece aciditatea lor poate accentua durerile.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.