Arpacaș – Beneficii, Proprietăți, Rețete
Asociat de români cu coliva preparată la parastase, arpacașul este un simplu aliment obținut prin decojirea boabelor de grâu, o cereală gustoasă, hrănitoare și înzestrată cu proprietăți terapeutice minunate. Arpacașul este foarte bogat în substanțe nutritive prin care combate avitaminoza, anemia, constipația, boli de inimă și chiar cancer. Arpacașul fiert este un cicatrizant excepțional, și un purificator pentru piele. Ajută la stabilizarea glicemiei și este minunat pentru diabetici.

Arpacașul – Beneficii, Proprietăți, Rețete
Arpacaș – Conținut nutrițional
Arpacașul este una din cele mai vechi cereale de pe pământ, cultivat prima dată de egipteni, acum 10.000 de ani, și adus de Cristofor Columb în anul 1494. În ciuda istoriei sale lungi, arpacașul nu are aceeași popularitate ca și grâul sau ovăzul.
Bogat în fitochimicale, fibre, proteine, magneziu, fosfor, mangan, fier și seleniu, arpacașul oferă o serie de beneficii sănătății. Este sărac în calorii și grăsimi, și sprijină efortul de menținere a siluetei.
___________________________________________________________________________________________
> Bun pentru diabetici
Din arsenalul componentelor vindecătoare ale arpacașului face parte un anumit tip de fibre solubile numite beta-glucan, similare în consistență cu pectina. Beta-glucanul este o fibră vâscoasă pe care corpul nostru nu o poate digera. Prin contactul cu apă, aceste fibre încetinesc mișcările alimentelor în sistemul digestiv, reglând astfel răspunsul organismului la glucoză și insulină după o masă.
Există dovezi care arată că arpacașul poate fi chiar mai bun decât ovăzul în ceea ce privește modularea nivelului de zahăr din sânge, și promite beneficii pentru persoanele cu risc de sindrom metabolic.
Deși medicii nutriționiști recomandă consumul a 3 porții de cereale integrale pe zi, noi consumăm abia o porție, și uneori nici aceea întreagă. Conform Departamentului Agriculturii din Statele Unite, consumul de cereale integrale bogate în fibre integrale reduce riscul de numeroase boli cronice:
– Boli coronariene
– Afecțiuni cardiovasculare
– Hipertensiune arterială
– Colesterol mare
– Constipație
– Îngrășare și obezitate
– Diabet
– Cancer
O cercetare preeliminară a stabilit că fiecare creștere cu 10 g a aportului total de fibre dietetice pe zi a produs o reducere de 14% a riscului de boli și complicații coronariene, și o scădere de 27% a riscului de deces din această cauză.
> Protecție împotriva cancerului
Arpacașul conține lignani, un tip de fitonutrienți care pot preveni apariția cancerului. Un studiu german a constatat că femeile cu niveluri plasmatice de enterolactonă mai mari au avut un risc mai mic de cancer la sân în perioada de premenopauză cu 62%.
Și bărbații pot beneficia de o reducere a riscului de cancer la prostată prin creșterea aportului de lignani din arpacaș, cu 82%. Consumul de cereale integrale poate contracara inclusiv tipurile de cancer hormono-dependente.
> Beneficii pentru sănătatea gastro-intestinală și a colonului
Arpacașul este o sursă bogată de fibre solubile și insolubile, care reglează tranzitul intestinal. Unele fibre solubile sunt digerate de bacteriile din colon care produc acizi cu lanț scurt, benefice pentru sănătatea colonului. Cercetătorii investighează acum capacitatea acestor fibre de a calma mucoasa inflamată a colonului și de a trata boala intestinală cunoscută sub numele de colită ulcerativă.
___________________________________________________________________________________________
Rețete cu Arpacaș
> Ceai de arpacaș pentru piele
Ceaiul de arpacaș este un preparat diuretic, mai puțin cunoscut de noi. Este bun în special pentru curățarea pielii de pete de bătrânețe, eczeme, alunițe sau negi. O cură cu ceai de arpacaș pentru sănătatea pielii durează 1-3 luni, în funcție de gravitatea afecțiunii.
Ceaiul de arpacaș se prepară din 2 linguri de arpacaș, spălat în mai multe ape, scurs și rumenit 10 minute într-o tigaie, fără ulei. După această operațiune, arpacașul se pune la fiert cu o cană de apă timp de 10 minute. Se beau câte 2 căni de ceai cald pe zi, strecurat și neîndulcit.
Decoctul de arpacaș este și mai bun. Acesta ajută la combaterea avitaminozelor și a constipației, și curăță pielea. Se prepară din 300 g de arpacaș, spălat, pus la fiert cu un litru de apă. După ce a fiert bine, boabele se strecoară și în vas se adaugă 650 ml de apă plată. Se amestecă și se beau câte 2 pahare pe zi, dimineața și la prânz, fără zahăr sau miere.
> Terci de arpacaș pentru acnee
Se macină arpacașul prin râșnița de cafea, și se amestecă cu 2 linguri de apă. Se pune la fiert la foc mic, amestecând în continuu câteva minute. După ce s-a răcit la temperatura camerei, terciul rezultat se aplică pe zona afectată de acnee și se lasă 20 de minute. La urmă se clătește cu apă. Procedeul se repetă de 3 ori pe săptămână.
> Arpacaș fiert
Arpacașul se poate folosi la diferite mâncăruri cu orez, legume, sau la salate, dar cel mai adesea este consumat sub formă de desert.
Ingrediente:
• 1 cană de arpacaș
• 4 căni de apă
• ¼ cană de zahăr sau miere
• esență de rom
• nucă măcinată
• cacao
• fructe uscate – smochine, stafide, curmale, caise, sau biscuiți (opțional)
Rețeta se poate face simplă, fără arome speciale. Se spală bine arpacașul și se pune la înmuiat peste noapte într-un vas cu apă. Dimineața se scurge de apă și se pune la fiert cu 4 căni de ani, la foc mic, aproximativ 2 ore. Zahărul și esențele se adaugă cu 15 minute înainte ca arpacașul să fie gata.
fierbe mult mai usor-infloreste f frumos…
Mie mi se ppare fiert si dupa o jumatate de ora …Daca-l mai tii la inmuiat si peste noapte cred ca fierbe si mai repede..