Maghiranul – Proprietăți și Beneficii Esențiale Pentru Sănătate

Maghiranul (Majorana hortensis) are proprietăți terapeutice diverse, puțin cunoscute de cei care îl utilizează doar ca un zarzavat pentru mâncăruri. Efectele sale vindecătoare se răsfrâng asupra tractului digestiv, fiind un bun calmant pentru stomac, asupra afecțiunilor respiratorii, îndeosebi pentru astm și asupra durerilor, de cap, reumatice sau articulare.

Maghiran (Majorana hortensis)

Maghiran (Majorana hortensis)

Maghiran – conținut nutrițional

Această verdeață intens aromată conține calciu, necesar pentru oase, dinți și nervi puternici, dar și pentru absorbția vitaminei B12, fier pentru hemoglobină și imunitate, potasiu pentru inimă, sistemul nervos și muscular, dar și beta-caroten prevenirea cancerului și bolilor cardiovasculare.

> Decongestionant pentru bronșită

Frunzele maghiranului au fost utilizate din vechi timpuri pentru eliminarea flegmei. Maghiranul acționează ca un decongestionant util în bronșită, sinuzită și dureri de cap.

> Calmant pentru sistemul nervos

Maghiranul are efecte calmante mult mai bune decât oregano, și poate fi folosit pentru ca tonic pentru sistemul nervos, reducerea stresului și tensiunii, calarea nervilor și inducerea unei stări de liniște. Flavonoidele din maghiran au aceste proprietăți sedative excepționale, prin care poate ameliora stările de insomnie, tensiune și migrene.

> Tulburări gastro-intestinale

Maghiranul poate ameliora inapetența, indigestia, greața și flatulența. La fel ca și menta, maghiranul calmează colicile și alte probleme digestive minore.

> Sănătatea cardio-vasculară

Maghiranul ajută la menținerea arterelor și inimii sănătoase prin faptul că previne acumularea de colesterol și prin îmbunătățirea circulației sangvine.

> Calmează durerile

Maghiranul deține proprietăți anti-inflamatoare, și poate fi folosit extern ca un calmant natural pentru dureri: de dinți, contuzii, entorse, dureri musculare, artrită sau încheieturi înțepenite, sau intern, pentru crampe servere de stomac, spasme și menstruație dureroasă.

> Elimină toxinele, scade febra

Maghiranul stimulează transpirația și ajută astfel la detoxifierea corpului prin piele. Mai mult decât atât, această calitate ajută la reducerea febrei și ajută la ameliorarea simptomelor de gripă și răceală.

> Maghiranul în bucătărie

Pe partea culinară, maghiranul este o verdeață excelentă ca garnitură pentru friptura de pui și curcan, fasole și mazăre. Maghiranul îmbogățește aroma morcovului și sucurile de fructe naturale. De asemenea, poate fi folosit la preparate cu brânză și ouă. Maghiran are o proprietate rară: aroma sa se intestifică atunci când este lăsat la uscat.

Mod de administrare

Ceai de maghiran. Este un remediu popular pentru răceală, dureri de cap, sinuzită și tulburări digestive sau nervoase. Se adaugă 1-2 lingurițe de maghiran la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute. Se beau 1-2 căni pe zi.

Folosit la inhalație, ceaiul de maghiran ajută la liniștirea stomacului. Vaporii inhalați reduc semnificativ simptomele de indigestie: crampe, balonare, constipație.

Ulei de maghiran. Maghiranul deține cel mai parfumat ulei esențial din toate ierburile comestibile. Din acest motiv, uleiul de maghiran este utilizat pe scară largă în aromaterapie și inclus în produsele cu petrol care încălzesc pielea și ușurează durerile reumatice și articulare, fiind un bun relaxant muscular. Uleiul de maghiran poate fi util și în cazul crampelor menstruale dureroase, afecțiunilor pielii sau a durerilor de dinți (se aplică 1-2 picături pe dintele afectat).

Cataplasme cu maghiran. Frunzele de maghiran ca atare se pot aplica pe locurile dureroase: entorse, dureri articulare sau reumatice, sau se pot aplica sub formă de pastă cu apă fierbinte.

Pulbere de maghiran. Are recomandări diverse: spasmofilie, bronșită, tulburări nervoase, impotență.

Tinctura de maghiran. Se ia câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi.

Maghiran – Contraindicații

Produsele din maghiran nu sunt recomandate pe perioada sarcinii și alăptării.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.