Ceai de Cuișoare – Proprietăți și Beneficii Aromate
La fel ca toate condimentele din lumea largă, cuișoarele sunt disponibile pe tot parcursul anului în formă uscată, concentrată. Cuișoarele sunt renumite pentru gustul lor unic, cald, dulce și aromat, folosit adesea la pâinea cu ghimbir și plăcinta de dovleac, supe de fasole, mazăre sau chili.
Cuprins
Cuișoarele – Proprietăți
Cuișoarele (Eugenia caryophyllata) sunt de fapt bobocii nedeschiși a florilor arborelui de cuișoare veșnic verde. Mugurii sunt culeși atunci când aceștia au o culoare rozie, și se lasă la uscat până când devin maro închis. Cuișoarele se numesc astfel datorită aspectului lor conic asemănător cu a unor cuie mici. Deși au un exterior foarte tare, carnea lor are un compus gras, esențial pentru sănătatea noastră. Aroma sa puternică se datorează prezenței unui compus numit eugenol (70-90 %), care este de altfel
Eugenolul este de altfel ingredientul vindecător care a făcut obiectul a numeroase studii medicale, inclusiv studii legate de capacitatea acestui condiment de a preveni toxicitatea cauzată de poluanții de mediu, cancerul tractului digestiv sau inflamarea articulațiilor.
Ceai de cuișoare – Preparare și Beneficii
Ceaiul de cuișoare are efecte antioxidante puternice, prin care ne redă vitalitatea și energia, forța și puterea de a face față sarcinilor zilnice și bolilor care apar. Ceaiul de cuișoare este și un bun antiseptic, antibacterian, antiinflamator, calmant și anticoagulant. Are efecte bune împotriva infecțiilor, inflamațiilor și formarea de cheaguri de sânge. Poate fi consumat inclusiv pentru ameliorarea problemelor digestive, cum este balonarea, flatulența sau colita de putrefacție.
Ceaiul de cuișoare se prepară din 3-4 bobițe măcinate de cuișoare, lăsate la infuzat 10 minute într-o cană de apă fierbinte. Se poate îndulci cu miere sau coji de lămâie și portocală. Se beau câte 2 cești (de cafea) pe zi, cu înghițituri mici.
Este un remediu bun pentru persoanele cu hipertensiune arterială. În acest caz se poate amesteca cu ceai negru.
Un amestec de nutrienți
Cuișoarele conțin o varietate de fitnutrienți, fibre alimentare, calciu, magneziu, mangan, acizi grași Omega-3, vitamina K, fibre alimentare și vitamina C.
1. Dureri de dinți
În Statele Unite, extrase de eugenol au fost adesea folosite in stomatologie ca un anestezic ușor și agent anti-bacterian. Poate fi folosit împotriva durerilor de măsea sau de dinți, sau a infecțiilor respiratorii, prin simpla mestecare a unei bobițe. Este de altfel unul din primele ingrediente listate în 99% din pastele de dinți din comerț.
2. Proprietăți antiinflamatoare
Eugenolul din cuișoare funcționează de asemenea ca o substanță antiinflamatoare care poate reduce simptomele bolilor inflamatorii cu până la 15-30 %. Cuișoarele conțin de asemenea o varietate de flavonoide, inclusiv kaempferol și rhamnetin, care contribuie reducerea inflamațiilor.
3. Greață și vărsături
Cuișoarele și uleiul de cuișoare se pot lua împreună pentru ameliorarea stărilor de rău și de greață. Femeile gravide care au rău de dimineață pot lua aproximativ zece boabe de cuișoare și să le amestece cu zahăr și apă. Această soluție se bea de 2 ori pe zi, ca un tratament eficient.
4. Tuse, astm, răceală și halenă
Tusea și respirația neplăcută pot fi rapid tratare prin simplul consum al acestor condimente aromate. Se pot mesteca în forma lor organică, sau se pot include la diverse băuturi și preparate culinare, în orice moment al zilei pentru îmbunătățirea respirației și calmarea tusei. Pentru simptomele răcelii, se bea un amestec din apă, 10 picături de ulei de cuișoare și miere de albine. Se bea de 2-3 ori pe zi.
5. Sinuzita, dureri de cap
Pentru obținerea de efecte rapide în caz de sinuzită, se poate administra pulbere de cuișoare pe nas.
6. Stres
Cuișoarele au un efect calmant asupra simțurilor și ajută la eliminarea tensiunii și stărilor încordate. Se poate prepara un ceai calmant din cuișoare, busuioc, mentă și cardamom și miere de albine.
Cuișoarele la gătit – cum să le folosești
Cel mai simplu mod de a se măcina cuișoarele întregi și de a obține o pulbere fină este prin folosirea unei râșnițe de cafea. Din moment ce cuișoarele au un gust foarte intens, în special cele măcinate, trebuie avut grijă atunci când se adaugă la o rețetă, pentru a nu învinge aroma celorlalte ingrediente.
Pentru supe, ciorbe și alte mâncăruri lichide, se pot înfinge câteva cuișoare întregi într-o ceapă, care apoi se scufundă în apă. Pentru un gust oriental, se poate folosi un amestec de cuișoare, usturoi, turmeric și ceapă.
Cuișoarele fac o pereche bună cu scorțișoara. Se pot adăuga la cidru de mere, compoturi sau ceaiuri și vinuri fierte. Ca umplutură pentru prăjituri, se pot amesteca cu nuci și stafide.