Gem de Mere cu Scorțișoară, Ghimbir, Gutui sau Pere

Cele mai aromate dulciuri de iarnă sunt gemurile de fructe preparate toamna. Se pot folosi delicatese de sezon – mere, pere, gutui, prune, caise, afine, mure, sau fructe exotice – portocale, lămâi, kiwi, etc. Pentru și mai multă aromă, se pot adăuga mirodenii cu proprietăți medicinale – scorțișoară, anason, lămâie cardamom și ghimbir.

Rețete Gem de Mere cu Scorțișoară, Ghimbir, Gutui sau Pere

Rețete Gem de Mere cu Scorțișoară, Ghimbir, Gutui sau Pere

Rețetă Gem de Mere cu Gutui

Ingrediente:

• 2 kg de mere
• 2 kg de gutui
• 1 kg de zahăr
• o lămâie
• 2 bețe de scorțișoară
• 4-5 bucăți de cardamom
• 3 bucăți de steluțe de anason

Mod de preparare:

Se spală fructele cu apă, se curăță de coajă și se scot cotoarele și căsuțele cu sâmburi. Se pun la fiert mai întâi gutuile, care au nevoie de mai mult timp pentru înmuiere. Gutuile se dau prin răzătoarea mare și se pun pe foc în cratița mare pregătită pentru prepararea gemului cu 500 grame de zahăr. Se lasă un ceas, apoi se adaugă batoanele de scorțișoară, cardamomul și anasonul. Se pun și merele rase prin răzătoare și se adaugă și restul de 500 g de zahăr. Se lasă la foc îngăduit, amestecând din când în când pentru a nu se prinde de oală. Când gemul s-a legat bine, se adaugă sucul de lămâie.

Gemul de mere și gutui se toarnă fierbinte în borcanele fierbinți sterilizate la cuptor. Se pun capacele bine și borcanele se acoperă cu câteva pături groase. Se lasă să se răcească treptat peste noapte, apoi se mută în cămara cu alimente.

Pentru un gust mai bogat, la această rețetă de dulceață se pot adăuga și pere, tăiate cubulețe (2 kg, plus încă 500 grame de zahăr).

Gem de Mere cu Gutui sau Pere

Gem de Mere cu Gutui sau Pere

Rețetă Gem de Mere cu Scorțișoară

Ingrediente:

• 2 kg de mere
• 500 g de zahăr
• 300 ml de apă
• o linguriță de pulbere de scorțișoară

Mod de preparare:

Se curăță merele și se scot cotoarele. Se taie feliuțe subțiri și se pun într-o cratiță mare cu apă. La primele clocote, se fă focul la mic și se amestecă la 2-3 minute. Merele se țin pe foc un sfert de oră, apoi se adaugă zahărul. Se mai lasă pe foc încă 10 minute, apoi se pune scorțișoara. Se amestecă și se mai lasă 5 minute, apoi se ia de pe foc. Se lasă la răcit, și se pune în borcane.

Această rețetă este pentru consumul imediat, pe pâine, biscuiți, clătite, prăjituri, etc. Gemul de mere și scorțișoară se păstrează așadar la frigider.

Rețetă Gem de Mere cu Ghimbir

Ingrediente:

• 2 kg de mere
• 1,5 kg de zahăr
• 125 ml de suc de lămâie
• 625 ml de apă
• 3 cm de ghimbir
• 2 batoane de scorțișoară
• 2 steluțe de anason
• 2 boabe de cardamom
• 2 lămâi (suc și coaja rasă)

Mod de preparare:

Se curăță fructele de coajă și se îndepărtează cotorul. Aceste resturi nu se aruncă, ci se pun la un loc cu ghimbirul, coaja de lămâie și celelalte mirodenii într-o bucată de tifon făcută săculeț, legat cu o sfoară.

Merele se taie în patru, și se pun la fiert cu apa într-o cratiță mare. Se introduce și săculețul cu mirodenii, legat de marginea cratiței. Se lasă să fiarbă totul la foc mic jumătate de oră, pentru a se înmuia bine fructele, apoi se scoate săculețul și se aruncă.

Se pune zahărul și se amestecă constant, până la deplina lui dizolvare. Se adaugă și zeama de lămâile storse și se mai lasă la foc mic 20 de minute. Cu o paletă, se ia spuma de la suprafață. Pentru a verifica dacă gemul este gata, se pune o lingură cu gem pe o farfurie rece, ținută puțin la frigider. Dacă gemul formează o pojghiță fină la suprafață, este gata. Dacă nu, mai trebuie fiert încă 203 minute.

Gemul de mere și ghimbir se lasă la răcit un sfert de oră, apoi se toarnă în borcanele pregătite, sterilizate la cuptor înainte. Se închid ermetic și se lasă la răcit sub o pătură, apoi se dau la cămară.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.