Știai că această băutură îți poate afecta claritatea vederii în timp?
Puțini dintre noi ne gândim că nu doar alegerile legate de alimente ne pot modela sănătatea, ci și cele legate de băuturi.
De exemplu, anumite băuturi, consumate zilnic sau cu o frecvență ridicată, ne pot afecta vederea. Din categoria acestora face parte și cafeaua instant.

Cafeaua instant afecteaza vederea: Freepik
Un studiu recent, publicat în jurnalul „Food Science & Nutrition”, arată că băuturile bazate pe cafea instant pot crește riscul de a dezvolta degenerescență maculară uscată. Această afecțiune este de obicei asociată cu înaintarea în vârstă, însă vedem că și factorii dietetici contribuie la acest risc.
Degenerescența maculară uscată este o boală care afectează claritatea vederii și capacitatea de a distinge detaliile. Ea determină deteriorarea progresivă a maculei – partea centrală a retinei care asigură o vedere clară. Degenerescența maculară uscată duce practic la pierderea acuității vederii centrale.
Autorii studiului menționat mai sus au revizuit datele a peste 500.000 de persoane. Au descoperit o asociere puternică între consumul de cafea instant și această afecțiune oftalmologică.
Cafeaua instant nu este la fel ca și cafeaua boabe sau cafeaua măcinată din boabe. Cea instant este ultra-procesată și conține substanțe dăunătoare, rezultate în urma metodelor de procesare.
Cafeaua instant este supusă la metode de procesare care implică temperaturi foarte mari. În urma acestora se formează în cafea grăsimi oxidate și acrilamidă – compuși pe care experții îi asociază cu vătămarea retinei în timp.
Cercetătorii au stabilit o asociere genetică cauzală semnificativă din punct de vedere statistic între consumul de cafea instant și riscul de degenerare a maculei asociată cu boli de origine non-inflamatorie.
Cu toate că studiul nu demonstrează o cauzalitate directă între consumul de cafea instant și degenerescența maculară, legătura dintre ele este puternică și trebuie luată în considerare.
Persoanele care au o predispoziție genetică la degenerescență maculară sau un istoric familial cu afecțiuni oftalmologice, ar trebui să țină cont de rezultatele acestui studiu.
Cafeaua proaspătă, măcinată direct din boabe este o opțiune mult mai sănătoasă.
Orice produs alimentar sau sub-produs ultra-procesat, aditivat sau alterat prin procedee chimice sau de rafinare este dăunător sănătății.
CITEȘTE ȘI – PLANTA care curăță și limpezește ochiul, întărește vederea și vindecă afecțiunile oculare (cum să o folosim)
Surse: Mercola / News Medical