Dr. William Li: Alimentul care poate repara ADN-ul până la 60%! Un singur fruct pe zi poate avea un impact uimitor asupra organismului
Știm cu toții cât sunt de valoroase pentru sănătatea noastră alimentele verzi – cruditățile sau alimentele naturale și proaspete în general. Și nu este vorba doar despre verdețuri, ci inclusiv despre fructe.
Un fruct de culoare verde, care contribuie la repararea ADN-ului, este kiwi. Dr. William Li dezvăluie rezultatele impresionante ale unor studii recente, realizate pe puterea protectoare la nivel celular a unor alimente.

Alimentul care poate repara ADN-ul: Dr. William Li
Este uimitor cât de mult bine poate face un fruct banal, dacă îl consumăm cu regularitate. Un kiwi pe zi, servit dimineața, ne poate aduce o doză generoasă de vitamine și antioxidanți.
„S-a demonstrat că un kiwi pe zi poate fortifica sângele să neutralizeaze până la 60% din daunele care vin asupra ADN-ului”.
Beneficiile sunt și mai mari dacă mărim doza. La 3 fructe pe zi au loc deja „reparații” ale celulelor ADN vătămate.
Dacă un kiwi pe zi previne lezarea ADN-ului, 3 kiwi pe zi ajută la reconstruirea celulelor deja afectate.

Un kiwi pe zi
Un studiu apărut în jurnalul „Advances in Food and Nutrition Research” a demonstrat că fructele kiwi protejează ADN-ul celular împotriva stresului oxidativ.
În vitro, o singură doză mare de kiwi a crescut rezistența ADN-ului limfocitar la oxidarea indusă de H(2)O(2).
După 3 săptămâni, oxidarea bazică endogenă a fost redusă semnificativ. Pe lângă potențialul său antioxidant, kiwi stimulează repararea prin excizie a bazelor.
Aceste rezultate sugerează că kiwi protejează împotriva deteriorării ADN-ului și modulează repararea ADN-ului în ceea ce privește riscul de cancer.
Un alt studiu, publicat în jurnalul „Nutrition Research” a arătat că kiwi reduce fragilitatea ADN-ului.
Consumul de kiwi a dus la o creștere semnificativă a capacității leucoitelor să repare rupturile ADN provocate de radicalii liberi.
Prescrierea unui kiwi pe zi la populația generaă ar putea reduce câțiva din factorii de risc asociați cu cancerul.
Acum se găsesc kiwi la caserolă în marile magazine și dacă reușim să luăm câte o caserolă pe săptămână, este ușor să includem aceste fructe în meniul zilnic.
Le putem servi ca atare, sau tăia cubulețe și adăuga în iaurt, în terciul de cereale sau chiar în salate – de verdețuri, legume sau fructe diverse.
Dr. William Li spune că putem consuma inclusiv coaja de la kiwi, care abundă în fibre. Spălați bine fructele și mixați-le în blender pentru a prepara un smoothie.
Studiile au arătat că fructele kiwi au cantități mari de vitamina C. Un kiwi acoperă 85% din doza zilnică recomandată de vitamina C (de 2 ori mai mult decât citricele) și 25-30% din DZR de vitamina K.
Kiwi conține de asemenea zeaxantină, colină și luteină. Acest fruct ajută la eliminarea radicalilor liberi care sunt produși în timpul metabolismului și contribuie la prevenirea cancerului.
Vitamina C este unul din cei mai importanți antioxidanți cu efect protector la nivel celular. Este un excelent fortifiant imunitar. Ajută la producția de colagen, care menține elasticitatea pielii și reduce ridurile.
Kiwi ajută și la eliberarea de serotonină, de aceea este indicat să serviți un fruct și seara, înainte de culcare, pentru a favoriza somnul.
Un studiu realizat de Universitatea din Singapore a arătat că fructele kiwi îmbunătățesc microbiomul intestinal. La 8 fructe consumate pe zi, timp de 4 zile, nivelul de Lactobacillus a crescut cu 35%, iar cel de Bifidobacteria cu 17%.
Aceste bacterii bune sunt producătoare de acizi grași de lanț scurt, care scad inflamația și protejează mucoasa intestinală.
Nu în ultimul rând, kiwi îmbunătățesc metabolismul glucozei și grăsimilor. Au așadar atât efect prebiotic, cât și probiotic.
Surse articol:
1. Rangan Chatterjee
2. Hapa Family Table
3. Collins AR. Kiwifruit as a modulator of DNA damage and DNA repair. Adv Food Nutr Res. 2013;68:283-99. doi: 10.1016/B978-0-12-394294-4.00016-X. PMID: 23394994.