Acest aliment „sănătos” te-ar putea îmbolnăvi de cancer dacă îl consumi prea mult – doar 19 guri pe săptămână cresc riscul de deces prematur

Alimentul despre care cercetătorii au descoperit că poate duce la cancer este consumat de majoritatea populației, la ordinea zilei.

Este vorba despre carnea de pui. Mulți cred despre carnea de pasăre că este cea mai bună alegere.

Acest aliment „sănătos” te-ar putea îmbolnăvi de cancer

Acest aliment „sănătos” te-ar putea îmbolnăvi de cancer: Azerbaijan stockers

Carnea de pui este considerată mai sănătoasă decât carnea roșie deoarece este mai slabă – are un conținut mai mic de grăsimi saturate și colesterol.  Însă nici aceasta nu trebuie servită în cantități prea mari. De fapt, te-ar putea surprinde cât de mică ar trebuie să fie porția zilnică.

Cu toate acestea, studiul menționat mai jos o legătură între consumul excesiv de carne de pui și cancerele gastrointestinale. Cei care au consumat peste 300 g pe săptămână aveau un risc dublu de cancere ale tubului digestiv. Riscul este și mai mare la bărbați.

Un grup de cercetători din Italia au descoperit că persoanele care consumă mai mult de 4 porții de pui pe săptămână au un risc mai mare de deces decât cei care consumă sub 100 g pe săptămână.

O porție de pui înseamnă 85-113 grame, sau, mai precis, 19 îmbucături. Atenție, aceasta nu este o cantitate pe care o poți mânca zilnic, ci săptămânal! Cei care depășesc 100 de grame pe săptămână sunt mai predispuși să moară prematur.

Cercetătorii de la Institutul Național de Gastroenterologie din Italia au colectat datele din dietele a 4.869 de adulți. Ulterior, i-au monitorizat pe o perioadă de 19 ani.

Fiecare participant a oferit informații despre cantitatea consumată de carne roșie, carne de pasăre și despre cantitatea totală de carne.

Pe parcursul perioadei de observație, autorii au urmărit decesele înregistrate. La peste 1.028 dintre participanții care au decedat, carnea albă a reprezentat 41% din aportul total de carne săptămânal. Din acest procent, 29% a fost carne de pui, iar restul de 59% a fost carne roșie.

Cercetătorii au folosit analize statistice pentru a identifica legătura dintre consumul de pui și rata de mortalitate, excluzând alți factori, precum vârsta, sexul sau starea sănătății.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul „Nutrients” și au asociat consumul mai mare de 300 g de carne de pui pe săptămână cu o creștere de 27% a riscului de mortalitate din orice cauză, comparativ cu cei care au consumat sub 100 g pe săptămână.

Autorii au câteva explicații. Aceștia bănuiesc că de vină este supra-gătirea puiului, care duce la creșterea concentrației de mutageni – compuși care produc mutații genetice.

CITEȘTE ȘI – Omului nu-i face bine carnea, ci salatele, fructele – Sfântul Porfirie Kavokalivitul

O altă explicație ar fi că puiul a fost crescut și hrănit cu chimicale care au potențial cancerigen, precum pesticide sau hormoni. Sunt câteva studii în acest sens.

Carnea de pui nu este întotdeauna mai slabă decât alte tipuri de carne. Însă nici carnea roșie nu este o alegere foarte bună. Aceasta a fost asociată cu boli de inimă, cancere și diabet de tip 2.

CITEȘTE ȘI – Carnea roșie crește riscul de cancer – dovezi solide

Sursă: Daily Mail

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.