Dr. Mark Hyman șochează: Chiar și numai o ceașcă pe zi dacă bei ești în pericol
Dr. Mark Hyman, medic și autor american, pretinde că o ceașcă de ceai poate conține până la 11,6 miliarde de microplastice. Destul de șocant, nu-i așa?
Cine s-ar fi gândit vreodată că banalul ceai, pe care îl bem în mod uzual, ne poate intoxica organismul atât de tare? Dr. Hyman avertizează că sunt în pericol chiar și cei care beau doar un singur ceai pe zi.

Dr. Mark Hyman: ABCNEWS.go
Dr. Hyman spune că ceaiul este o băutură sănătoasă, deoarece conține foarte mulți antioxidanți. Acesta s-a referit în special la ceaiul verde, obținut din planta Camelia sinensis.
Fără îndoială, alimentele naturale și plantele sunt extrem de sănătoase, însă ambalajul lor poate fi de multe ori dăunător sănătății, deoarece acesta constituie o sursă imensă de microplastice. Microplasticele au un diametru mai mic de 5 mm. și se găsesc în diferite surse alimentare, precum alimente, apă sau chiar în aer.
Până în prezent nu au fost făcute cercetări pe cantitatea de microplastice ingerate din consumul de ceai la plic.
Plasticul poate transforma celulele sănătoase în celule cancerigene
Cercetătorii sunt preocupați de capacitatea acestor mici particule de a ajunge în celulele corpului nostru, alterând funcțiile celulare, în special la copii. Studiile au asociat ingerarea microplasticelor cu risc de cancer.
Există dovezi care arată că plasticurile joacă un rol-cheie în carcinogeneză, unde celulele sănătoase devin canceroase.
Un studiu recent a descoperit că celulele canceroase din intestin se răspândesc cu o viteză mai mare după contactul cu microplastice.
Plasticul s-ar putea afla și la baza ratei scăzute a fertilității la nivel global. Oamenii de știință au găsit microplastice în sperma bărbaților.
Ceaiurile eliberează în corpul nostru miliarde de particule minuscule de plastic
Afirmația doctorului Hyman nu este o simplă o părere personală, ci se bazează pe rezultatele unui studiu apărut în jurnalul „ACS Publications”.
Cercetarea a dezvăluit că pliculețele de ceai eliberează în băutura preparată circa 11,6 miliarde de microplastice. Expunerea la o asemenea cantitate de microplastice depinde însă de calitatea pliculețelor.
Testele au arătat că plicurile făcute din polipropilen au eliberat cea mai mare cantitate de microplastice în apă, circa 1,2 miliarde per ml. Plicurile din nailon au eliberat 8,18 milioane de particule de plastic per ml.
Cum să evitați expunerea la microplasticele din ceai
Dr. Hyman îi sfătuiește pe cei care sunt mari consumatori de ceai să renunțe la ceaiul la pliculeț în favoarea ceaiului la vrac. Acesta din urmă trebuie să fie de asemenea organic.
Următorul sfat se referă la materialul vaselor în care fierbem / servim ceaiul. Acesta recomandă utilizarea unor vase din oțel inxoidabil sau din sticlă. Aceste materiale vor reduce și mai mult expunerea la microplastice.
Din păcate, foarte multă lume folosește ceaiul la plic, din motive de timp sau portabilitate. Ceaiul la plic este mai simplu de preparat și mai ușor de transportat.
Dacă totuși vreți să continuați să folosiți ceaiul la pliculeț, asigurați-vă că plicurile nu conțin substanțe nocive, precum Bisfenol-A (BPA), ftalați, polifropilen sau epiclorohidrină.
Cumpărați ceaiurile la plicuri realizate din materii organice, precum cânepă, bumbac sau fibre vegetale.
CITEȘTE ȘI – Plasticul ne ucide lent – despre poluarea cu plastic și riscul de disfuncții endocrine, cancere și infertilitate
Sursă: Daily Mail