Medic oncolog de top avertizează: Acest ingredient pe care milioane de oameni îl folosesc la gătit poate cauza un tip de cancer agresiv!
Gătitul în casă este fără îndoială opțiunea cea mai bună pentru familiile care pun sănătatea mai presus de gust. Cu toate acestea, chiar și atunci când ne preparăm singuri mâncarea, putem face greșeli.
Nu toate ingredientele pe care le folosim în mod obișnuit sunt sănătoase. Unul dintre ele este chiar foarte dăunător.

Dr. Justin Stebbing – captură foto: Serious Science
Știai că un ingredient banal te poate îmbolnăvi de cancer?
Uleiurile vegetale sunt considerate de mulți dintre noi inofensive. Însă, pe lângă conținutul extrem de bogat în calorii, uleiurile pot dăuna grav sănătății.
Un expert în cancer din Marea Britanie trage un semnal de alarmă important: uleiurile vegetale cresc riscul unui tip de cancer de sân agresiv.
Acidul lineolic – un compus extrem de inflamator
Prof. dr. Justin Stebbing un este medic oncolog britanic renumit. Acesta a declarat recent că un compus din uleiurile vegetale uzuale ar putea să ne îmbolnăvească de cancer.
Este vorba despre acidul linoleic. Acesta se găsește în uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb și în uleiul de soia.
Acidul lineolic este atât de dăunător, încât dacă este ingerat în cantități mari, pe termen lung, poate da cancer. Acesta are un efect foarte inflamator și favorizează creșterea celulelor canceroase.
Uleiurile vegetale procesate devin și mai periculoase atunci când le încălzim sau le încingem la temperaturi mari, deoarece eliberează substanțe toxice.
Risc crescut de cancer agresiv
Cercetătorii de la Școala de Medicină Weill Cornell din New York au realizat un experiment pe șoareci. Animalele care au fost puse pe o dietă bogată în acid linoleic au dezvoltat tumori mamare mai mari decât șoarecii care nu au consumat acid linoleic.
Aceste rezultate se confirmă și în studiile umane. Cercetătorii au descoperit că pacienții cu cancer de sân triplu negativ aveau niveluri mari de acid linoleic în sânge.
Cancerul de sân triplu negativ este un cancer foarte agresiv și greu de tratat. Circa 15% dintre cazurile de cancer mamar se încadrează în această categorie, iar rata de supraviețuire este deosebit de mică.
Și alte tipuri de cancer au fost asociate cu consumul de uleiuri vegetale, precum cancerul de prostată sau cancerul de colon.
Grija pentru sănătate începe în farfurie
Multă lume consideră că uleiurile vegetale sunt bune. Însă trebuie să știm că un produs „vegetal” nu înseamnă întotdeauna ceva sănătos. Uleiurile vegetale trebuie folosite cu precauție, mai ales de către cei care au un risc crescut de cancer.
Prof. Stebbing recomandă un consum moderat de uleiuri vegetale, încadrate într-o dietă echilibrată, bazată pe multe fructe și legume.
Pentru sănătatea noastră, este indicat să reducem consumul tututor tipurilor de uleiuri rafinate și să alegem uleiurile presate la rece. Cel mai sănătos este uleiul de măsline.
Sursă: Daily Mail