Îl pui în salate dar nu știai! Ingredientul din bucătărie care ne-ar putea face mai puțini depresivi

Un studiu publicat în jurnalul „Nutrients” a arătat că un ingredient banal folosit în bucătărie ne-ar putea îmbunătăți starea de spirit.

Îl folosim deseori la salate, dar puțini dintre noi știm ce beneficii are la nivel mental.

Ingredientul din bucatarie care combate depresia

Ingredientul din bucatarie care combate depresia: Freepik.com

Ingredientul din bucătărie care ar putea reduce depresia este oțetul. Pentru un aliment atât de acru, beneficii surprinzător de bune!

Oțetul este un produs rezultat în urma procesului de fermentare a cerealelor sau fructelor. Acesta s-a dovedit a fi un potențial remediu sau adjuvant în numeroase afecțiuni.

Consumul zilnic de oțet a fost ascoiat cu scăderea glicemiei post-prandiale și a hemogloinei A1C la persoanele cu diabet de tip 2. Oțetul scade de asemenea trigliceridele la persoanele obeze. Efectele sale benefice asupra răspunsului glicemic sunt atribuite acidului acetic.

 Cumpără oțet crud nefiltrat: 

Otet crud nefiltrat

Studiu menționat mai sus este primul de acest gen, care asociază oțetul cu îmbunătățirea dispoziției.

Participanții care au consumat oțet zilnic timp de 4 săptămâni au raportat o scădere de 20-34% a scorurilor de depresie. Pe de altă parte, cercetătorii au constatat că depresia a crescut la grupul care nu a primit oțet.

Personele care au luat parte la acest studiu erau adulți tineri sănătoși. Aceștia au fost împărțiți în mod randomizat în două grupuri: grupul de intervenție și grupul de control.

 Cumpără Lipostop capsule: 

Lipostop capsule

Lipostop capsule

Grupul de intervenție a primit 1,5 g de acid acetic pe zi sub formă de oțet lichid, diluat cu apă și administrat la masă. Grupul de control a primit 0,015 g de acid acetic pe zi sub forma unei pilule.

Nu au existat alte schimbări legate de dietă sau activitatea fizică la niciunul din grupuri.

Analizele au arătat o creștere a metabolismului glicinei, serinei și treoninei la adulții care au ingerat oțet lichid. Glicina și serina produc un impact important asupra sănătății neurologice. Glicina este un neurotransmițător cu efecte trofice asupra neuronilor.

Se pare că oțetul influențează metabolismul triptofanului, un aminoacid care ajută la producerea de serotonină. Acesta din urmă este cunoscut sub numele de „hormonul fericirii”.

 Cumpără capsule cu oțet: 

Capsule cu otet de mere

Capsule cu otet de mere

Experimentele pe animale au arătat că acetatul din oțet îmbunătățește funcțiile cognitive.

Studiul de mai sus oferă un punct de plecare pentru investigații viitoare ale oțetului ca agent de îmbunătățire a stării de spirit.

Surse:  MDPI / Știință & Tehnică

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.