Organismul uman este adaptat să funcționeze foarte bine în situația de post. Postul intermient aduce beneficii mai mari decât pierderea în greutate
Corpul nostru are toate mecanismele necesare să se adapteze la perioade mai lungi fără mâncare. Ba chiar funcționăm optim în condții de post intermitent.
Acest tip de post aduce beneficii mult mai mari pentru sănătate decât pierderea în greutate. Îmbunătățirea funcțiilor cognitive, combaterea cancerului și încetinirea îmbătrânirii sunt câteva din ele.

Postul Intermitent – Beneficii mai mari decat pierderea in greutate: Pikisuperstar
Puterea regenerativă a postului intermitent
Postul intermitent este unul din cele mai populare tipuri de regim alimentar la momentul de față. Sunt peste 100 de studii clinice care confirmă eficiența lui în ceea ce privește scăderea în greutate.
Slăbitul nu aduce doar o siluetă frumoasă, ci și îmbunătățiri semnificative ale sănătății. Dobândirea unei greutăți corporale optime scade riscul de boli cardiovasculare și diabet.
Limitarea consumului de mâncare la o anumită perioadă din zi contribuie inclusiv la prevenirea maladiei Alzheimer, suprimarea tumorilor, extinderea duratei de viață.
Mark Mattson, doctor în neuroștiință de la Școala de Medicină John Hopkins din Maryland a studiat efectele postului intermitent timp de 30 de ani.
Oamenii din vechime practicau postul de nevoie și aveau o rezistență crescută la foame
Neurologul a scris o carte în 2022 numită „Revoluția Postului Intermitent”. Acesta argumentează că postul nu este o „dietă” nouă.
Oamenii din vechime – culegătorii, vânătorii – practicau postul intermitent de nevoie. Aceștia rezistau fără mâncare perioade lungi de timp. Acele pauze mari între mese au făcut ca corpul omenesc să se adapteze foarte bine la post.
Postul este practicat și în mediile religioase. Inclusiv medicul grec Hipocrate îl recomanda celor bolnavi în anumite situații.

Postul intermitent: Freepik
Restricția calorică asociată cu creșterea duratei de viață
Beneficiile aduse de restricția calorică sunt documentate încă din anii ’30. Experimentele pe rozătoare au arătat că dietele sărace în calorii cresc durata de viață a animalelor.
Se pare că postul încetinește creșterile în organism și reduce daunele celulare cauzate de radicalii liberi instabili.
În urma unei mese, celulele folosesc glucoza din carbohidrații alimentelor ca energie imediat sau după ce o depozitează ca glicogen în ficat și mușchi.
Când aceste resurse se sfârșesc (după circa 12 ore de nemâncat), corpul intră într-o stare de post în care grăsimea stocată în țesuturile adipoase este convertită în corpuri cetonice. Acestea vor fi ulterior folosite ca sursă alternativă de energie.
Schimbarea metabolică între sursele de energie declanșează răspunsuri-cheie de adaptare la stres, precum repararea ADN-ului și reciclarea componentelor celulare defecte.
Postul intermitent scade greutatea corporală, tensiunea arterială și insulina
Michelle Harvie, cercetători dietetician la Universitatea din Manchester a realizat un studiu în anul 2010. A descoperit că femeile supraponderale care au urmat dieta 5:2 timp de 6 luni au avut parte de o scădere mai mare a insulinei a jeun și a rezistenței la insulină decât femeile care au urmat o dietă slabă în calorii.
Dieta 5:2 se referă la 5 zile de alimentație normală și 2 zile de post negru. Ambele grupuri au avut același aport de calorii și au pierdut în jur de 6 kg. Însă diferența s-a văzut în îmbunătățirea nivelului insulinei.
Un studiu din 2018 a arătat că participanții care au consumat mâncarea zilnică într-un interval de 6 ore (înainte de ora 15:00), timp de 5 săptămâni, au pierdut în greutate și au obținut scăderi ale tensiunii arteriale, rezistenței la insulină și stresului oxidativ (daune moleculare).
Protecție pentru neuroni, îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Studiile pe animale au arătat că postul intermitent protejează neuronii împotriva bolilor neurodegenerative și leziuni cerebrale acuate, precum accidente vasculare cerebrale. Totodată, acesta îmbunătățește memoria de lucru, învățarea spațială și retenția de memorie.
La șoareci, postul protejează împotriva obezității, hiperinsulinemiei, steatozei hepatice și inflamației.
Tipuri de post intermitent
Postul intermitent poate consta într-un ciclu de hrănire de 4-12 ore, fără numărarea caloriilor. Câteva exemple: 10:14 (10 ore de mâncat, 14 ore de post), 8:16, sau 6:18.
Alt tip de post intermitent este alternarea unei zile de post negru cu o zi de alimentație normală sau în dieta 5:2. Există și o formă de post bazată pe un aport de doar 500 de calorii pe zi.
Sursă: Nature