Greșeala pe care o faci când consumi broccoli. Secretul pe care trebuie să îl știi – dr. Ancuța Leonte
Broccoli este fără îndoială unul din cele mai sănătoase alimente. Există însă o condiție pe care trebuie să o respectăm pentru ca el să ne aducă beneficii sănătății.
Această condiție este legată de modul de preparare.

Greseala pe care o faci cand consumi broccoli
Cei mai mulți oameni nu consumă broccoli corect
Dr. Ancuța Leonte, medic diabetolog, atrage atenția cu privire la modul în care mâncăm broccoli. Cei mai mulți îl fierb în apă. Această metodă de gătire duce la pierderea unor nutrienți valoroși.
Broccoli se remarcă între alte legume prin conținutul de sulforafan. Este cel mai potent compus din broccoli, care îi conferă proprietățiantioxidante, antiinflamatoare, detoxifiante și anticancerigene.
Sulforafanul este extrem de important pentru scăderea inflamației din corp. În plus, are efecte imunostimulatoare și anticancerigene. Consumul de sulforafan este de asemenea important pentru prevenirea bolilor autoimune.
Dacă fierbi broccoli, pierzi aproape complet acest compus
Atunci când fierbem broccoli pierdem sulforafanul. Dr. Leonte explică motivul. Sulforafanul se activează în prezența mirozinazei. Aceasta este o enzimă prezentă în broccoli pe care temperaturile mari o distrug.
Sfatul medicului este să consumăm broccoli în starea lui naturală, adică crud. Îl putem toca sau da prin răzătoare și consuma sub formă de diverse salate.
Există însă o opțiune și pentru cei care nu tolerează bine cruditățile. Dr. Leonte ne sfătuiește să îl preparăm la aburi. În acest fel își va păstra mai bine nutrienții.
Două trucuri importante pentru a beneficia de nutrienții din broccoli
Iar dacă vreți să îl fierbeți sau să îl coaceți în cuptor, adăugați puțină pulbere de muștar după gătire. Muștarul conține mirozinază, acea enzimă care reface capacitatea de producere a sulforafanului. Muștarul este de altfel înrudit cu broccoli. Face parte din aceeași familie a cruciferelor.
Mai există un sfat valoros pe care ni-l oferă dr. Ancuța Leonte, anume să alegem lăstarii de broccoli sau germenii de broccoli. Planta tânără are de 100 de ori mai mult sulforafan decât broccoli matur.
Cantitatea de sulforafan din 45 g de germenii de broccoli echivealează cu regăsită în 4,5 kg de broccoli matur.
„Acum știi, dacă tot mănânci broccoli, măcar să o faci corect. Ai grijă să profiți de toți nutrienții”.
Citește și – Vrei să mănânci broccoli? Aplică aceste 4 trucuri inedite de azi înainte!
Sursă articol: Dr. Ancuța Leonte: https://www.instagram.com/p/DGgaDjgqNiz/?e=a3cf30ed-b1b6-467a-8130-c55a30b786e0&g=5