Dr. David Sinclair: 3 cuvinte care îți prelungesc durata vieții. Pune-le în practică și vei trăi mai mult

Sunt atât de multe sfaturi legate de sănătate, încât este greu să alegi unul și să te focusezi pe el. Dr. David Sinclair, expert în longevitate, a dezvăluit într-un podcast unul din cele mai importante puncte de plecare în acest sens.

Mănâncă mai rar!” Aceste trei cuvinte alcătuiesc sfatul nr. 1 al doctorului Sinclair în ceea ce privește longevitatea.

3 Cuvinte care iti pot prelungi viata daca le implinesti

3 Cuvinte care iti pot prelungi viata daca le implinesti: David Sinclair

Mâncatul mai rar sau postul intermitent ar putea deveni un stil de viață pentru cei care vor să își prelungează durata vieții.

Mănâncă mai rar – cel mai important sfat pentru longevitate

Pauzele lungi între mese au cel mai mare impact asupra duratei de viață, spune expertul. Toate studiile științifice converg spre această ipoteză.

A mânca mai rar nu înseamnă neapărat un aport mai mic de calorii. Însă restricția calorică s-a dovedit de asemenea o strategie optimă pentru creșterea longevității.

Dr. Sinclair spune că atunci când ai doar o masă pe zi, automat ingerezi mai puține calorii și pierzi în greutate. El însuși urmează acest regim OMAD (one meal a day – o masă pe zi) și spune că aceasta l-a ajutat să-și recapete corpul pe care îl avea la 20 de ani.

Unica masă pe care o servește este cina. Pentru a nu deveni malnutrit, are o cină destul de bogată, care comprimă practic caloriilor zilnice într-o singură masă. Acest lucru presupune un repaos alimentar foarte mare, care produce efecte benefice în corp.

Cumpără cartea

Reteta longevitatii. O noua strategie alimentara

Reteta longevitatii. O noua strategie alimentara

Perioadele de pauză alimentară cresc longevitatea

Timpul în care nu mănânci este foarte importantă pentru stimularea capacității de apărare a corpului împotriva îmbătrânirii”.

Cu cât intervalul de postire (perioada în care nu mănânci nimic) este mai mare, cu atât se maximizează longevitatea.

Dr. Sinclair și-a început studiile în domeniul longevității experimentând pe celule de drojdii. A descoperit că fungii expuși la restricție calorică trăiesc mai mult.

Știm că restricția calorică funcționează la orice, de la o ciupercă și până la un păianjen, pește sau un vierme”.

Rezultatele au fost remarcabile la o restricție calorică de doar 25%. Când ne este foame, intervin niște gene care produc mai multe molecule necesare pentru genele regeneratoare din corp. Aceste molecule se ocupă de repararea ADN-ului și stabilizarea epigenomul.

Cumpără cartea

Longevitatea incepe din copilarie

Longevitatea incepe din copilarie

Dr. Sinclair spune că toate populațiile care practică postul religios au o longevitate mai mare.

Acestea nu sunt simple coincidențe sau simple practici religioase. Oamenii și-au dat seama că se simt mai bine, arată mai bine, sunt mai rezistenți la boli sau chiar se vindecă de boli trecând prin aceste perioade de foame sau în care nu au mâncare în stomac”.

Postul intermitent are beneficii în bolile grave

Postul declanșează trei componente din celule care se ocupă de corp, nu doar de procesul de îmbătrânire, ci și de combaterea bolilor.

Sunt zeci de studii care arată că intervalele de post sunt benefice pentru persoanele obeze (acestea devin mai sensibile la insulină) și persoanele normo-ponderale”.

Însă cercetările arată că anumite boli – precum diabetul de tip 1, scleroza multiplă și chiar cancerul beneficiază de pe urma postului.

Când combini chimioterapia cu postul ai parte de beneficii duble, în multe tipuri de cancer”. De asemenea, postul intermitent încetinește sau induce în remisie bolile genetice, la tineri și bătrâni.

Cumpără cartea

Secretul longevitatii creierului

Secretul longevitatii creierului

Când mănânci mai puțin arăți mai bine, te simți mai bine

Dr. Sinclair spune că un efect secundar benefic este că pierzi în greutate, arăți mai bine și te simți mai bine. Știința confirmă că dacă ești mai slab (ai o greutate mai mică), trăiești mai mult.  Dimpotrivă, persoanele supraponderale au un ritm mai accelerat de îmbătrânire.

Cum se practică postul intermitent

A mânca mai rar poate însemna să ai trei mese principale, fără gustări între ele, două mese principale sau o singură masă pe zi. Beneficiile apar începând de la 1-2 mese pe zi.

Trebuie să ai cel puțin 16 ore în care nu mănânci nimic. Încercați să săriți o masă”.

Dr. Sinclair spune că „reparațiile” în corp (autofagia) se declanșează după 3 zile de post negru. Însă cei mai mulți nu pot ține mai mult de 24 de ore.

„Perioadele lungi de post fac o curățare profundă în corp, declanșând autofagia – procesul de reciclare a proteinelor”.

Fiecare trebuie să aleagă regimul cel mai potrivit pentru el, în funcție de sex, stil de viață, microbiom, gradul de toleranță la durere și foame. Sfatul doctorului Sinclair este să testezi. Încearcă un tip de post și dacă nu merge, încearcă altul.

Trucul care te ajută să postești mai ușor

Când ții post intermitent, este important să bei multe lichide: cafea, ceaiuri, apă. Dr. Sinclair a descoperit acest truc. Când ești hidratat și plin cu lichide, nu mai ai acea senzația acută de foame.

Iar dacă ești extrem de înfometat, poți consuma câteva nuci. Proteinele din ele vor înlătura rapid senzația de foame.

Citește și – Cum se ține postul intermitent și ce beneficii majore are

Sursă articol: David Sinclair, What to eat & when to eat for longevity: David Sinclair

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.