Curățirea intestinelor face cât jumătate de tratament într-o boală – Părintele Ghelasie de la Frăsinei
Părintele Ghelasie de la Frăsinei este cunoscut pentru rețetele sale de medicină isihastă pe care le recomanda celor bolnavi.
Meniurile compuse de el sunt bazate pe hrană vie sau pe o alimentație preponderent crudă, nepreparată termic sau gătită foarte puțin.

Curatirea intestinelor: Știri Botosani
Cea mai cunoscută rețetă a Părintelui Ghelasie este pâinea pustnicească, pe care o considera un aliment-medicament. A descoperit că are efecte terapeutice uimitoare. Aceasta se poate face din grâu, porumb, secară sau orez.
Importanța golirii intestinelor
În concepția părintelui, menținerea intestinelor curate este primul pas în tratarea bolilor.
„Curățirea intestinelor este prima lucrare a dietoterapiei. Trebuie să facem o golire și o păstrare a igienei acestora”.
Detoxifierea este fundamentală în vindecarea bolnavilor. În abdomen se găsește bucătăria hranei și distribuirea ei, spunea părintele.
„În boli, stomacul nu mai produce sucurile normale și murdăriile intestinale ajung la o stricăciune inimaginabilă. La mulți, tot ce se mănâncă se degradează”.
Soluția nu este să luăm pastile laxative sau agenți purgativi, ci corectarea alimentației.
Curățarea intestinelor înseamnă cât jumătate din tratamentul unei boli
„Cine are grija curățirii permanente a intestinelor, deja face pe jumătate tratamentul bolilor. Putreziciunea și boala încep în burtă”.
Părintele Ghelasie recomanda rotirea alimentelor pe zi, pentru a ajuta la curățarea intestinelor și a preveni creșterea bacteriilor patogene.
Alimentele nefierte, consumate în starea lor naturală, mențin o floră microbiană saprofită care nu este nocivă. Pe de altă parte, alimentele gătite termic pot crește flora infecțioasă și toxică din intestin.
„Mănâncă în anumite zile sau perioade mai multe verdețuri, legume, sau mai multe fructe, sau mai multe cereale, sau mai multe lactate. Așa se vor face niște curățiri-spălări”.
Evitați combinarea alimentelor incompatibile la aceeași masă
Este bine să nu le combinăm între ele, mai ales lactatele cu dulciurile, proteinele cu amidonurile sau lactatele cu făinoasele.
„Majoritatea indigestiilor provin din amestecurile incompatibile […] unele rămân nedigerate și sursă de intoxicare”.
Fiecare grupă alimentară trebuie mâncată separat, la câte o masă. Nici alimentele crude cu cele gătite nu trebuie combinate.
„Salatele crude să nu le mâncați cu fierturi, că fermentează foarte toxic, ci pe stomacul gol și fără altceva”.
Începeți ziua cu hrană lichidă și semințe de dovleac
La trezire este bine să bem apă și să începem o hidroterapie alimentară. Părintele Ghelasie recomandă supele, ciorbele, sucurile sau fructele zemoase proaspete. Acestea ajută la spălarea și desfundarea organelor intene și a sângelui.
Pentru curățarea intestinală, părintele recomanda semințele de dovleac.
„Dimineața mâncați o mână de semințe de dovleac, pentru paraziții intestinali, curățate de seara”.
Citește și – Dimineața trebuie să mâncați ceva care să măture tractul digestiv – Părintele Ghelasie de la Frăsinei
Surse articol:
1. Ieromonah Ghelasie, Rețetele Medicinei Isihaste Pentru cei Grav Bolnavi, Editura Platytera, București, 2016
2. Ieromonah Ghelasie, Remediile Terapeutice ale Medicinei Isihaste, Editura Platytera, București, 2020