Nivelul de pesticide din fructe s-a triplat în ultimii 10 ani. Care sunt alimentele cu cele mai multe pesticide și soluția naturală care le elimină
Fructele și legumele se află la baza oricărei diete sănătoase. Din păcate, acestea sunt cele mai bombardate cu pesticide.
Un studiu realizat de francezi ne oferă motive serioase de îngrijorare în acest sens. Aproape 50% dintre legume și două treimi dintre fructele analizate erau contaminate.

Alimentele cu cele mai multe pesticide
Nutriționiștii și medicii ne îndeamnă să mâncăm mai multe fructe și legume proaspete deoarece acestea ne oferă o gamă variată de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Cu toate acestea, odată cu nutrienții din ele riscăm să ingerăm și o cantitate periculoasă de substanțe chimice. În unele alimente, doza de pesticide sau îngrășăminte chimice este mai mare decât limita admisă.
Nu toți își permit să cumpere produse etichetate bio sau organic. Există totuși o soluție naturală care ajută la îndepărtarea unui procent mare de pesticide de pe suprafața fructelor, legumelor și verdețurilor.
Nivelul de pesticide din fructe s-a triplat în ultimii 10 ani
Un document publicat în 2024 de un grup de ONG-uri belgiene și europene arată că rata fructelor contaminate cu pesticide a crescut de la 4% în 2011 la 14% în 2021.
Cele mai vizate sunt caisele, piersicile și căpșunile. La legume, procentul este mai mic. Acesta a crescut de la 2% la 7%.
Pesticidele au rolul de a proteja culturile agriole de atacul insectelor, fungilor sau de buruienile invazive. Acestea sunt pulverizate direct pe plante sau sunt aplicate prin stropirea solului.
Potrivit InfoCons, pesticidele se pot acumula în timp în organism, dacă o persoană le ingerează în mod sistematic. Expunerea la o cantitate mare de pesticide poate cauza tulburări nervoase și hormonale, sau chiar cancere.
73% dintre fructe și 45,8% dintre legume au de pesticide
O asociație non-profit din Franța – „Generation Futures” a dezvăluit datele unui studiu efectuat în perioada 2017-2021 pe cantitatea de pesticide din alimentele vegetale ne-ecologice.
Circa 73% dintre fructe și 45,8% dintre legume prezentau urme de pesticide. Cercetătorii au descoperit cel puțin un tip de pesticid în produsele analizate.
Fructele și legume cu cel mai mare nivel de pesticide
Potrivit studiului realizat de francezi, fructele și legume cu cel mai mare nivel de pesticide sunt:
• cireșele
• pieriscile, nectarinele
• strugurii
• perele
• verdețurile
• salatele
• pepenii
• roșiile
• morcovii
Un soi de ardei din Ungaria conținea 27 de reziduuri de pesticide diferite, iar unul produs în Franța avea 17 pesticide.
Analiza făcută de Consumer Reports
O altă analiză, realizată de Consumer Reports în 2024, prezintă datele unui program de monitorizare a reziduurilor de pesticide din alimente pe o durată de 7 ani.
Afinele
Una din 5 probe de afine analizate conțineau fosmet. Potrivit EPA, acest organo-fosfat este un pesticid care ridică riscuri în special pentru copii.
Ardeii grași
Aproape 50% dintre mostrele investigate au fost pozitive pentru oxamyl sau oxid de oxamyl. Potrivit EPA, acest insecticid poate cauza greață, vărsături, diaree și dureri abdominale.
Expunerea la oxamyl a fost asociată cu o intoxicație severă, care dă dureri de cap, amețeală, vedere încețoșată, strânsoare în piept, transpirații, convulsii sau chiar comă.
Cartofii
Majoritatea probelor de cartofi domestici aveau urme de clorofrofam. EPA spune căcest tip de pesticid este ușor toxic atunci când este ingerat. Poate produce iritații ușoare ale ochilor și pielii.
Fasolea verde
Dintre mostrele de fasole verde analizate, 4% dintre ele aveau urme de acefat sau metamidofos. Fasolea verde importată din Mexic era cea mai contaminată. Acefatul se găsește în alimente și în apa potabilă și a fost interzis de EPA în fasolea verde încă din anul 2011.
Pepenii
Pe cât de gustoși și savuroși, pepenii se numără printre fructele cele mai contaminate cu pesticide. Potrivit Consumer Reports, 3% dintre probe conțineau cantități mari de oxamyl, peste limita maximă permisă.
Topul celor mai stropite alimente – InfoCons
Și cei de la InfoCons au realizat un top al alimentelor supuse la stropirile cele mai intensive. Pe lângă cele menționate mai sus deja, se adaugă și următoarele:
• strugurii
• merele
• castraveții
• ardeii iuți
• spanacul, salata verde
• broccoli, conopida
• vineteleMetoda de îndepărtare a pesticidelor din fructe și legume
Experții din cadrul InfoCons recomandă spălarea imediată a produselor aduse din magazine sau din piață (legume, fructe, verdețuri). Astfel se va evita transferul pesticidelor în alte locuri din casă, pe suprafețe sau alte alimente.
Spălarea cu apă simplă nu este suficientă. O metodă mult mai eficace este să lăsăm alimentele la înmuiat într-o soluție cu apă și bicarbonat de sodiu. Vă recomand să folosiți bicarbonat fără aluminiu.
Cumpără bicarbonat de sodiu fără aluminiu la ofertă
Se pune 1 linguriță de bicarbonat la un bol cu apă. Produsele se lasă 5-10 minute în această soluție, după care se clătesc cu apă filtrată. Bicarbonatul poate elimina până la 80% pesticidele de pe suprafață sau de pe coaja fructelor și legumelor.
Citește și – Bicarbonatul de sodiu înlătură pesticidele din fructe (studiu+ mod de utilizare)
Surse articol:
1. InfoCons, Ce trebuie să știm despre pesticide : https://infocons.ro/ce-trebuie-sa-stim-despre-pesticide-de-ce-trebuie-sa-spalam-alimentele-inainte-de-consum/
2. Dana Cotoară, Ziarul de Belgia, Conținutul de pesticide din fructe și legume s-a triplat în ultimii zece ani: https://ziaruldebelgia.be/continutul-de-pesticide-din-fructe-si-legume-s-a-triplat-in-ultimii-zece-ani/
3. Genesis Group, Nivel alarmant al reziduurilor de pesticide la fructe și legume: https://genesis-agro.ro/2024/03/04/nivel-alarmant-al-reziduurilor-de-pesticide-la-fructe-si-legume/
4. Catherine Roberts, 6 Fruits and vegetables loadede with pesticides, Consumer Reports: https://www.consumerreports.org/health/food-contaminants/fruits-and-vegetables-loaded-with-pesticides-a2508510840/
5. Mioara Enache, Descoperă.ro, Care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide: https://www.descopera.ro/stiinta/20796009-care-sunt-fructele-si-legumele-cu-cele-mai-multe-pesticide