Dr. Cristina Mirică: Ce să adaugi în iaurt pentru a avea „cei 3 P” – probiotice, prebiotice, polifenoli

Iaurtul este deja considerat unul din cele mai sănătoase alimente când vine vorba de stomac. Și totuși, există câteva ingrediente care îl pot ridica la un alt nivel.

Nutriționistul Cristina Mirică, expert în hidrocolonoterapie, ne sfătuiește să adăugăm în iaurtul de dimineață 3 ingrediente care conțin 3 compuși ce sprijină microbiomul.  Toți încep cu litera P. Este vorba despre: probiotice, prebiotice și polifenoli.

Iaurt cu chia si zmeura

Iaurt cu chia si zmeura

Cei 3 P care susțin sănătatea intestinului și microbiomul

Cei 3 „p” sunt trei elemente esențiale pentru sănătatea intestinală. Practic, avem nevoie de bacterii bune, de alimente care hrănesc bacteriile benefice din intestin și de antioxidanți.

Iaurtul în sine este o sursă de probiotice. Aceste bacterii vii populează și diversifică microbiota intestinală.

Prebioticele sunt în egală măsură importante în dieta noastră deoarece ajută la înmulțirea bacteriilor bune. Ele servesc practic ca o hrană pentru probiotice. De aceea se numesc pre-biotice.

Aceste fibre se găsesc în numeroase legume, fructe și oleaginoase, precum nuci, semințe, rădăcinoase, ceapă, usturoi.

Polifenolii sunt compuși antioxidanți care se găsesc atât în alimente, cât și în plante. Aceștia acționează la nivelul microbiotei prin creșterea bacteriilor intestinale prietenoase și frânarea dezvoltării bacteriilor care pot cauza infecții.

La rândul ei, microbiota intestinală crește gradul de absorbție a polifenolilor. Această interacțiune între polifenoli și microbiom afectează în mod pozitiv metabolismul și poate reduce riscul cardiometabolic.

„Iaurtul 3 P aduce toate aceste beneficii într-o singură porție delicioasă, perfectă pentru sănătate ta intestinală”.

Iaurtul „3 P” – rețetă

Ingrediente

• 150 g de iaurt natural
• 2 lingurițe de chia (vi le recomand pe acestea la ofertă)
• 1 linguriță de tărâțe de psyllium (vi le recomand pe acestea)
• 30 g de migdale sau nuci înmuiate
• 100 g de zmeură

Mod de preparare

Puneți iaurtul într-un pahar. Adăugați tărâțele de psyllium și semințele de chia. Amestecați bine și lăsați-le jumătate de oră, să se umfle.

Cumpără semințe de chia la ofertă

Seminte de Chia oferta Niavis

Seminte de Chia oferta

După jumătate de oră, amestecați bine în iaurt și presărați deasupra migdalele și zmeura. Iaurtul se poate servi imediat, sau se poate consuma mai târziu, după ce stă la rece.

Dacă vă doriți să fie mai dulce, adăugați 1 linguriță de miere. Aceasta are la rândul ei activitate prebiotică și deține proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

Cumpără Tarate de Psyllium

Tarate de Psyllium VEGIS

Tarate de Psyllium

Mierea reduce prezența unor bacterii patogene din intestin, precum Salmonella, E. coli sau Clostridiode. Totodată, ea stimulează creșterea unor specii benefice, precum Lactobacillus și Bifidobacterium.

Importanța unui microbiom sănătos

Microbiota intestinală joacă un rol cheie în sănătatea fizică și buna-dispoziție. Orice perturbare a echilibrului sau diversității organismelor care alcătuiesc flora intestinală poate duce la inflamații intestinale.

Disbioza intestinală a fost asociată cu apariția și progresia multor boli. Între acestea se numără și cancerul de colon, sindromul intestinului iritabil, obezitate sau afecțiuni mentale.

Din fericire, sănătatea microbiomului poate fi menținută sau refăcută cu ajutorul dietei. Este esențial să consumăm alimente bogate în probiotice, prebiotice și fibre.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:

Tiramisu viral cu semințe de chia și cocos – fără zahăr, pișcoturi sau mascarpone! Garantat va deveni desertul tău preferat!
Tiramisu din iaurt și semințe de chia – desert rapid și dietetic, fără pișcoturi, fără zahăr
Budincă din semințe de chia cu fructe – desert răcoritor și hrănitor, fără zahăr
Parfe cu semințe de chia la rece – un desert sănătos și hrănitor, pentru toată familia

Surse articol:

1. Cristina Mirică, Iaurtul 3 P: https://www.instagram.com/p/DBHILqjoAc1/
2. Schell KR, Fernandes KE, Shanahan E, Wilson I, Blair SE, Carter DA, Cokcetin NN. The Potential of Honey as a Prebiotic Food to Re-engineer the Gut Microbiome Toward a Healthy State. Front Nutr. 2022 Jul 28;9:957932. doi: 10.3389/fnut.2022.957932. PMID: 35967810; PMCID: PMC9367972.
3. Corrêa TAF, Rogero MM, Hassimotto NMA and Lajolo FM (2019) The Two-Way Polyphenols-Microbiota Interactions and Their Effects on Obesity and Related Metabolic Diseases. Front. Nutr. 6:188. doi: 10.3389/fnut.2019.00188

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.