Mierea din Bucovina are activitate antibacteriană mai mare decât mierea de Manuka, iar prețul este de 10 ori mai mic! Un studiu realizat de cercetători români

4 cercetători români au realizat un studiu recent pe mierea din Suceava. Rezultatele au fost uimitoare: mierea din zona Bucovinei este la fel de bună sau chiar superioară mierii de Manuka.

Dincolo de aspecte care țin de „mândria” națională, mierea românească este mult mai accesibilă ca preț decât mierea străinilor. Un borcan cu miere de Manuka produsă în Noua Zeelandă ajunge până la 100 de lei.

Mierea din Bucovina este mai antibacteriana decat mierea Manuka

Mierea din Bucovina este mai antibacteriana decat mierea Manuka: Captură foto

Studiu recent pe mierea din Suceava

Studiul menționat mai sus se numește „Parametrii fiziochimici, calitatea microbiologică și activitatea antibacteriană a mierii din regiunea Bucovina, România”.

A fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceva, iar rezultatele au apărut în februarie 2025 în jurnalul „Scientific Reports”.

Probele au fost luate din stupinele a trei apicultori locali (Constantin Colban, Dumitru Hauca, Adrian Dediu), de la Mănăstirile Doroteia și Sucevița, Schitul Molid.

Autorii au dorit să vadă care este conținutul de polifenoli totali, conținutul de flavonoide și capacitatea antioxidantă. În acest scop, au evaluat diferite tipuri de miere: de zmeură, măceșe, lucernă, păducel și miere de mană.

Apicultorii ne-au pus la dispoziție gratuit mai multe sortimente de miere. Calitatea din punct de vedere chimic și microbiologic a fost excepțională”, a spus decanul Facultății de Inginerie Alimentară, Mircea Oroian.

Mierea românească are efect antibacterian mai mare sau similar mierii de Manuka

Activitatea antibacteriană a fost testată împotriva a 4 tulpini de bacterii patogene:

→ Stafilococul auriu
→ Escherichia coli
→ Pseudomonas aeruginosa
→ Salmonella enterica serovar

Rezultatele au arătat că 40,46% dintre mostrele de miere testate au avut o activitate bactericidă superioară sau cel puțin comparabilă cu mierea Manuka. Efectul inhibitor cel mai mare a fost împotriva speciilor de E. coli și Pseudomonas (74-75%).

„Noi am testat să vedem dacă mierea are efect bactericid, adică dacă omoară microbii, pentru că mierea de Manuka este recunoscută pentru efectul antimicrobian”.

Mierea de mană și mierea polifloră – cele mai bune

Mierea de mană s-a dovedit cea mai eficace dintre toate tipurile de miere analizate, urmată de mierea polifloră.

„S-a dovedit că toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare dectâ mierea Manuka 100 și Manuka 250”.

Aceasta este o veste excepțională, dat fiind că mierea Manuka are un preț foarte mare și nu toți își permit să o cumpere. Aceasta costă aproximativ 350 ler per kg.

Cumpără miere de mană

Miere de Mana

Miere de Mana

„Peste 60% dintre probe au prezentat o activitate mai mare decât mierea Manuka 550, adică o calitate foarte bună”.

35% dintre mostrele de miere polifloră au avut o activitate bactericidă mai mare decât mierea Manuka 550. 79% din ele au fost superioare mierii Manuka 250 și Manuka 100.

Mierea din Suceava este comparabilă și cu antibioticele de sinteză

Cercetătorii au comparat probele de mierea din Bucovina și cu câteva antibiotice sintetice: Gentamicină, Ciprofloxacină, Ceftriaxonă, Tetraciclină, Cefuroxim, Piperacicilină și Amoxicilină.

Mierea s-a dovedit la fel de antibacteriană sau similară antibioticelor în ceea ce privește bacteriile folosite în studiu.

Cumpără miere polifloră crudă

Miere Poliflora Cruda

Miere Poliflora Cruda

89% dintre probele de mană, în concentrație de 50%, au avut o activitate antibacteriană similară cu a antibioticelor testate pentru Stafilococul auriu. 37% din ele au fost eficiente împotriva Salmonella, iar 58% împotriva Pseudomonas aeruginosa.

De 10 ori mai ieftină decât mierea străinilor

Scopul acestui studiu a fost unul comercial. „Am testat doar miere din juețul Suceava, pentru că am vrut să vedem dacă mierea noastră ar avea potențial de a fi înregistrată la nivel european, datorită calităților sale terapeutice”, a declarat prof. Oroian.

Mierea românească are un preț de 10 ori mai mic decât mierea de Manuka. Un kilogram costă în jur de 30-40 de lei.

Citește și – Mierea – la fel de valoroasă ca un supliment de multivitamine

Surse articol:

1. Luca L, Pauliuc D, Ursachi F, Oroian M. Physicochemical parameters, microbiological quality, and antibacterial activity of honey from the Bucovina region of Romania. Sci Rep. 2025 Feb 5;15(1):4358. doi: 10.1038/s41598-025-88613-0. PMID: 39910223; PMCID: PMC11799142.
2. Dana Humoreanu, Mierea din zona de munte a Sucevei are efect antibacterian similar sau mai bun decât mierea de Manuka, Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Local/2025-02-12/Mierea-din-zona-de-munte-a-Sucevei-are-efect-antibacterian-similar-sau-mai-bun-decat-mierea-de-Manuka

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.