De ce bea doctor Cip un smoothie de kiwi cu kefir în fiecare zi – face minuni pentru inimă, vasele sangvine și digestie
De ce ar fi bine să consumăm zilnic o băutură din kiwi și kefir? La această întrebare ne răspunde dr. Cip, cel care ne face de altfel această propunere.
Cine vrea să aibă o inimă sănătoase, vase de sânge sănătoase și o digestie mai bună, ar face bine să consume câte un kiwi în fiecare zi, spune acesta.

Imagine sugestiva: Kiwi cu kefir la blender: Rawpixel.com
Kiwi – rețeta zilnică pentru sănătate
Un studiu din 2013 are un titlu relevator în acest sens: „Fructul de kiwi – rețeta noastră zilnică pentru sănătate”. Kiwi nu este asemenea altor fructe atunci când vine vorba de conținutul nutrițional și beneficii.
Comparativ cu alte fructe, kiwi este foarte bogat în vitamina C, vitamina E, vitamina K, acid folic, carotenoide, fibre, potasiu și compuși fitochimic.
Studiile au arătat că acesta sprjijină în mod deosebit sistemul cardiovascular și pe cel digestiv.
Scade trigliceriderele
Kiwi este un fruct extraordinar, cu beneficii majore pentru sănătatea noastră. Vitaminele, mineralele, fibrele și antioxidanții pe care îi conține susțin sănătatea inimii și a vaselor de sânge.
Kiwi îmbunătățește profilul lipidic. Scade tensiunea arterială crescută și previne accidentele vasculare. Inclus într-o dietă sănătoasă, kiwi contribuie la scăderea trigliceridelor și creșterea colesterolului bun (HDL).
Previne formarea cheagurilor sangvine
Polifenolii, carotenoizii și vitamina C sunt antioxidanți naturali din kiwi care reduc stresul oxidativ implicat în inflamația vasculară și formarea cheagurilor sangvine.
Dr. Cip citează rezultatele unor cercetări care au asociat consumul de kiwi cu un risc mai mic de cheaguri sangvine. Vitamina K în special, care se găsește în cantități mari în kiwi, asigură o coagulare optimă a sângelui.
Vitamina K diminuează riscul de agregare a trombocitelor și implicit de formare a cheagurilor. 2-3 fructe pe zi scad trigliceridele și inflamația și îmbunătățesc metabolismul grăsimilor.
Scade riscul de infecții respiratorii și constipație
Kiwi îmbunătățește digestia și laxația, datorită conținutului bog bogat în enzime, în special actinidină. Acest compus sprijină digestia și previne constipația.
Oferă suport natural sistemului imunitar, contribuind la reducerea episoadelor de gripă și răceală. Datorită vitaminei C și a antioxidanților, kiwi scade nu doar incidența afecțiunilor respiratorii, ci și severitatea simptomelor.
Kiwi cu kefir la blender
Consumați-l zilnic, aduce beneficii pe termen lung. Porția recomandată pentru protejarea inimii și a vaselor de sânge este 1-3 kiwi pe zi. În combinație cu kefir, veți obține un tonic excelent pentru digestie, imunitate, inimă, glicemie și dispoziție.
Se pune un kiwi în blender cu un pahar de kefir sau iaurt natural. Se mizează și se bea dimineața, pe stomacul gol. Sau se poate folosi ca mic-dejun.
Precauții
Dacă aveți o aciditate stomacală crescută sau alergie la kiwi, evitați această băutură.
Deși este un fruct sănătos, nu exagerați. Consumul excesiv poate crește riscul de sângerare, mai ales la cei care iau medicamente anticoagulante.
Citește și – Kiwi – un fruct minunat pentru plămâni, imunitate și digestie
Surse articol:
1. Doctor Cip, Știi de ce beau zilnic un smoothie din kefir și kiwi? https://www.youtube.com/watch?v=5M_lrsnfLTM
2. Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R. Kiwifruit: our daily prescription for health. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. PMID: 23746068.