Dr. Nicolae Hâncu: Nu este indicat să mâncăm mai mult de 50 g de carne pe zi sau 250 g pe săptămână

Profesorul doctor Nicolae Hâncu recomandă românilor să adopte o dietă carpato-danubiană, plecând de la alimentația mediteraneană.

Aceasta constă în consum consistent de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Regimul de tip mediteranean este deopotrivă sănătos și gustos. Studiile l-au asociat cu beneficii la nivelul inimii, greutății corporale și prevenirea diabetului.

Dr. Nicolae Hancu - Portia corecta de carne

Dr. Nicolae Hancu – Portia corecta de carne: Știrimed

Alimentația proteică este un subiect de mare discuție în prezent. Care sunt cele mai sănătoase surse de proteine? Cele vegetale sau cele de origine animală?

Care este porția corectă de carne 

Toți vor să aibă în farfurie o friptură mare, de 100-150 de grame. Calculele internaționale care s-au făcut având în vedere relația dintre consumul de carne și emisia de carbon recomandă o porție mult mai mică.

Dr. Hâncu aduce în discuție faptul că alimentația mediteraneană este una de tip sustenabil. Acest lucru are în atenție deopotrivă sănătatea omului și cea a planetei.

„Rația de carne pe zi ar trebui să fie 30-50 de grame, iar pe săptămână ar fi 210-250 de grame de carne”.

Cine vrea să consume zilnic carne, trebuie să se limiteze la 30-50 de grame. Dr. Hâncu recomandă să asociem carnea cu un amestec de legume sau zarzavaturi de toate categoriile.

„Ai varză cu carne, ai sarmale făcute corespunzător, ai ardei umpluți, ai orez cu carne ș.a.m.d.”

Aceste tipuri de mâncăruri includ carnea, dar nu sunt bazate pe carne. De aceea ele se servesc cu lingura, spune academicianul. „Nu ai nevoie de furculiță, de cuțit, ce să tai? Ai puțină carne”.

Dacă totuși vrei să savurezi o friptură mare cât palma, poți mânca 200 de grame într-o singură zi și aceasta să fie unica porție din cursul săptămânii.

Cumpără cartea

Alimentatia bolnavilor de diabet

Alimentatia bolnavilor de diabet

Ce tipuri de carne sunt mai bune

Carnea pe care o recomandăm este carnea albă de calitate: pui, curcan, iepure de casă”. Carnea de porc (cotletul) și carnea roșie pot fi consumate mai rar, doar de 1-2 ori pe lună.

Pește și proteine vegetale mai des

Peștele poate fi consumat de 2-3 ori pe săptămână. Iar în restul sunt zile în care poți să mănânci proteine vegetale.

Mazăre, linte, fasole – gătite în felurite modalități, cunoscute în România”.

Mâncărurile gătite în casă nu trebuie înecate în grăsime animală. Orice aliment, oricât de sănătos ar fi, devine neprietenos dacă îl gătești în mod greșit sau îl consumi în exces.

Citește și – Dr. Leon Dănăilă: Cu cât crești în vârstă cu atât trebuie să consumi carne cât mai puțină

Sursă articol: Reporter Medical, Profesorul Hâncu vorbește despre cea mai sănătoasă dietă: https://www.youtube.com/watch?v=iOEGTcN9msU

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.