Include ghimbirul în alimentația zilnică! 6 beneficii fabuloase pentru sănătate!
Ghimbirul este un tonic excelent pentru cei care îl consumă frecvent. Această plantă susține o îmbătrânire sănătoasă a organismului.
O recenzie sistematică oferă dovezi în ceea ce privește proprietățile sale antioxidante, anti-inflamatoare, anti-îmbătrânire și anticancerigene.

Include ghimbirul în alimentația zilnica! 6 beneficii fabuloase!
Ghimbirul ține bătrânețea departe
Populația lumii se află într-un proces accelerat de îmbătrânire. Îmbătrânirea este asociată cu un declin la nivelul capacităților mentale și fizice.
Ghimbirul (Zingiber officinale) este folosit de sute de ani în țările asiatice, atât ca plantă culinară, cât și medicinală. Tot mai multe cercetări indică beneficii semnificative ale consumului de ghimbir.
Studiile au arătat că acest aliment susține o îmbătrânire sănătoasă, cu mai puține boli asociate vârstei. Prelungește durata vieții și reduce morbiditatea.
Aceste beneficii se datorează efectelor sale antioxidante puternice, antiinflamatorii, anticancerigene și antimicrobiene. Ghimbirul este bogat în compuși cu activitate antivirală.
Reduce inflamația în bolile autoimune și dureroase
Principalul compus din ghimbir este gingerolul. Acesta s-a dovedit un puternic agent antiinflamator. Atenuează inflamația cauzată de artrita reumatoidă sau lupus.
Calmează răspunsurile imune exagerate, motiv pentru care reduce durerile și ameliorează bolile autoimune și cele care au la bază o inflamație sistemică.
Ghimbirul este considerat o opțiune naturală de tratament pentru durerile articulare, migrene și crampele menstruale.
Excelent pentru digestie
Foarte multe persoane consumă ghimbir pentru sprijinul digestiv pe care îl oferă. Acest ingredient accelerează mișcarea alimentelor în stomac. Previne arsurile stomacale, combate balonarea și indigestia.
Susține microbiomul intestinal
Pe lângă beneficiile sale în plan digestiv, ghimbirul se remarcă și prin susținerea microbiotei intestinale.
Compușii săi ajută la sporirea diversității bacteriilor bune din intestin. Prin faptul că îmbunătățește microbiomul intestinal, ghimbirul influențează în mod pozitiv digestia, imunitatea, creierul și dispoziția.
Are efecte anti-diabetice și anti-obezitate
Consumul de ghimbir are beneficii importante și la nivel metabolic. datorită impactului său asupra microbiotei intestinale, acesta scade riscul de diabet și obezitate.
Beneficii pentru inimă și circulație
Un motiv în plus să adaugi ghimbir în preparatele pe care le consumi este efectul benefic asupra sistemului cardiovascular.
Protejează inima, îmbunătățește circulația sangvină și scade riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Cumpără capsule cu ghimbir și turmeric
Cum să incluzi ghimbirul în dietă
Există diverse forme de administrare a ghimbirului. Rădăcina proaspătă poate fi folosită la prepararea de ceaiuri sau decocturi. O putem de asemenea rade pe răzătoarea cu găuri mici și amesteca ulterior cu miere într-un borcan (rețetă aici).
Ghimbirul măcinat (pulbere) poate fi adăugat în diferite mâncăruri sau băuturi (inclusiv cafea). În scop terapeutic se pot folosi capsulele cu pudră sau extract de ghimbir.
Surse articol:
1. Mercola, Peel back the benefits of ginger: https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2025/01/22/peel-back-the-benefits-of-ginger.aspx
2. Ozkur M, Benlier N, Takan I, Vasileiou C, Georgakilas AG, Pavlopoulou A, Cetin Z, Saygili EI. Ginger for Healthy Ageing: A Systematic Review on Current Evidence of Its Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Anticancer Properties. Oxid Med Cell Longev. 2022 May 9;2022:4748447. doi: 10.1155/2022/4748447. PMID: 35585878; PMCID: PMC9110206.