Prof. Dr. Nicolae Hâncu: Ce ar trebui să mănânce la micul-dejun un român care vrea să fie sănătos
În cadrul unui interviu recent, prof. Nicolae Hâncu a vorbit despre cea mai sănătoasă dietă din lume.
La întrebările moderatorului, a dezvăluit în special ce ar trebui să conțină mesele unui român care vrea să fie sănătos.

Dr. Nicolae Hancu: Reporter Medical
Care este cea mai sănătoasă dietă din lume
Nicolae Dragoș Hâncu este medic și nutriționist, profesor universitar doctor. Începând cu anul 2011 a devenit membru de onoare al Academiei Române.
Este de asemenea membru titular al Academiei de Științe Medicale din România și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
În prezent, dl. Hâncu este co-coordonator al Centrului Național de Competențe pentru un Stil de Viață Sănătos”. Acesta consideră că cea mai sănătoasă dietă este cea carpato-danubiană, bazată pe dieta medieteraneană.
Câte mese pe zi și în ce interval trebuie să mâncăm
Domnul Hâncu are date din studii care arată că este mai bine ca prima masă a zilei să fie servită mai de dimineață.
Încă nu există concluzii concludente referitoare la beneficiile postului intermitent (potrivit căruia unii iau prima masă a zilei pe la amiază).
Dl. Hâncu Recomandă 3 mese pe zi. Nu mai multe, nu mai puține. Orarul de mese trebuie cuprins într-un interval de 12 ore. De exemplu, dacă iei micul-dejun la ora 6:30, închei cu cina la ora 18:30.
Ce ar trebui să consumăm la micul-dejun
Privitor la ce ar trebui să consumăm la micul-dejun, academicianul nominalizează cerealele, fructele, laptele, iaurtul și ouăle.
„Dimineața se poate consuma salată de fructe”. În altă ordine de idei, în concepția doctorului Hâncu, fructele ar trebui să înlocuiască dulciurile, deserturile și prăjiturile, spune dl. Hâncu – chiar și cele făcute în casă.
La capitolul cereale recomandă mai mult ovăz și orz și mai puțin cereale rafinate.
„Laptele poate fi consumat ca atare. Nu contează aportul de grăsimi”.
Mai valoros decât laptele dulce este iaurtul, susține academicianul. Acest aliment fermentat are beneficii metabolice demonstrate științific.
„Are niște valențe nutriționale dovedite. Ca să nu mai spun că consumatorii de iaurt sunt oarecum protejați de a dezvolta diabetul zaharat”. Totodată, dieta medietarneană, și prin includerea iaurtului, favorizează scăderea ponderală.
Un alt aliment fabulos pentru micul-dejun este oul. „Două-trei ouă pe săptămână, integrale. Pot fi consumate dimineața: fierte, ouă moi sau ochiuri românești”. Cine vrea, poate să mănâncă chiar și 2-3 ouă pe zi, dar fără albuș.
Rețete pentru micul-dejun
Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete benefice pentru micul-dejun:
Clătită cu iaurt și brânză sărată – idee de mic-dejun rapid
Ovăz integral cu nuci, fără zahăr – mic-dejun sau gustare sățioasă, bogată în fibre
Menemen – micul-dejun turcesc din ouă, care te va cuceri pe loc!
Mic-dejun antiinflamator, cu kefir
Sursă articol: Reporter Medical, Profesorul Hâncu vorbește despre cea mai sănătoasă dietă: https://www.youtube.com/watch?v=iOEGTcN9msU