Făina de cânepă – o minune în dieta ta! Abundă în proteine complete, Omega-3, fibre și minerale
Semințele de cânepă pot fi considerate o comoară naturală pentru sănătatea umană. Acestea conțin concentrații mari de proteine, grăsimi sănătoase, fibre și minerale.
În plus, au compuși bioactivi cu potențial terapeutic.
Cânepa se găsește în piață, sub formă de semințe întregi sau decorticate. La magazinele naturiste se găsește ulei de cânepă lichid, capsule cu ulei de cânepă, făină de cânepă sau pudră proteică din cânepă.
Făina de cânepă poate fi un produs valoros pentru orice dietă Aceasta mărește cantitatea de nutrienți din alimente. Poate fi adăugată în pâine sau alte feluri de aluaturi.
Aceasta se obține prin măcinarea fină a semințelor decorticate se cânepă.
Ce conține făina de cânepă
Studiile au arătat că făina din semințe de cânepă este o sursă importantă de proteine de înaltă calitate. Conține 8 aminoacizi esențiali.
• 33% proteine complete
• 36% fibre (60% insolubile și 40% solubile)
• 20 de aminoacizi (8 aminoacizi esențiali)
• acizi grași esențiali Omega-3
• vitaminele A, B, D, E
• minerale: fosfor, potasiu, fier, mangan, zinc, cupru, magneziu, sulf
• lignanamide, polifenoliFaina Proteica de Canepa
Pâinea cu făină de cânepă este mai nutritivă
Comparativ cu făina de grâu, făina din semințe de cânepă are cu peste 35% mai multă proteină și cu 28% mai multe grăsimi. Nivelul de fibre din făina de cânepă depășește 26% și nivelul de antioxidanți cu 3%.
Principalele minerale din făina de cânepă sunt calciu, fosforul, magneziul, fierul, potasiul și manganul.
Făina de cânepă conține acizi grași nesaturați (acid oleic, acid gama-linoleic). Dintre aminoacizi, se remarcă acidul glutamic.
Aceste date arată că făina de cânepă este superioară din punct de vedere nutrițional față de făina de cereale.
Adăugarea ei la făina obișnuită crește cantitatea de fenoli și mărește capacitatea antioxidantă a făinii.
Conținutul de proteine din pâinea cu făină de cânepă (adăugată în proporție de 40%) a crescut de la 11,11% la 18,18%.
Cum se folosește făina de cânepă
Făina de cânepă poate fi incorporată în diferite aluaturi și compoziții pentru pâine, prăjituri, plăcinte, covrigi, tarte, turte, paste făinoase, biscuiți, crackers, clătite, brioșe, torturi, blaturi sau alte preparate gătite.
Poate fi folosită la sosuri, budinci, supe, smoothie-uri. Doza maximă recomandată este de 15 g pe zi.
Făina de cânepă se poate adăuga în aluaturi în raport de 1:5 sau 1:7 (o parte făină de cânepă, 5/7 părți făină de grâu, secară, orez etc). Un raport de 1:3 va produce un aluat foarte dens.
Alți utilizatori recomandă înlocuirea făinii obișnuite cu făină de cânepă în proporție de 25% într-o rețetă.
Ce beneficii are făina de cânepă
Făina de cânepă ajută la scăderea colesterolului și a inflamației. Protejează celulele de daunele provocate de stresul oxidativ.
Susține sănătatea oaselor și dinților, unghiilor, părului și pielii. Asigură buna funcționare a metabolismului energetic.
Făina de cânepă înlătură stările de oboseală sau epuizare. Sprijină funcția sistemului nervos și ajută la echilibrarea electroliților și hormonilor. Îmbunătățește activitatea sistemului imunitar.
Potrivită pentru diferite diete
Făina de cânepă este potrivită pentru vegani sau vegetarieni, pentru cei cu boala celiacă sau intoleranță la gluten, pentru diabetici, pentru cei cu alergii, boli inflamatorii sau autoimune, pentru dieta keto saiu paleo.
Făina de cânepă poate fi consumată și ca supliment alimentar, mai ales de către sportivi și de cei care urmează un regim vegan sau vegetarian în care aportul de proteine și Omega-3 este scăzut.
Făina de cânepă trebuie ținută în frigider după deschiderea pachetului.
Surse articol:
1. Rusu IE, Marc Vlaic RA, Mureşan CC, Mureşan AE, Filip MR, Onica BM, Csaba KB, Alexa E, Szanto L, Muste S. Advanced Characterization of Hemp Flour (Cannabis sativa L.) from Dacia Secuieni and Zenit Varieties, Compared to Wheat Flour. Plants (Basel). 2021 Jun 18;10(6):1237. doi: 10.3390/plants10061237. PMID: 34207108; PMCID: PMC8234986.
2. Capcanari T, Covaliov E, Negoița C, Siminiuc R, Chirsanova A, Reșitca V, Țurcanu D. Hemp Seed Cake Flour as a Source of Proteins, Minerals and Polyphenols and Its Impact on the Nutritional, Sensorial and Technological Quality of Bread. Foods. 2023 Nov 29;12(23):4327. doi: 10.3390/foods12234327. PMID: 38231840; PMCID: PMC10706578.
3. Ananda Food, Hemp flour – how to use and health benefits: https://anandafood.com/blogs/news/hemp-flour-how-to-use-and-health-benefits