Robert Kennedy Jr: De ce uleiul rafinat este bomba care explodează inflamația în corp
Uleiurile vegetale sau uleiurile din semințe, așa cum le numesc americanii, se află în topul celor mai nocive alimente din lume.
Robert F. Kennedy Junior ne oferă câteva motive întemeiate să restricționăm utilizarea lor în meniurile de zi cu zi.
Robert Kennedy Jr. a fost investit de președintele Donald Trump ca următorul secretar al sănătății. Din această postură, Kennedy va urmări și va asigura siguranța alimentară și tot ce se întâmplă în agențiile importante din domeniul sănătății în SUA.
Uleiurile rafinate sunt omniprezente în produsele așa-zis alimentare din magazine.
Sunt de asemenea prezente în dieta noastră zilnic, întrucât gătim cu ele. RFK Jr. le consideră unul din cele mai nesănătoase ingrediente. Sunt atât de mult folosite în industria alimentară deoarece sunt ieftine și subvenționate.
De ce sunt uleiurile vegetale nocive pentru sănătate
Kennedy Jr. este profund îngrijorat de impactul pe care aceste uleiuri le au asupra sănătății publice. Studiile confirmă aceste temeri, arătând o legătură vizibilă între consumul lor și riscul de îmbolnăvire.
Uleiurile sunt pe locul 3 în topul factorilor de risc ai decesului prin dietă sau stil de viață, înaintea lor fiind fumatul excesiv și obezitatea.
Conțin grăsimi care cresc inflamația în corp
În primul rând, aceste uleiuri sunt bogate în acizi grași polinesaturați, care au fost asociați cu boli cronice. Este vorba despre Omega-6, grăsimi care nu trebuie să fie prezente în corp într-un procent mai mare decât Omega-3.
Consumați în exces, acizii Omega-6 pot duce la inflamații diverse în organism. Iar inflamația este una din cauzele principale ale bolilor cardio-metabolice, oncologice și nu numai.
Acidul linoleic este prezent în cantitățile cele mai mari în uleiul din semințe de struguri, uleiul de floarea-soarelui și uleiul de soia.
RKF Jr. susține că utilizarea pe scară largă a uleiurilor din semințe contribuie să starea precară de sănătate a americanilor. Aceste uleiuri sunt asociate cu boli de inimă, diabet, obezitate și cancere.
Extrem de procesate
Kennedy Junior consideră uleiurile din semințe departe de a fi un aliment natural sau adecvat consumului uman. Acesta atrage atenția asupra modului în care uleiurile dsunt produse.
Chiar dacă provin dintr-o sursă naturală, ele sunt supuse unor procese intense de rafinare.
Spre deosebire de uleiurile naturale, precum uleiul de măsline sau uleiul de cocos, uleiurile din semințe trec prin procedee de indistrualizare care implică utilizarea de compuși chimici, solvenți (ex. hexan) și expunerea la temeperaturi foarte mari.
Pe lângă faptul că înlătură nutrienții din uleiuri, rafinarea dă naștere la produși secundari nocivi, precum grăsimile trans.
Afectează mediul înconjurător
Uleiurile din semințe produc un impact îngrijorător asupra mediului. Producția de ulei de rapiță, porumb sau soia presupune utilizarea unor cantități mari de pesticide și ierbicide. Unul din cele mai periculoase este glifosatul.
Acestea afectează ecosistemele, poluează apele și contribuie la dispariția albinelor.
Susținerea industriei uleiurilor înseamnă practic susținerea unor practici care vatămă natura și mediul.
Nu sunt etichetate corect
Uleiurile rafinate nu au parte de un marketing onest, ci de unul mai degrabă înșelător. Eticheta prezintă uleiurile ca fiind benefice pentru inimă sau lipsite de colesterol.
Aceste informații eronate duc publicul în eroare. Consumatorii pot crede că sunt o alegere bună pentru ei. Trebuie să existe o transparență mai mare în ceea ce privește dezvăluirea riscurilor pe care aportul crescut de Omega-6 și grăsimi trans le au asupra organismului.
Soluții
Având în vedere semnalul de alarmă pe care îl trage Kennedy Junior, este înțelept din partea consumatorilor să reducă la minim consumul sau utilizarea uleiurilor vegetale rafinate.
O soluție mai bună este să cumpărăm doar uleiuri presate la rece, uleiuri care provin dintr-o sursă naturală de încredere și să folosim la gătit grăsimi mai sănătoase, precum untura.
Citește și – Onco-nutriționist român: 50% din cancere ar putea fi prevenite dacă oamenii ar mânca mai mult pește (Omega-3)
Sursă articol: 5 Reasons Robert F. Kennedy Jr. hates seed oils, Repprovisions: https://repprovisions.com/blogs/rep-provisions-blog/5-reasons-robert-f-kennedy-jr-hates-seed-oils?srsltid=AfmBOor7yG5V1apEnZPkJRHVkrytbk9b3npyIU6UHMRoKUUnsaKQ9sKH