Halva din susan  – rețetă rapidă fără zahăr rafinat

Dacă vă place halvaua din susan care se găsește în comerț, vă recomand să încercați o variantă mai sănătoasă, ușor de făcut în casă.

Rețeta de mai jos conține doar 3 ingrediente. Dacă aveți un borcan de tahini (pastă de susan) în casă, nu ezitați să o încercați.

Halva din susan

Imagine cu rol ilustrativ: Halva din susan: Freepick

Beneficiile consumului de susan

Tahini deține toate beneficiile pe care le au semințele de susan. Acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. O lingură de tahini ne poate oferi 3 g de proteine, 8 g de grăsimi, 11-13% din doza zilnică recomandată de vitamina B1, B6, fosfor și magneziu.

Consumul de tahini susține sănătatea oaselor și producția de energie. Are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și anticancerigene.

 Cumpără susan alb 

Seminte De Susan

Seminte De Susan

Scade colesterolul și trigliceridele sangvine și implicit riscul unor boli precum diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Susanul protejează creierul, sistemul nervos, ficatul și rinichii.

Halva din susan  – rețetă rapidă fără zahăr

Ingrediente

• 270 g de tahini (vi-l recomand pe acesta)
• 85 g de fistic (alune, nuci sau migdale)
•125 ml sirop de arțar (vi-l recomand pe acesta ecologic)

Mod de preparare

Fisticul se pune într-o tigaie antiaderentă și se prăjește la foc mic pe aragaz. Amestecați des, să nu îl ardeți. Fisticul trebuie să devină ușor auriu.

Puneți siropul de arțar într-un ibric și se clocotește 2-3 minute.  Se stinge focul și se adaugă tahini. Se amestecă bine. Trebuie să rezulte o cremă omogenă.

 Cumpără tahini 

Pasta de Susan Tahini

Pasta de Susan Tahini

Fisticul prăjit se toacă la cuțit și se adaugă în crema de tahini și arțar. Se omogenizează și se transferă compoziția într-o tavă sau formă dreptunghiulară îngustă, tapetată cu hârtie de copt.

 Cumpără sirop de arțar

Sirop de Artar Grad A Ecologic

Sirop de Artar Grad A Ecologic

Voi puteți alege orice recipient, funcție de forma pe care vreți să o aibă halvaua la sfârșit.

Se presează, se nivelează și se dă la frigider. Se lasă la rece minim 3 ore, preferabil peste noapte. Se taie felii sau pătrate. Halvaua se păstrează în frigider. Se servește în porții mici, deoarece are un conținut caloric ridicat.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de halva fără zahăr, pe care vă recomand să le încercați:

Halva din semințe și fulgi de cocos – făcută la rece, fără zahăr
Halva în două culori, din semințe și miere – cel mai hrănitor desert de post
Halva fără zahăr, făcută la rece
Halva de casă cu măr – rețetă de post fără zahăr
Halva cu nucă și semințe de cânepă (fără zahăr)

Surse articol:

1. Vegis, 5 motive să introduci un deliciu în viața ta: pasta de susan: https://vegis.ro/blog/5-motive-sa-introduci-un-deliciu-in-viata-ta-pasta-de-susan-tahini/
2. SaVanna, 9 Surprising benefits of tahini, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/tahini-benefits#TOC_TITLE_HDR_8

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.