Nu dormi bine noaptea? Bea un pahar cu suc de dovleac – somnifer natural
Dovleacul este pe primele locuri în topul alimentelor care au o simbolistică legată de anotimpuri. Nu ne referim doar la aspectul ornamental. Inclusiv nutriționiștii îl consideră „vedeta” legumelor de toamnă.
Chef Coralia Babcenco – tehnician nutriționist a vorbit despre câteva dintre beneficiile acestui aliment versatil.
„Pentru mine, această minune este atât aliment, cât și medicament”
Dovleacul este extrem de valoros din punct de vedere alimentar, decorativ, cosmetic și medicinal.
Din perspectivă alimentară, dovleacul este un fruct, deoarece are semințe. Din punct de vedere culinar, este mai aproape de legume.
Se pretează la diferite preparate culinare, precum supe, salate, deserturi, garnituri și băuturi.
Benefic pentru toate categoriile de vârstă
„Este un aliment minune, recomandat atât în alimentația femeilor însărcinate, în alimentația copiilor (de la 6 luni), în alimentația vârstnicilor și în alimentația adulților”.
Fiind destul de slab în calorii, poate fi inclus și în dieta celor care își monitorizează atent silueta.
Cu toții am experimentat dovleacul în diverse forme – copt, fiert, mai ales în plăcinte și supe. O formă ideală de a consuma acest aliment este în stare crudă.
Eu recomand dovleacul în stare crudă
Datorită conținutului bogat în vitamine hidrosolubile, este crucial ca măcar ocazional să îl servim ca atare, nepreparat termic.
Fierberea și coacerea distrug o bună parte din aceste vitamine, care nu rezistă la temperaturi mari și se risipesc în apă.
Dovleacul conține de asemenea mult beta-caroten – un antioxidant care protejează pielea, ochii, unghiile și părul. Cantitatea de vitamin A ofertă de dovleac este de 5 ori mai multă decât cea necesară zilnică.
Dovleacul furnizează totodată mult fibre, săruri minerale – magneziu, potasiu, zinc.
„Trebuie să îl pregătim corect pentru a păstra aceste valori nutriționale. Eu recomand, ca specialist în domeniu, să fie servit în stare crudă – eu chiar îl folosesc la multe salate sau diferite umpluturi în loc de morcov”.
Sucul de dovleac – somnifer natural
Puțini sunt probabil cei care au experimentat salata crudă de dovleac. Este foarte bună la gust, aromată și ușor crocantă. Se dă prin răzătoarea cu găuri mici.
O altă sugestie este să bem suc de dovleac. Puțini știu că sucul de dovleac are efecte sedative. Nutriționistul Coralia Babcenco recomandă dovleacul celor care nu pot dormi noaptea sau au probleme cu somnul.
„Se recomandă 100 ml de suc din dovleac crud, deoarece conține triptofan – care relaxează organsimul și oferă senzația aceasta de a ne odihni bine”.
Triptofanul este un aminoacid care acționează ca un precursor al serotoninei și melatoniei. Acești neurotransmițători au un rol important în inducerea somnului. Melatonina este de altfel cel mai important hormon pentru somn.
Sucul de dovleac ne oferă ocazia să beneficiem de toate substanțele nutritive pe care le conține, în stare nealterată.
Vitaminele A, C și E, zincul și beta-carotenul susțin imunitatea organismului, iar potasiul sistemul cardiovascular.
Dna Babcenco ne sfătuiește să nu depășim doza de 100 ml de suc zilnic.
Surse articol:
1. Teleradio Moldova, Dovleacul: beneficii pentru sănătate și rețete practice: https://www.youtube.com/watch?v=L9NAo-Yvmsk&ab_channel=TeleradioMoldova
2. Fiona Callingham, Popular autumnal fruit rich in minerals is beneficial for getting to sleep, co.uk: https://www.express.co.uk/life-style/health/1684911/how-to-sleep-pumpkin-rich-minerals-boost-sleep