Brânza de capră – de ce este mai sănătoasă decât brânza de vaci

Produsele din lapte de capră se bucură de o cerere crescută mult în popularitate în ultimii ani. Acestea au anumite avantaje, astfel încât unii chiar le preferă în locul lactatelor de vacă.

Există tot mai mulți producători pe piață și produsele lor se găsesc și în marile magazine. De pildă, în hypermarketuri se poate găsi lapte de capră, brânză de capră, iaurt de capră sau caș de capră.

Branza de capra – mai sanatoasa decat branza de vaci

Branza de capra – mai sanatoasa decat branza de vaci

Brânza de capră – beneficii

Brânza de capră este considerată mai sănătoasă decât brânza de vaci, din mai multe motive.

Mai puține calorii

Un prim beneficiu al brânzeturilor din capră este conținutul mai mic al caloriilor. Brânza de capră are circa 75 de calorii per 30 de grame.

Aceeași cantitate de mozzarella are 85 de calorii, brânza brie are 95 de calorii, iar brânza cheddar are 115 calorii.

Mai multe vitamine și minerale

În ceea ce privește conținutul nutrițional, brânza de capră furnizează mai multe vitamine și minerale. Aceasta ne oferă cantități generoase de vitamina A, vitamine din complexul B, seleniu, calciu, fosfor, magneziu, fier și potasiu.

Vitaminele B, mineralele și proteinele susțin sănătatea oselor. Brânza de capră este o sursă bună de seleniu.

  Cremă cu lapte de capră  

Crema cu lapte de capra

Crema cu lapte de capra

Mai slabă în lactoză, mai ușor digerabilă

Probabil că unul din beneficiile cele mai mari ale lactatelor de capră este gradul lor de digerabilitate mai bun.

Acest lucru se datorează conținutului scăzut în lactoză. Din acest motiv, unele persoane care au sensibilitate la lactoză preferă laptele de capră și brânza de capră. Unii care sunt alergici la laptele de vacă pot consuma fără probleme lapte de capră.

Corpul digeră mai ușor brânza de capră și datorită faptului că structura proteinelor acesteia este diferită de cea a laptelui de vacă.

Cas de capra

Cas de capra

Grăsimi mai sănătoase, adecvate în curele de slăbire

Datorită faptului că are mai puține calorii și grăsimi, brânza de capră este indicată în curele de slăbire.

Grăsimile pe care le conține sunt acizi grași de lanț mediu (acid caprilic, acid caproic, acid capric). Aceștia susțin metabolismul energetic și mențin sațietatea mai mult timp.

Globulele de grăsimi din laptele de capră sunt mai mici decât cele din laptele de vacă și mai ușor de digerat.

Acidul caprilic din laptele de capră și brânza de capră are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatoare.

Aceste calități face brânza de capră utilă în combaterea infecțiilor cu ciuperci, precum candida, infecțiile urinare, acneea și problemele digestive.

Sursă naturală de probiotice

Brânza de capră este un aliment fermentat, bogat în bacterii bune, precum specii de thermofilus, bifidus, bulgaricus și acidofilus.

Alimentele care furnizează probiotice sunt benefice pentru intestin și sistemul imunitar. Acestea contribuie la reducerea reacțiilor alergice și inflamatorii.

Mai „prietenoasă” cu mediul

Caprele afectează mai puțin mediul înconjurător. Sunt mai mici decât vacile și necesită mai puțin spațiu și o cantitate mai mică de mâncare.

Ele se pot hrăni cu o diversitate de plante pe care vacile de regulă nu le pot consuma, inclusiv plante aromatice, buruiene, arbuști sau copaci.

Pe lângă aceste calități, se adaugă faptul că ele produc mai mult lapte cu aceeași cantitate de mâncare. O capră dă cu circa 3-4 litri de lapte mai mult decât o vacă.

Gust mai bun

Nu în ultimul rând, brânza de capră are un gust mai delicat și mai acidulat decât brânza de vaci, care unora le place mai mult. Cașul de capră este un aperitiv foarte bun, chiar și pentru cei mai mofturoși.

La modul ideal ar trebui să cumpărați brânză de capră sau caș de capră de la un producător local sau de la o persoană de încredere.

Surse articol:

1. Caroline Praderio, 6 reasons you should switch to goat cheese: https://www.prevention.com/food-nutrition/healthy-eating/a20447024/goat-cheese/
2. Shruti Bhattacharya, Eti Jain, Is goat cheese healthy for you, Healthy Shots: https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/goat-cheese-benefits/
3. Jillian Levy, 6 goat cheese benefits, nutrition facts & recipes, Dr. Josh Axe: https://draxe.com/nutrition/goat-cheese/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.