Cum să înlocuiești zahărul cu îndulcitori naturali care nu cresc glicemia – care este raportul corect în rețete
Acest articol este nu doar pentru cei care au diabet, hiperglicemie sau probleme cu greutatea corporală. Zahărul este unul din cele mai nocive substanțe din industria alimentară și trebuie evitat cu orice preț.
Din fericire, pe piață au apărut diverși îndulcitori naturali, care nu conțin calorii și nu afectează glicemia sau silueta.
Este important să știi cum să operezi cu acești îndulcitori, la ce rețete se pretează și ce în ce cantități trebuie folosiți.
Atunci când vrei să îndulcești un preparat sau o băutură cu un îndulcitor natural, trebuie să iei ca punct de reper zahărul.
Dacă rețeta originală necesită o cantitate de zahăr, trebuie să știi cât îndulcitor să folosești. În funcție de puterea de îndulcire a fiecărui îndulcitor, poate fi nevoie de o cantitate mai mare decât zahărul, sau mai mică.
Cuprins
Îndulcitori răi și buni
Într-un articol mai vechi am scris despre cei mai buni îndulcitori pentru diabetici. Topul respectiv era realizat de dr. Sten Ekberg.
Cei mai răi îndulcitori artificiali sunt siropul de porumb bogat în fructoză, aspartamul, sucraloza, zaharina și acesulfamul de potasiu.
Aceștia se găsesc în multe produse și trebuie excluși din dietă. Mai puțin răi, sunt mierea, siropul de agave, siropul de arțar, zahărul de cocos și zahărul de curmale. Aceștia cresc glicemia și trebuie evitați de persoanele cu diabet, insulinorezistență, ficat gras, obezitate sau tulburări metabolice.
La capitolul îndulcitori buni, cei mai buni sunt aceștia:
• eritritol
• manitol
• sorbitol
• xilitol
• maltitol
• stevia
Acești îndulcitori sunt extrași din surse naturale și nu produc (aproape) niciun efect asupra glucozei din sânge și a insulinei.
Cum să înlocuiești zahărul în rețete cu îndulcitori non-calorici
Îndulcitorii de mai sus se găsesc de regulă în formă granulată, ca zahărul. Alții vin sub formă lichidă sau de extract.
Este bine ca într-o rețetă care necesită zahăr, să folosiți un îndulcitor similar ca textură și formă, adică granulată. În acest fel, structura și reușita preparatului nu vor fi afectate.
Raportul dintre zahăr – îndulcitor
Dacă vreți să folosiți un îndulcitor lichid în loc de zahăr, va trebui să creșteți cantitatea de ingrediente uscate din rețetă, pentru a absorbi surplusul de lichid.
Și invers, dacă vreți să folosiți un îndulcitor granulat în loc de miere sau sirop, creșteți cantitatea de ingrediente lichide, pentru a echilibra rețeta.
XILITOL (granulat) – cumpără de aici
1 linguriță de zahăr tos = 1 linguriță de xilitol
1 lingură de zahăr tos = 1 lingură de xilitol
¼ cană de zahăr tos = ¼ cană de xilitol
½ cană de zahăr tos = ½ cană de xilitol
1 cană de zahăr tos = 1 cană de xilitol
ERITRITOL (granulat) – cumpără de aici
1 linguriță de zahăr tos = 1 ¼ lingurițe de eritritol
1 lingură de zahăr tos = 1 lingură + 1 linguriță de eritritol
¼ cană de zahăr tos = 1/3 cană de eritritol
½ cană de zahăr tos = 2/3 cană de eritritol
1 cană de zahăr tos = 1 1/3 căni de eritritol
ERITRITOL Edulcorem – cumpără de aici
1 linguriță de zahăr tos = 7-8 g de eritritol edulcorem
DULCIȘOR Sweeteria pulbere (extract din frunze de stevia rebaudiana) – cumpără de aici
1 linguriță de zahăr tos = 1 linguriță de dulcișor
1 lingură de zahăr tos = 1 lingură de dulcișor
¼ cană de zahăr tos = ¼ cană de dulcișor de stevia
½ cană de zahăr tos = ½ cană de dulcișor de stevia
1 cană de zahăr tos = 1 cană de dulcișor de stevia
ÎNDULCITOR NATURAL SWEET & SAFE – cumpără de aici
1 linguriță de zahăr tos = 1 linguriță de sweet & safe
1 lingură de zahăr tos = 1 lingură de sweet & safe
¼ cană de zahăr tos = ¼ cană de sweet & safe
½ cană de zahăr tos = ½ cană de sweet & safe
1 cană de zahăr tos = 1 cană de sweet & safe
ÎNDULCITOR STEVIE PULBERE – cumpără de aici
1 lingură de zahăr tos = 1 linguriță de îndulcitor stevie pulbere
DULCE DE STEVIE – cumpără de aici
1 linguriță de zahăr tos = 25 de picături de dulce de stevie
DULCIȘOR Sweeteria (extract din scoarță de mesteacăn) – cumpără de aici
1 linguriță de zahăr tos = 1 linguriță de dulcișor de mesteacăn
XYLITOL Herbavit – cumpără de aici
1 linguriță de zahăr tos = 1 linguriță de xylitol
1 lingură de zahăr tos = 1 lingură de xylitol
¼ cană de zahăr tos = ¼ cană de xylitol
½ cană de zahăr tos = ½ cană de xylitol
1 cană de zahăr tos = 1 cană de xylitol
ALULOZĂ
1 linguriță de zahăr tos = 1 ¼ lingurițe de aluloză
1 lingură de zahăr tos = 1 lingură + 1 linguriță de aluloză
¼ cană de zahăr tos = 1/3 cană de aluloză
½ cană de zahăr tos = 2/3 cană de aluloză
1 cană de zahăr tos = 1 1/3 căni de aluloză
GREEN SUGAR pulbere – cumpără de aici
1 linguriță de zahăr tos = 1 linguriță de green sugar
1 lingură de zahăr tos = 1 lingură de green sugar
¼ cană de zahăr tos = ¼ cană de green sugar
½ cană de zahăr tos = ½ cană de green sugar
1 cană de zahăr tos = 1 cană de green sugar
GREEN SUGAR stick-uri – cumpără de aici
1 linguriță de zahăr tos = 1 stick de green sugar
Citește și – Folosiți stevia în loc de zahăr – este de 300 de ori mai dulce și nu conține calorii (+ alte beneficii)
Sursă articol: Wholesome Yum, Natural low carb sweeteners guide conversion chart: https://www.wholesomeyum.com/natural-low-carb-sweeteners-guide-conversion-chart/