Polenul fermentat sau păstura – un tonic excepțional, protector și regenerator hepatic

Păstura este un fel de super-polen, fiind considerat unul din cele mai prețioase produse ale stupului.

Este situată între propolis și lăptișorul de matcă în ceea ce privește valoarea sa terapeutică, dar și prețul.

Pastura - tonic general, protector si regenerator hepatic

Pastura – tonic general, protector si regenerator hepatic: Real Honey

Ce este păstura

Pentru cei care nu știu, păstura este polenul crud din stup care a trecut printr-un proces de fermentare în stup.

Albinele colectează polenul din plante, iar după ce îl aduc în stup, îl depozitează în celulele fagurelui. Acolo este combinat cu miere și enzime, după care celulele sunt sigilate cu un strat de ceară.

În urma fermentației lactice, substanțele din polen devin mai biodisponibile pentru metabolismul corpului nostru. Altfel spus, corpul o digeră mai ușor și asimilează mai bine nutrienții.

Acesta este unul din motivele pentru care păstura este mai apreciată decât polenul. Valoarea sa este dată atât de compoziția nutrițională, cât și de proprietățile terapeutice.

Pastura

Pastura. Cumpara de aici: https://tinyurl.com/mtnkpndj

Păstura este un super-aliment

Polenul crud este considerat un aliment complet, datorită faptului că furnizează organismului toți nutrienții de care are nevoie.

Fiind supus procesului de fermentare, polenul crud se transformă într-un produs mult mai concentrat. Păstura este văzută de cercetători ca un super-aliment.

Conține de 4 ori mai mulți nutrienți și substanțe antibiotice decât celelalte produse apicole. În păstură se găsesc:

– proteine, carbohidrați și fibre
– lipide (acid linoleic, oleic, eicosatrienic)
– aminoacizi (arginină, histidină, lizină, triptofan, fenilalanină, metioină, treonină, leucină, izoleucină, valină)
– vitamine (A, complexul B, C, D, E, K)
– minerale și microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, cupru, mangan, fier, zinc, seleniu)
– flavonoide, compuși fenolici, glucozinolați
– uleiuri esențiale

Pastura in miere

Pastura in miere: Cumpara de aici: https://tinyurl.com/5dm2pmw3

Ce beneficii are păstura

Un studiu apărut în 2023 în jurnalul „Molecules” notează că antioxidanții din păstură au puternice proprietăți terapeutice. Aceștia au efecte antitumorale, anticancerigene, antiinflamatoare și antimicrobiene.

Stimulează apoptoza, inhibă proliferarea celulelor în liniile celulare multiple și reduc creșterea tumorilor.

Consumul de păstură a fost asociat cu numeroase beneficii. Hrănește bacteriile intestinale bune și susține diversitatea microbiomului.

Îmbunătățește funcția sistemului cardiovascular. Reduce fragilitatea capilară. Susține sănătatea ficatului și a pielii.

Protejează și regenerează ficatul

Păstura se remarcă prin efectul său protector asupra ficatului. Este un excelent regenerator al celulelor hepatice afectate.

Susține sănătatea ficatului și a tranzitului intestinal. Fortifică întreg organismului. Din punct de vedere al efectului tonic, este superioară polenului.

Acționează mai rapid și mai profund, înlăturând prompt stările de slăbiciune și oboseală. Este nutritivă, energizantă și vitalizantă.

Complex apicol pentru imunitate

Complex apicol pentru imunitate: Cumpara de aici: https://tinyurl.com/mr34jyvd

Păstura este un tonic important pentru persoanele supuse la un stres excesiv. Întărește organismele cu imunitatea scăzută, predispuse la infecții și boli.

Mod de administrare

Se recomandă câte 10 g de păstură pe zi, echivalentul a 2 lingurițe.

Se poate lua o linguriță după masa de dimineață și încă o linguriță după masa de seară.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre păstură:

Păstura – detoxifică, tonifică, regenerează și vindecă organismul
Păstura – cel mai concentrat și energizant produs al stupului
Păstura conține cel mai puternic compus antitumoral
Păstura hrănește bacteriile intestinale și întărește imunitatea

Surse articol:

1. Baky MH, Abouelela MB, Wang K, Farag MA. Bee Pollen and Bread as a Super-Food: A Comparative Review of Their Metabolome Composition and Quality Assessment in the Context of Best Recovery Conditions. Molecules. 2023 Jan 11;28(2):715. doi: 10.3390/molecules28020715. PMID: 36677772; PMCID: PMC9862147.
2. Bakour M, Laaroussi H, Ousaaid D, El Ghouizi A, Es-Safi I, Mechchate H, Lyoussi B. Bee Bread as a Promising Source of Bioactive Molecules and Functional Properties: An Up-To-Date Review. Antibiotics (Basel). 2022 Feb 5;11(2):203. doi: 10.3390/antibiotics11020203. PMID: 35203806; PMCID: PMC8868279.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.