Mierea – la fel de valoroasă ca un supliment de multivitamine
În zilele noastre au apărut diverse curente care demonizează unele alimente.
Inclusiv mierea, care este folosită ca aliment și remediu de milenii, a ajuns să fie criticată pentru conținutul bogat în zaharuri.
Cuprins
Mierea este mai mult decât un simplu îndulcitor
Este o greșeală să tratăm mierea doar ca pe un îndulcitor. Mierea are nu doar un profil nutrițional bogat, ci și efecte profilactice.
O recenzie din 2017, publicată în jurnalul „Pharmacognosy Research” demonstrează acest lucru:
„Mierea are un rol potențial terapeutic în tratamentul bolilor, datorate proprietăților fitochimice, antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante”.
Ce poate face mierea pentru corpul tău
Iată câteva din beneficiile incredibile ale consumului de miere:
→ Încetinește îmbătrânirea
Mierea conține fitonutrienți (polifenoli și flavonoizi) care încetinesc procesul de îmbătrânire. Polifenolii susțin sănătatea mitocondrială și combat stresul oxidativ care duce la îmbătrânirea prematură a corpului.
Un studiu apărut în jurnalul „Antioxidants (Basel) din 2021 a arătat că acești antioxidanți reduc disfuncțiile celulare asociate cu vârsta.
Potrivit unui studiu publicat în 2022 în „International Journal of Molecular Sciences”, flavonoizii nu doar încetinesc îmbătrânirea, ci prelungesc și speranța de viață prin faptul că elimină celulele senescente.
→ Aprovizionează organismul cu nutrienți
Dr. Mindy Pelz spune că mierea poate fi la fel de puternică în termeni de nutriție ca și un supliment de multivitamine.
O linguriță de miere ne oferă calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, zinc, vitaminele B2, B3 și B5.
→ Susține sănătatea intestinală
Un studiu din 2021 apărut în „Journal of Traditional and Complementary Medicine” a arătat că mierea hrănește bacteriile bune din intestin.
Mai mult decât atât, compușii din miere pot ucide unele microorganisme patogene, precum Candida.
Polifenolii ajută inclusiv la repararea microbiomul intestinal. Nu doar mierea, ci și propolisul din ea are proprietăți antibacteriene și prebiotice.
Să nu uităm că mierea este unul din puținele alimente neperisabile. Mierea nu se strică, datorită proprietăților sale antibacteriene puternice.
Dr. Cezar spune că s-a găsit miere veche de 3.000 de ani, în stare perfect comestibilă. Această durabilitate impresionantă a mierii se datorează bacteriilor și compușilor săi care îi asigură un sistem antibacterian și antiseptic imbatabil.
Cum se consumă mierea
Un mod de a consuma mierea este ca îndulcitor. Dr. Mindy Pelz recomandă înlocuirea zahărului cu miere, pentru a beneficia de valoarea nutrițională ale acestui îndulcitor natural.
Un alt mod de a consuma mierea este ca aliment vindecător, în cantități mici. Are proprietăți medicinale importante.
Asigurați-vă că mierea pe care o consumați este naturală, crudă, locală. Nu o adăugați în preparate fierbinți. Dacă o puneți în ceai, asigurați-vă că acesta are sub 40 de grade Celsius (nu frige la deget sau la limbă).
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre beneficiile consumului de miere:
Mierea este un antioxidant foarte puternic care ne prelungește viața – nu o scoateți din dietă!
Cum să folosești mierea când te doare în gât sau tușești – eficiență maximă!
Cum să faci miere propolizată – tonic imunitar împotriva afecțiunilor respiratorii
Scorțișoară cu miere – antidotul zilnic al îmbătrânirii și îmbolnăvirii
Surse articol:
1. Dr. Mindy Pelz, What happens to your body if you eat honey everyday for 30 days? https://www.youtube.com/watch?v=u6FHHS3-Xjg&ab_channel=Dr.MindyPelz
2. Doctor Cezar, Mierea de albine – singurul aliment care nu se strică: https://www.youtube.com/shorts/veJQrnc5Qsg