Dragoș Pătraru: Cea mai bună marcă de lapte vegetal se numește „Fă-ți-l acasă!

Ce conține laptele vegetal din magazine și care este cea mai bună marcă, aflați în acest articol. 

Într-o episod realizat de Dragoș Pătraru la „Starea Sănătății” acesta ia la verificat mărcile de lapte vegetal din magazine.

Lapte din ovaz

Lapte din ovaz

Ce conține laptele vegetal din magazine?

Toate cutiile de lapte vegetal comerciale au un ambalaj atractiv. Toate arată frumos și par sănătoase.

Ce conțin însă produsele lactate vegane și cât de benefice sunt de fapt? Dacă vreți răspunsuri la aceste întrebări, tot ce trebuie să faceți este să citiți eticheta.

Dragoș Pătraru a făcut deja asta pentru cei care nu au început încă să practice acest sport, anume citirea etichetei produselor.

Rezultatele nu sunt deloc bune, am putea spune, ca la analizele medicale. Când ceva nu este bine în corp, doctorul spune că nu e de bine. Așa și cu laptele vegetal. Acestea sunt mai dăunătoare decât am putea crede.

De multe ori, produsele vegetale sunt mai rele decât produsele animale, din cauză că sunt făcute din surogate ieftine.

În plus, conțin o mulțime de substanțe izolate și aditivi – meniți să compenseze lipsa ingredientului adevărat.

Analiză pe etichetă – mărcile de lapte vegetal la control!

Din ce se poate face lapte vegetal? Din cereale (ovăz, orez), din nucifere sau semințe (susan, migdale, nuci) sau din leguminoase (soia).

Chiar dacă par un produs inofensiv, realitatea este cu totul alta. Numele de „vegetal” ne duce cu gândul la plante, alimente naturale.

Ei bine, laptele vegetal creat de producători nu conține uneori nici măcar 5% de ingredient principal. Haideți să vedem ce arată etichetele sub lupa lui Dragoș Pătraru.

Joya – băutură de ovăz

Această marcă de lapte e făcut din doar 6% ovăz. Primul ingredient este apa, al doilea ovăzul, al treilea uleiul de floarea-soarelui, apoi proteinele din mazăre și carbonatul de calciu.

Urmează corectorii de aciditate (fosfat dipotasic), stabilizatorii (guma gellan), aromele naturale și adaosul de vitamine.

Carpos, marca Olympus

Acest lapte are în compoziție un procent incredibil de mic de ingredient principal, anume 2,5% migdale. Restul e zahăr, fibre vegetale, fosfat tricalcic, gume stabilizante, emulsifianți și arome.

Un produs cu doar 2% migdale chiar are nevoie de aromă naturală de migdale suplimentară.

Scotti – băutură din orez

Acest lapte are un procent ceva mai mare (dar tot insuficient) de ingredient principal: 16% orez ecologic.

Conține apă, ulei de orez și sare. Are un conținut ridicat de glucide: 13,1 g per 100 g de produs, din care 8,5 g sunt zaharuri. Asta înseamnă 131 g de glucide la o cutie de lapte.

Alpro – băutură de ovăz

Acest lapte are cel mai ridicat procent de ingredient principal, adică 97% de bază de ovăz și 8,7% ovăz. Conține fibre solubile de porumb, ulei, gume stabilizatoare și adaos de vitamine și calciu.

De ce trebuie să conțină un lapte vegetal uleiuri, gume, arome adiționale, zahăr și sare? În aceste condiții este mai ieftin și mai sănătos să-ți faci propriul lapte acasă.

Cea mai bună marcă de lapte vegetal

Dragoș Pătraru spune că cea mai bună marcă de lapte vegetal este una care se numește „Fă-ți-l acasă!”

Ne dă și o rețetă în acest sens. Foarte simplă, din ingrediente minime. Este un lapte integral, 100% natural și fără aditivi. Conține doar apă și ingredientul din care se face laptele:

Laptele vegetal poate fi făcut ușor și ieftin acasă

Puneți o cană de apă și o mână de migdale, caju, semințe de susan, orez sau fulgi de ovăz în blender..

Mixați până când acestea se pulverizează complet și rezultă o compoziție fină, albicioasă.

Băutura obținută se strecoară apoi printr-un tifon sau printr-o sită și se bea! Procesul durează circa un minut.

Iată cum avem laptele nostru vegetal în fiecare dimineață – excelent! La un preț fabulos!

Nimeni să nu se mai plângă că nu există soluții. Produsele vegetale din comerț nu au eticheta curată și chiar nu merită să dăm bani pe ele. Soluția este să le facem în casă. Așa vom avea control total asupra ingredientelor folosite.

Gătiți-vă mâncarea acasă! Că vine acum războiul și nu știm să facem o mămăligă!”

Ați văzut cât de simplu este când ai un blender sau un robot. Acela face toată treaba!

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă pe care vă recomand să le citiți:

Cum să faci lapte din nuci cu cacao – un stimulent delicios pentru creier
Cum să faci lapte din fulgi de ovăz – un tonic extraordinar pentru sistemul nervos și piele
Cum să faci lapte din orez (rețetă + beneficii)
„Lapte” de banane – fără multe calorii, grăsimi sau gluten (gata în 5 minute)
Laptele de susan este de 3 ori mai bogat în calciu decât laptele de vacă (beneficii + mod de preparare)

Sursă articol: Dragoș Pătraru, Testăm laptele vegetal, Starea Sănătății: https://www.youtube.com/watch?v=Tzo6oMw_dhU&t=317s&amp

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.