Dr. Vodnar: Cum testezi dacă smântâna sau iaurtul au fost contrafăcute (cu amidon)
Am auzit cu toții cât de contrafăcute sunt unele alimente din comerț, precum uleiul de măsline sau mierea. Dar acestea nu sunt singurele!
Produsele lactate pot fi de asemenea falsificate. Și cum anume se falsifică alimentele? Prin utilizarea unui procent minim de ingredient principal și adăugarea altor ingrediente sau a unor surogate.
Multe mărci de lapte, iaurt, smântână și unt de pe piață au un procent foarte mic de lapte. În ciuda denumirii lor de produs lactat, acestea nu conțin poate nici măcar 50% lapte.
Pe lângă faptul că nu sunt integrale, produsele lactate pot fi ușor contrafăcute – fie prin adăugarea de apă, fie prin adăugarea unor ingrediente de „umplutură”.
Cuprins
Cum putem testa auteniticitatea produselor lactate din comerț
Prof. dr. Dan Vodnar, a dezvăluit recent în emisiunea „La Măruță” cum putem testa acasă dacă produsele lactate sunt false.
„Pentru a testa să vedem dacă produsele sunt adevărate, adică nu sunt falsificate cu nimic, există o tehnică foarte simplă”.
Dr. Vodnar spune că există o substanță care poate arăta dacă smântâna, de pildă, este reală sau nu.
Această substanță este iodul. Dacă aveți în casă o sticluță de iod sau betadină, puteți face acest experiment inedit. Copiilor le va plăcea maxim!
Iodul arată dacă smântâna este falsificată
Puneți o cantitate mică de smântână într-un bol. Adăugați 1-2 lingurițe de iod și amestecați bine. Așteptați să se întâmple „magia”.
Dacă smântâna capătă o culoare albastră, e semn că produsul este contrafăcut. Dacă smântâna se face maro, portocalie sau galbenă, înseamnă că este naturală și că nu are adaos de amidon.
„Dacă apare colorația albastră, este falsificat”. Biochimistul spune că un astfel de produs conține amidon sau făină. În contact cu amidonul, iodul dă o nuanță albăstruie, purpurie.
Amidonul nu apare pe etichetă
Din păcate, unii producători folosesc această metodă pentru a falsifica produsele lactate cu o consistență groasă, precum smântâna, iaurtul sau crema de brânză. Problema este că acest lucru nu este trecut pe etichetă.
„Nimeni nu etichetează că are amidon. Aceasta este o metodă de falsificare în realitate”.
La ketchup am văzut că trec pe etichetă faptul că au în compoziție amidon (ca agent de îngroșare). Dar nu orice fel de amidon, ci amidon modificat (chiar așa scrie). Cum să cumperi un astfel de produs?
Iar în cazul lactatelor, de ce să dai bani pe ceva falsificat? Tu vrei să cumperi o sursă de grăsime, iar nu o sursă de amidon (mai ales dacă ești diabetic).
„Amidonul este un poliglucid care se transformă în glucoză. Pe când smântâna o cumperi pentru grăsime”.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă pe care vă recomand să le citiți:
Naturală sau falsificată? – 5 metode de testare a mierii
Cele mai contrafăcute alimente din magazine – uleiul de măsline, pâinea neagră, bulionul, mierea, lactatele și carnea
Ce conține pâinea din magazine, și ce boli poate provoca (un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România)
Sursă articol: Cătălin Măruță, Cum îți dai seama că smântâna este falsă? Prof. Dan Vodnar, informații utile: https://www.youtube.com/watch?v=Elzul3cGHD4&ab_channel=CatalinMaruta