Hrișca – Beneficii Pentru Pentru Inimă, Oase, Diabet, Menopauză

Deși numele ar putea sugera o similaritate cu grâul, hrișca (Fagopyrum esculentum) este de fapt o sămânță de fructe, strâns legată mai degrabă de rubarbă, măcriș și troscot. Hrișca are o formă triunghiulară unică, o culoare roz-maro, și aceeași dimensiune ca și bobul de grâu. Pentru a deveni comestibile, carena lor exterioară trebuie să fie îndepărtată cu ajutorul unor metode speciale de frezare.

Hrișca (Fagopyrum esculentum)

Hrișca (Fagopyrum esculentum)

HrișcaProprietăți și Beneficii

La fel ca și grâul, hrișca poate fi un substituent adecvat pentru făina din grâu, mai ales pentru cei care au intoleranță la gluten sau alergici la grâu. Din florile acestei plante, albinele produc un tip de miere puternic aromat și închis la culoare. Hrișca se poate găsi sub formă de fulgi sau bobe prăjite, folosite pe scară largă la mâncărurile tradiționale europene. În Statele Unite, hrișca este frecvent utilizată în terci și la clătite. Boabele întregi, neprăjite, sunt cunoscute sub formă de boabe de hrișcă sau hrișcă decojită.

Hrisca este un centru puternic de substanțe nutritive. Dat fiind faptul că nu conține gluten, hrișca poate fi folosită ca alternativă naturală pentru grâu, secară, orz sau ovăz.

Are un conținut ridicat de fibre și proteine , precum și cantități semnificative de fier și magneziu. Mai mult, în hrișcă se regăsesc cei 8 aminoacizi esențiali, precum și fitonutrienți care luptă împotriva bolilor.

1. Ajută la pierderea în greutate

Cerealele integrale pot fi de mare ajutor în curele de slăbire. Hrișca are mult mai puține calorii decât grâul și orzul. Nu conține grăsimi saturate și nici colesterol, ci este în schimb bogată în proteine și fibre. Această combinație ajută la suprimarea apetitului, buna digerare a alimentelor și creșterea rezistenței masei musculare.

2. Un aliment ideal pentru diabetici

Fiind săracă în calorii și grăsimi, hrișca este un aliment minunat pentru persoanele cu diabet zaharat. Hrișcă este ambalată cu o substanță chimică ce întărește pereții capilarelor și reduce hemoragiile, diminuând astfel riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord la persoanele cu diabet su hipertensiune arterială.

Hrișca îmbunătățește integritatea micro-vasculară și circulația la diabetici, prevenind astfel deteriorarea nervilor și a celulelor musculare, și deteriorarea funcției renale.

Hrișca (Fagopyrum esculentum)

Hrișca (Fagopyrum esculentum)

3. Reduce tensiunea arterială

Hrișca este o sursa bună de magneziu, care este esențial în îmbunătățirea tensiunii arteriale, prin relaxarea vaselor de sânge. Consumul de hrișcă ajută la reducerea tensiunii arteriale natural, fără să fie nevoie de substanțe chimice dăunătoare.

4. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Bogăția vitaminelor B conținute, face hrișca să fie extrem de benefică pentru inimă. Aceste vitamine reduc concentrația de colesterol din sânge. Niacina provoacă o creștere a lipoproteinelor cu densitate mare(HDL), care sporesc și mai mult rezistența vaselor de sânge și eliminarea colesterolului. Iar mineralele precum fierul, magneziul, fosforul, cuprul și manganul ajută la reducerea tensiunii arteriale și mai buna oxigenare a sângelui

Hrișca este o sursă importantă de proteine de înaltă calitate, care combat formare de plăci și creșterea trigliceridelor. De aceea este un aliment benefic pentru persoanele care au funcția inimii slabă.

5. Protecție împotriva cancerului de sân

Studiile au arătat că o dietă bogată în fibre din cereale integrale cum este hrișca, poate reduce riscul de cancer de sân. De fapt, consumul de astfel de fibre reduce riscul de a dezvolta cancer de sân la femeile aflate în perioada de pre-menopauză.

Proprietățile antioxidante pe care hrișca le deține sunt adesea exploatate ca un antidot pentru radicalii liberi. Antioxidanții de tipul lignanilor joacă un rol important în recepția estrogenului, și de aceea hrișca este un aliment vital pentru femeile la menopauză, când riscul de a dezvolta cancer din cauze hormonale este mai mare.

6. Previne apariția calculilor biliari

Fibrele insolubile din hrișcă împiedică formarea de calculi biliari, prin faptul că viteza lor stimulează mișcarea alimentelor în intestine, mărind astfel sensibilitatea la insulină și scăzând secreția acizilor biliari și a zahărului din sânge.

7. Întărește structura osoasă

Manganul prezent în hrișcă asigură structura osoasă sănătoasă prin procesul de formarea de enzime esențiale pentru construirea oaselor, acționând ca o co-enzimă pentru progresia metabolică din corp. De asemenea, hrișca este implicată activ în formarea de țesut conjunctiv, în absorbția calciului și metabolismului zahărului și grăsimilor.

Magneziul din hrișcă este de asemenea benefic pentru oase și sănătatea dentară. Acesta facilitează absorbția calciului de către organism și previne apariția osteoporozei.

8. Alte beneficii

Datorită mulțimii de minerale și flavonoide, hrișca este eficientă în creșterea hemoglobinei și tratarea gripei și răcelii, a depresiei și a tulburărilor hepatice.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


6 comentarii

  1. sa fie la discretie, pe rafturile supermarketurilor,sa ia toata lumea,daca este asa de buna!

  2. gasiti si online aici http://bit.ly/17ncHs5 aveti transport gratis si platiti ramburs

  3. fratilor hai la moldova sa mancam toata hrisca

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.