Fructoza – bună sau rea în diabet? Răspunsul vă va surprinde!
Mulți diabetici folosesc fructoza pentru îndulcirea băuturilor și deserturilor. Aceștia nu știu riscurile la care se expun consumând fructoză în mod regulat.
Angela Stolnicu spune că „deși pare inofensivă, pe termen lung, poate este cel mai prost carbohidrat pe care îl putem consuma”.
Ce este fructoza?
Zahărul este alcătuit din fructoză și glucoză în proporții egale. Fructoza este așadar este un component al zahărului, care constituie 50% din componența acestuia.
De ce este dăunătoare fructoza și nu doar pentru diabetici? Explicația este simplă. Corpul nu o poate folosi dacă nu este mai întâi transformată în glucoză. Organul care se ocupă de acest proces metabolic este ficatul.
Motivul pentru care diabeticii utilizează fructoza în locul zahărului este acela că nu produce o creștere mare a glicemiei. Problema acestui îndulcitor este că afectează ficatul.
Fructoza poate cauza probleme metabolice
Dr. Daniela Petrache – medic diabetolog spune că, în urma unui consum exagerat de fructoză, pot să apară tulburări metabolice (sindrom metabolic).
Ficatul este singurul organ care poate metaboliza fructoza. De aceea, dacă aportul acesteia este foarte mare, ficatul devine suprasolicitat. Nemaiputând gestiona cantitatea mare de fructoză, o transformă în grăsime.
Iată câteva consecințe ale consumului regulat de fructoză?
- creșterea colesterolului rău (VLDL)
- creșterea trigliceridelor
- grăsime viscerală și depunerea de grăsime pe organe
- risc de boli cardiovasculare
- creșterea acidului uric
- risc de ficat gras (steatohepatita non-alcoolică)
- creșterea rezistenței la insulină
- obezitate
Fructoza din fructe
Fructele conțin fructoză în mod natural – de unde și numele lor. Fructele proaspete, fructele uscate, mierea, melasa și agave sunt surse naturale de fructoză.
Mierea are 10 lingurițe de fructoză per suta de grame. Siropul de agave este alcătuit în proporție de 85% din fructoză.
Un consum de fructe poate ajunge la 85-100 g de fructoză pe zi. Chiar și când este numai din fructe, această cantitate de fructoză poate pune un stres destul de mare pe ficat.
Situația se înrăutățește dacă, pe lângă fructe, cineva consumă și produse cu fructoză adăugată.
Atenție la îndulcitorii care conțin fructoză
Fructoza nu este doar acea pulbere albă ambalată din magazine. Ea se găsește și în alți îndulcitori, mai ales în siropuri, precum siropul de porumb sau siropul de agave.
„Cele mai multe probleme de sănătate practic apar de la aceste surse concentrate de fructoză, în mod deosebit în forma siropului de porumb bogat în fructoză”.
Acești îndulcitori sunt dăunători și trebuie evitați cu orice preț. Nu doar de către diabetici. Este important să citiți eticheta, deoarece sunt incluși în numeroase produse.
Fructoza și siropul din fructoză se găsesc în sosuri, dressing-uri, băuturi dulci, siropuri din plante, produse de patiserie, iaurturi, bomboane, gemuri, produse de tip fast-food.
De exemplu, un sos pentru paste sau un ketchup are în jur de 2 lingurițe de fructoză.
O jumătate de litru de suc de struguri are în jur de 9 lingurițe de fructoză. Sucul de mere și fructele uscate (ex. merișoarele) pot conține până la 7 lingurițe.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Fructoza – cel mai mare dușman al ficatului tău (trebuie să citești!)
Atenție la produsele care conțin FRUCTOZĂ sau sirop de porumb bogat în FRUCTOZĂ – cresc riscul de ASTM și BRONȘITĂ cronică
Care îndulcitori sunt buni care sunt răi – ce spune prof. Gheorghe Mencinicopschi
Renunță la zahăr 30 de zile și vei vedea schimbări masive în aspectul tău, în sănătatea ta fizică și emoțională!
Surse articol:
1. Dr. Daniela Petrache, Pot consuma fructoză dacă am diabet? https://danielapetrache.ro/pot-consuma-fructoza-daca-am-diabet/
2. Hashimoto, Mon Amour, De ce fructoza este dăunătoare? https://www.youtube.com/watch?v=2NJfhv47bpI&ab_channel=Hashimoto%2Cmonamour