Ce tip de pâine crește mai puțin glicemia? Răspunde medicul diabetolog
Ce fel de pâine ar trebui să mănânci dacă ai diabet? Care tip de făină crește cel mai puțin glicemia?
Dr. Ancuța Leonte, medic specialist în diabet și nutriție răspunde la această întrebare într-un mod cât se poate de practic.
Cuprins
3 tipuri de pâine supuse la test – care crește mai mult glicemia?
A testat mai multe tipuri de pâine pentru a vedea ce impact produc asupra zahărului din sânge.
A mâncat 3 tipuri de pâine pe stomacul gol, timp în care a folosit un senzor de monitorizare continuă a glicemiei.
Chiar dacă aveau gramaje diferite, toate aveau același număr de carbohidrați, anume 40 de grame.
Pâine albă de grâu
Prima dată a mâncat 80 de grame de pâine albă, făcută din făină de grâu. Aceasta a crescut glicemia cu 80 mg/dl în decurs de o oră.
Pâine integrală de grâu
Al doilea tip de pâine testată a fost pâinea integrală, făcută tot din făină de grâu, dar integral. A mâncat 110 g. Aceasta a produs o creștere cu 50% mai mică decât pâinea albă, anume cu 40 mg/dl.
Pâine de secară cu semințe
Al treilea tip de pâine testat s-a dovedit cel mai bun. Este vorba despre pâinea din secară cu semințe de in, din care a consumat 130 de grame. Aceasta a crescut cel mai puțin glicemia, doar cu 30 mg/dl.
Cum se explică aceste rezultate diferite? Impactul glicemic al pâinii consumate este influențat de compoziția acesteia.
Pâinea din secară are cel mai mic indice glicemic
Pâinea din secară și semințe are o cantitate mai mare de fibre și grăsimi. Acestea încetinesc absorbția glucidelor în sânge și atenuează vârfurile glicemice.
„Îți recomand să optezi pentru acest tip de pâine, care are gradul cel mai mare de sațietate și indicele glicemic cel mai mic”.
Cu siguranță ai constatat și tu că pâinea de secară și semințe este foarte sățioasă. Nu poți mânca mult deoarece „ți se închide”, adică îți taie repede apetitul.
Pâinea din secară este bună nu doar pentru diabetici, ci și pentru cei care au tulburări de apetit (senzație constantă de foame).
Dr. Leonte o recomandă persoanelor cu hiperglicemii sau grăsime abdominală. Poate avea beneficii și în bolile cardiovasculare.
Dacă obișnuiți să faceți pâine în casă, încercați să folosiți făină de secară. Aceasta poate fi combinată cu făină integrală de grâu în proporțiile dictate de gustul fiecăruia.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi articole în care veți descoperi și alte informații utile despre secară sau rețete cu această cereală:
Pâinea din secară este mai bună pentru slăbit decât pâinea din grâu
Mâncați pâine de secară! Secara nu a fost și nu poate fi modificată genetic – prof. Ovidiu Bojor
Fulgi de secară cu iaurt – gustos, sățios și sănătos (indicații terapeutice)
Sursă articol: Dr. Ancuța Leonte, Care tip de pâine crește mai puțin glicemia? https://www.instagram.com/p/C2LDyQcKO3P/