Pot să mănânc orez dacă am diabet? De care tip și în ce cantitate?
Diabeticii vor să afle răspunsuri la multe întrebări care țin de alimentație. Mulți nu primesc consilier privind regimul alimentar adecvat pentru boala lor, sau nu își permit să meagră la un nutriționist.
Întrebările vizează de regulă consumul de alimente care conțin amidon. Orezul este unul din ele. Un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Nutriție în 2019 ne oferă informații importante pe acest subiect.
Cuprins
Orezul alb crește riscul de diabet
Orezul alb crește glicemia la fel de mult ca și pâinea. Aceste alimente au un indice glicemic (IG) mare și o încărcătură glicemică mare, care duc la creșterea glucozei sangvine după masă.
Din păcate, în țările asiatice și nu numai, orezul comercializat în magazine este orez alb lustruit. Acesta este despuiat de fibre – care încetinesc absorbția zahărului în sânge.
India este a doua țară din lume cu cea mai mare rată de diabet de tip 2. Studiile epidemiologice au asociat consumul de orez alb cu riscul de diabet de tip 2, iar consumul de orez brun (integral) cu un risc scăzut.
Înlocuiți orezul alb cu orez integral
Înlocuirea orezului alb cu orez integral ar putea reduce factorii de risc ai diabetului. În studiul de mai sus, autorii au monitorizat 166 de adulți supraponderali din sudul Indiei, cu vârsta cuprinsă între 26-65 de ani.
Aceștia au primit două mese din orez brun prefiert sau orez alb pe zi, 6 zile pe săptămână, timp de 3 luni. După o perioadă de 2 luni de pauză, rezultatele au înclinat în favoarea orezului brun.
Orezul brun a avut beneficii asupra hemoglobinei glicate a participanților cu sindrom metabolic și un indice de masă corporală mare. Totodată, orezul brun a redus într-o mică măsură inflamația.
Potrivit unui studiu din 2014, înlocuirea orezului alb cu orez integral a redus răspunsul glicemic cu 23% și răspunsul la insulina a jeun cu 57% la indienii asiatici supraponderali.
Din păcate, orezul brun sau integral nu are un grad mare de acceptare la nivelul publicului larg. Unele dezavantaje, care constituie piedici în înlocuirea orezului alb cu orez integral sunt durata lungă de preparare și mestecarea dificilă a boabelor, care sunt mai tari.
Ce tip de orez este permis în diabet?
Dr. Daniela Petrache spune că diabeticii pot consuma orez, însă cu moderație.
Unele tipuri de orez sunt mai bune, precum orezul integral, orezul basmati și orezul sălbatic. Acestea sunt mai bogate în fibre și au un profil nutrițional mai bun spre deosebire de orezul alb.
Orezul alb are un IG de peste 70, în timp ce la orezul basmati, orezul brun și orezul sălbatic, indicele glicemic este situat între 56 și 69. Nu este o diferență foarte mare, ceea ce înseamnă că trebuie să țineți cont de cantitate.
Orezul roșu și orezul negru sunt de asemenea alternative mai bune la orezul alb. Acestea conțin mulți antioxidanți benefici.
Cât orez pot mânca diabeticii și cum?
Dr. Petrache recomandă maxim 150 de grame de orez într-o zi. Acesta nu trebuie gătit prea mult.
De asemenea, este indicat să asociem orezul cu legume și verdețuri, care au un indice glicemic mici și un conținut bogat în fibre. Acestea pot diminua indicele glicemic al meselor pe bază de orez.
Un alt sfat important este ca după ce gătiți orezul să îl lăsați să stea în frigider peste noapte. Consumați-l de a doua zi. Astfel, amidonul simplu din el se va transforma în amidon rezistent – care va funcționa ca o fibră prebiotică.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Înlocuirea orezului alb cu orez brun ne poate ajuta să slăbim și să avem o sănătate cardiovasculară mai bună
Orezul brun este foarte nutritiv, reduce inflamațiile și ajută la slăbit
Cum să faci acasă făină din orez brun – rețetă
Surse articol:
1. Dr. Daniela Petrache, Pot să mănânc orez dacă am diabet? Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: https://diabet-si-nutritie.ro/pot-sa-mananc-orez-daca-am-diabet/
2. Bhavadharini B, Mohan V, Dehghan M, Rangarajan S, Swaminathan S, Rosengren A, Wielgosz A, Avezum A, Lopez-Jaramillo P, Lanas F, Dans AL, Yeates K, Poirier P, Chifamba J, Alhabib KF, Mohammadifard N, Zatońska K, Khatib R, Vural Keskinler M, Wei L, Wang C, Liu X, Iqbal R, Yusuf R, Wentzel-Viljoen E, Yusufali A, Diaz R, Keat NK, Lakshmi PVM, Ismail N, Gupta R, Palileo-Villanueva LM, Sheridan P, Mente A, Yusuf S. White Rice Intake and Incident Diabetes: A Study of 132,373 Participants in 21 Countries. Diabetes Care. 2020 Nov;43(11):2643-2650. doi: 10.2337/dc19-2335. Epub 2020 Sep 1. PMID: 32873587; PMCID: PMC7576435.
3. Malik VS, Sudha V, Wedick NM, RamyaBai M, Vijayalakshmi P, Lakshmipriya N, Gayathri R, Kokila A, Jones C, Hong B, Li R, Krishnaswamy K, Anjana RM, Spiegelman D, Willett WC, Hu FB, Mohan V. Substituting brown rice for white rice on diabetes risk factors in India: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2019 Jun;121(12):1389-1397. doi: 10.1017/S000711451900076X. Epub 2019 Apr 22. PMID: 31006420; PMCID: PMC6948352.