Cele mai bune tipuri de făină pentru diabetici – diabetologul Daniela Petrache

Una din cele mai mari provocări pentru diabetici este găsirea unor alternative adecvate la făina de grâu.

În general, făinurile din cereale trebuie evitate în diabet din cauza conținutului bogat în carbohidrați.

Cele mai bune tipuri de făină pentru diabetici

Cele mai bune tipuri de făină pentru diabetici: Freepik.com

Nutriționistul Marius Văduva spune că excesul de carbohidrați rafinați este unul din cei mai mari promotori ai diabetului.

Consumul lor trebuie redus atât în scop preventiv, cât și curativ, când diabetul s-a instalat dejat în corp.

Care este cea mai bună făină pentru diabetici?

Diabeticii nu trebuie să se descurajeze la gândul că nu vor găăsi o făină potrivă pentru dieta lor. Există suficiente alternative la făina de cereale pe care le pot folosi.

Recomandările de mai jos aparțin diabetologului Daniela Petrache. Ele pot fi luate în considerare și de persoanele care au boala celiacă, intoleranță la gluten, boli inflamatorii sau boli autoimune.

Glutenul este un agent pro-inflamator în dieta actuală și de aceea mulți non-diabetici și non-celiaci încearcă să îl evite.

Tipurile de găină prezentate mai jos pot fi incluse și în dieta keto.

Făina de migdale

Prima recomandare la capitolul „făină pentru diabetici” este făina de migdale. Aceasta este obținută din măcinarea migdalelor. Nefiind o făină de cereale, nu conține gluten.

Ne oferă proteine, fibre și grăsimi. Făina de migdale are un indice glicemic mic și nu produce o creștere considerabilă a zahărului din sânge.

Gustul ei este delicat, ușor asemănător nucilor. Poate fi utilizată la prepararea de pâine, blaturi, clătite, brioșe, biscuiți, furscuri și alte bunătăți.

Aluaturile și preparatele din făină de migdale au o textură relativ densă.

V-o recomand pe aceasta, la ofertă.

Făina de cocos

O altă alternativă bună la făina de grâu este făina de cocos. Aceasta este obținută din pulpă de cocos uscată și măcinată fin.

Are un conținut redus de carbohidrați. Fiind bogată în grăsimi și fibre, reduce timpul de absorbție a zahărului în sânge.

Este cea mai dulce dintre făinurile non-cerealice. Făina de cocos poate fi folosită la prepararea de prăjituri, fursecuri sau pâine.

Țineți cont de faptul că aceasta absoarbe mult lichid și poate usca preparatul final. Făina de cocos trebuie combinată cu alt tip de făină.

V-o recomand pe aceasta, la promoție.

Făina de năut

Acest tip de făină este obținută din boabele de năut uscate și măcinate.

Este o făină potrivită pentru preparatele sărate, savuroase și mai puțin dulci, precum pâine, lipii, tarte sau blaturi de pizza.

V-o recomand pe aceasta.

Făina de ovăz

Dr. Petrache recomandă făina de ovăz diabeticilor deoarece conține fibre și proteine. Beta-glucanul este o fibră unică din ovăz care s-a dovedit eficientă în scăderea glicemiei.

Făina de ovăz poate fi obținută în casă din ovăz integral sau fulgi de ovăz integrali. Evitați ovăzul instant și ovăzul rafinat.

Făina de ovăz poate fi inclusă în rețete dulci și sărate. Pentru o cană de făină de grâu se folosesc o cană și trei sferturi de făină de ovăz.

V-o recomand pe aceasta.

Făina de speltă

Acest tip de făină este obținut dintr-o cereală antică. Chiar dacă face parte din aceeași familie cu grâul, poate fi consumată de diabetici datorită cantității mari de fibre.

Fibrele dau stabilitate glicemiei post-prandiale. Aroma ei este dulce și se potrivite în rețetele de brioșe, biscuiți, pâine, lipii, blaturi. Se folosește 1:1 cu făina de grâu.

V-o recomand pe aceasta, la promoție.

Făina de hrișcă

Hrișca nu este doar permisă în diabet, ci chiar recomandată. Studiile au arătat că această pseudo-cereală (sămânță) scade glicemia și susține sănătatea vaselor de sânge. Are un indice glicemic moderat. Zaharurile regăsite în mod natural în hrișcă atenuează rezistența la insulină.

V-o recomand pe aceasta, la promoție.

Un studiu a arătat că hrișca modulează hormonii de sațietate la pacienții cu diabet de tip 2. Alte studii sugerează că acest aliment este mai sățios decât carnea.

Hrișca este bogată în proteine, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Făina obținută din ea se pretează la pâine, biscuiți, brioșe, fursecuri, clătite.

Făina de mei

Meiul este o sămânță fără gluten. Proteinele pe care le conține mărec sensibilitatea la insulină și favorizează scăderea zahărului și a grăsimilor din sânge.

Meiul scade insulina, glicemia a jeun și hemoglobina glicată.  Protejează împotriva bolilor cardiovasculare.

Făina de mei poate îmbunătăți controlul glicemiei la diabetici. Se poate obține în casă din semințele măcinate fin. 

V-o recomand pe aceasta.

Din ea se pot obține terciuri, budinci, clătite, pâine, blaturi. Semințele de mei pot fi folosite și la supe, sau salate.

Făina de quinoa

Un studiu apărut în jurnalul „Molecular Biology Reports” a arătat că quinoa reduce nivelurile glucozei la șobolanii cu insulinorezistență. Această pseudo-cereală reduce de asemenea valorile colesterolului și enzimele hepatice.

V-o recomand pe aceasta.

Acest tip de făină se poate obține în casă, din quinoa crudă măcinată fin într-un blender de viteză sau în râșnița electrică de cafea.

Făinuri interzise în diabet

Diabeticii trebuie să evite următoarele tipuri de făină și produsele obținute din ele:

  • făina de grâu albă
  • făina de porumb
  • făina de orez alb
  • făina de patiserie

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete de pâine fără gluten / pâine pentru diabetici:

Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei

Pâine fără gluten, din hrișcă și nuci – recomandată în diabet și hipertensiune

Pâine fără gluten – din hrișcă și ovăz

Pâine din mei 100% naturală – fără gluten, fără amidonuri

Pâine plată din quinoa – fără gluten, drojdie sau ulei

Pâinici pufoase fără făină de cereale și ulei, slabe în carbohidrați

Surse articol:

1. Dr. Daniela Petrache, Cea mai bună făină pentru diabetici, Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: https://diabet-si-nutritie.ro/cea-mai-buna-faina-pentru-diabetici/
2. Erfidan S, Dede S, Usta A, Yüksek V, Çetin S. The effect of quinoa (Chenopodium quinoa) on apoptotic, autophagic, antioxidant and inflammation markers in glucocorticoid-induced insulin resistance in rats. Mol Biol Rep. 2022 Jul;49(7):6509-6516. doi: 10.1007/s11033-022-07479-x. Epub 2022 May 26. PMID: 35618936.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.