Top 10 băuturi benefice pentru diabetici – Dr. Sten Ekberg
Dr. Sten Ekberg a prezentat într-un videoclip recent pe canalul său de Youtube cele mai bune băuturi matinale pentru diabetici.
Dr. Ekberg este medic holist, cu o aplecare specială spre domeniul tulburărilor metabolice.

Top 10 bauturi matinale benefice pentru diabetici: Azerbaijan_stockers
Cele 10 băuturi pe care medicul le recomandă nu sunt „prietenoase” doar cu diabetici, ci sunt benefice pentru tot restul populației.
Cu alte cuvinte, oricine le poate consuma în mod curent, fără să dezvolte risc de diabet sau alte boli. Aduc beneficii sănătății generale a organismului.
Top 10 băuturi benefice pentru diabetici
Aceste băuturi nu trebuie considerate remedii. Nu se adresează cauzei problemei, ci doar ajută organismul în anumite situații.
Cauza principală a diabetului este supraîncărcarea organismului cu zahăr, carbohidrați și produse alimentare procesate. Pentru a remedia problema, trebuie să eliminați aceste substanțe nocive.
Nr. 10 – Sucurile de legume
Cine simte nevoia să își înceapă ziua cu un suc sau cu o băutură reconfortantă, care nu este apă, poate opta pentru un suc de legume.
Înlocuirea sucurilor de fructe cu sucuri de legume este obligatorie pentru diabetici. Sucurile verzi sunt cele mai sănătoase.
La prepararea lor puteți folosi tulpini de apio, castraveți și cantități mici de frunze verzi (spanac, rucola, salată iceberg, salată romană, lăptucă) – pentru a reduce gustul amar.
Plantele au compuși benefici, însă nu trebuie să exagerați cu verdețurile. Frunzele verzi pot cauza pietre la rinichi sau alte reacții adverse dacă le consumați în exces.
Orice suc care vă face să vă simțiți bine, este bun pentru voi.
Nr. 9 – Smoothie-urile
Smoothie-urile sunt sucuri cremoase, obținute la blender, fără strecurare. Acestea sunt opțiuni bune pentru cei care nu au timp să servească micul-dejun acasă. Ele pot fi luate la pachet.
Smoothie-urile pot fi făcute din lapte, smântână sau lapte/cremă de cocos. Se pune apoi pudră de cacao sau carob.
Unii adaugă și fructe, însă diabeticii ar trebui să le evite. Pot folosi cel mult fructe de pădure, precum zmeură, căpșuni, dude sau afine.
Alte ingrediente care pot fi puse într-un smoothie sunt nucile și semințele, care au fibre, grăsimi și proteine.
Dr. Ekberg spune că pudrele proteice sunt opționale într-un smoothie, nu necesare sau obligatorii.
Ca și îndulcitori, se pot folosi stevia sau monkfruit (aceștia sunt naturali și nu cresc zahărul din sânge).
Un praf de sare reduce aroma ciudată a îndulcitorilor pe bază de stevia. Se poate pune și puțină pudră de vanilie.
Nr. 8 – Apa cu semințe de chia
Cei care simt puțină foame în cursul dimineții dar nu vor o masă în adevăratul sens al cuvântului, pot consuma apă cu semințe de chia.
Această băutură induce sațietatea. Se prepară dintr-o cană de apă și 1 lingură (10 g) de semințe de chia. Se lasă să stea 20-30 de minute la înmuiat, timp în care semințele se umflu și devin gelatinoase.
Semințele de chia sunt bogate în fibre solubile care acționează ca un prebiotic. Ele hrănesc bacteriile bune din intestin.
Conțin acizi grași Omega-3, în special acid alfa-linoleic, vitamine și minerale.
Nr. 7 – Cafeaua neagră
Multe persoane au nevoie de o cafea la începutul zilei. Dr. Ekberg recomandă 1-3 cești de cafea pe zi, în cursul dimineții.
Cafeaua neagră este neutră din punct de vedere al caloriilor. Ceea ce adăugăm în ea face diferența la acest capitol.
Diabeticii care vor să pună lapte în cafea trebuie să opteze pentru laptele integral. Laptele degresat are mai mulți carbohidrați decât laptele integral și crește zahărul din sânge.
Mai bun decât laptele integral este smântâna sau laptele/crema de cocos (1 lingură per ceașcă). Grăsimea din aceste produse înseamnă mai puțini carbohidrați și calorii mai bune, care mențin glicemia la un nivel stabil.
Nr. 6 – Ceaiul verde
Băuturile menționate până aici au un anumit număr de calorii. Ceaiurile în schimb nu au aproape deloc calorii.
Plantele medicinale sunt bogate în polifenoli. Ceaiul verde conține multe catechine – substanțe cu proprietăți antioxidante, anticancerigene, antiinflamatoare și antibacteriene.
Nr. 5 – Ceaiurile medicinale
Cele mai bune ceaiuri pentru diabetici sunt:
- ceaiul de mușețel
- ceaiul de mentă
- ceaiul de teci de fasole
- ceaiul de frunze de dud
- ceaiul de frunze de nuc
- ceaiul de afin
- ceaiul de ghimbir
- ceaiul de cuișoare
- ceaiul de scorțișoară
Toate aceste ceaiuri au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antifungice și antivirale.
Nr. 4 – Ceaiul de scorțișoară
Scorțișoara este una din cele mai importante mirodenii pentru diabetici. Ea ajută la scăderea sau stabilizarea zahărului din sânge.
Nr. 3 – Ceaiul de turmeric
Diabeticii pot include ceaiul de turmeric în rutina zilnică. Are efect antioxidant și antiinflamator puternic. Este de asemenea antiviral și antifungic. Combate diabetul, bolile metabolice și autoimune.
Curcumina din turmeric este foarte slab absorbită în corp, undeva la 5-10%. Dr. Ekberg spune că compușii din plante nu trebuie să ajungă în sânge, ci în intestin. De aceea au o rată de absorbție atât de mică. Ei acționează asupra microbiomului și așa își exercită efectele vindecătoare în organism.
Adăugarea de piper negru sau alte substanțe care cresc absorbția curcuminei nu este așadar obligatorie.
Nr. 2 – Apa cu lămâie
Apa cu lămâie este o băutură digestivă. Contrar opiniei generale, lămâia este acidă și scade pH-ul. Un pH scăzut va stimula producția de acid clorhidric și va activa pepsina din stomac. Acest proces îmbunătățește digestia.
Aciditatea din lămâie inhibă amilaza – enzima principală care ajută la descompunerea carbohidraților.
Pentru diabetici, apa cu lămâie ajută la eliberarea lentă a carbohidraților și previne vârfurile glicemice.
Diabeticii au de regulă probleme în digerarea carbohidraților. De aceea este important nu doar să întârzia eliberarea lor, ci și reducerea aportului lor din dietă.
Apa cu lămâie contribuie de asemenea la prevenirea formării pietrelor la rinichi. Acest beneficiu se datorează conținutului de acid citric.
Acidul citric se leagă de oxalații din alimente (ex. spanac) și îi elimină din corp, împiedicând astfel acumularea lor și formarea de calculi.
Nr. 1 – Oțetul de mere
Una din cele mai bune băuturi matinale pentru diabetici este oțetul de mere.
Ceea ce îl face deosebit de benefic pentru diabet este faptul că mărește sensibilitatea la insulină.
Studiile au arătat că oțetul de mere reduce zahărul din sânge, hemoglobina glicată, insulinorezistența, grăsimea de pe burtă, tensiunea arterială și factorii de risc asociați cu sindromul metabolic.
Puneți oțet în salate, în ciorbe. Se poate adăuga și în paharul cu apă, câte 1-2 lingurițe sau linguri, în funcție de toleranță.
Combinații benefice
Dr. Ekberg spune că aceste băuturi pot fi combinate pentru a obține beneficii și mai mari. Iată câteva sugestii:
- apă cu semințe de chia, suc de lămâie și scorțișoară
- ceai verde cu ghimbir, scorțișoară și cuișoare
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Cei mai buni și cei mai răi îndulcitori (nu doar pentru diabetici!) – ghid complet dr. Sten Ekberg
10 alimente care te țin sătul mai mult timp și te ajută să slăbești – dr. Ekberg
Top 10 alimente cu un conținut minim de carbohidrați neți și zahăr – dr. Ekberg
Ce se întâmplă dacă renunți la pâine 30 de zile – dr. Sten Ekberg
Sursă articol: Dr. Sten Ekberg, Top 10 cele mai bune băuturi de dimineață pentru diabetici: https://www.youtube.com/watch?v=S1RZykt8bjE&ab_channel=Dr.StenEkberg