1 banană pe zi – sursă de energie, protecție pentru inimă, artere, sistem nervos, gât și stomac
Bananele sunt cele mai practice fructe pe care le putem servi în loc de desert. Au o textură cremoasă, untoasă, sunt dulci și aromate.
Mai mult decât atât, conțin nutrienți care fac bine sănătății. Descoperă câteva motive să mănânci o banană pe zi.
Bananierii au o istorie lungă pe acest pământ. Existența lor datează din secolul al 7-lea î.Hr.
Vechile civilizații apreciau calitățile nutriționale și fortifiante ale bananelor și le considerau benefice pentru creșterea copiilor, dar și pentru piele și frumusețe.
Cuprins
Bananele – surse naturale de energie și vitalitate
Spre deosebire de alte fructe, bananele au o densitate calorică ridicată și un conținut mare de zaharuri solubile. 100 de grame de banane au în jur de 100 de kcal. Pe măsură ce stau, bananele continuă să se coacă și să devină din ce în ce mai dulci.
În compoziția lor se găsesc fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și proteine. Se remarcă prin conținutul e vitaminele C, B6 și B9, potasiu și magneziu.
Fitoterapeutul Constantin Milică scrie despre banane că sunt o hrană consistentă și energizantă pentru organism. Le recomandă copiilor, persoanelor anemice și slăbite, convalescenților și celor care sunt subponderali ori subnutriți.
Sunt o sursă naturală de energie pentru cei care depun mult efort fizic sau intelectual. Două banane furnizează energie pentru o oră și jumătate, fapt știut și practicat de către atleți înainte de un concurs.
Protejează inima și arterele
Banana are nu doar valoare energetică și nutritivă, ci și curativă. Datorită conținutului de potasiu, ajută la reglarea tensiunii arteriale. Acest mineral este important pentru prevenirea bolilor cardiace, dar și a crampelor musculare.
Potrivit unui studiu apărut în „Journal of Clinic Investigation”, potasiul alimentar previne formarea plăcilor arteriale.
Animalele hrănite cu dietă săracă în potasiu au avut un risc mai mare de rigitate și calcifiere arterială. Rozătoarele care au consumat o hrană bogată în potasiu au avut parte de o protecție mai mare împotriva calcifierii arterelor.
Cercetătorii au descoperit că deficitul de potasiu determină creșterea calciului din celulele mușchilor netezi ai vaselor de sânge.
Un studiu mai vechi, publicat în „The New England Journal of Medicine” a arătat că lipsa de potasiu afectează inima și la oameni.
Cercetătorii au constatat că potasiul din dietă ține sub control tensiunea arterială, mai ales atunci când aportul de sodiu este prea mare.
Acest mineral are efect vasodilatator și poate preveni hipertensiunea arterială, atacul de cord și complicațiile cauzate de accidentele vasculare cerebrale.
Bananele sunt surse excelente de potasiu. O banană medie furnizează 422 mg de potasiu. Alte surse bune sunt cartofii copți (un cartof copt = 610 mg de potasiu), avocado (½ fruct = 487 mg de potasiu), stafidele și spanacul.
Benefice în anemie, stres, depresii, insomnie
Studiile au arătat că profilul nutrițional al bananelor recomandă aceste fructe în alimentația copiilor, vârstnicilor, elevilor și studenților care învață. Ele cresc producția globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge.
Potasiul și vitamine B din banane sunt importante și pentru funcțiile creierului. Vitaminele din grupul B susțin buna-dispoziție și sunt utile în dieta persoanelor cu o expunere ridicată la stres.
Datorită efectului calmant asupra sistemului nervos, combat insomnia, depresia psihică, astenia nervoasă, surmenajul intelectual, isteria sau chiar epilepsia.
Balsam pentru stomac și gât
Consistența moale și cremoasă a bananelor este potrivită pentru persoanele cu leziuni stomacale. Sunt indicate în ulcere gastrointestinale, gastroenterite cronice, arsuri stomacale, grețuri matinale, viermi intestinali sau dizenterie.
Sunt recomandate atât în diaree, cât și în constipație, datorită efectului reglator la nivel intestinal.
Bananele pot fi folosite ca remediu în afecțiunile gâtului, precum bronșite, tuse iritativă, astm bronșic, treheită sau laringită.
Rețete inedite cu banane
Bananele pot fi consumate ca atare, în cure de câte 4 zile. Pot fi pasate și amestecate cu miere și eventual cu puțin carob (pudră de roșcove) pentru a obține o cremă de ciocolată naturală.
Se pot folosi de asemenea la salate de fructe sau smoothie-uri.
Aplicații în cosmetică
Nu uitați de efectele benefice ale pulpei de banană pentru ten. Pasați o bucățică de banană și amestecați-o cu lapte, miere și/sau suc de lămâie.
Aplicați masa pe față și lăsați-o să acționeze câteva minute, apoi spălați. Este un remediu bun pentru tenurile uscate, ridate sau ofilite.
Coaja bananelor pot fi folosită pentru masarea zonelor de piele afectate de negi sau înțepături de insecte. Are efect antiinflamator și anti-iritant.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete inedite și sănătoase cu banane pe care merită să le încercați:
Biscuiți din banane, nuci și cacao – doar 3 ingrediente!
Ruladă din ovăz și banane – desert simplu, fără zahăr și făină
Desert savuros din banane (fără zahăr, făină sau ulei)
Clătite din banane, ovăz și cacao – fără zahăr și făină
Surse articol:
1. Christa Sgobba, Here’s one reason why you should eat a banana every day, Men’s Health: https://www.menshealth.com/health/a19537840/foods-high-in-potassium-bananas-avocados/
2. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Bananele, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 77-79