Ciocolata neagră cu 80% cacao are beneficii medicinale puternice
Ciocolata neagră este mai mult decât o tratație dulce ocazională. Acest aliment are beneficii medicinale importante.
Este consumată în scop terapeutic de mii de ani. Arborele de cacao datează de pe vremea vechilor olmeci din sudul Mexicului.

Ciocolata neagra cu 80% cacao are beneficii medicinale puternice: Racool-studio
Ciocolata – mai prețioasă decât aurul
Arheologii au descoperit urme de teobromină pe vasele și oalele lor din lut, care datează din anul 1500 î.Hr. Teobromina este unul din compușii principali ai ciocolatei.
Civilizațiile următoare au dus ciocolata la un alt nivel. Mayașii o adorau și o foloseau în ceremoniile lor. Aceștia consumau o băutură pe bază de apă și pudră de cacao, groasă și spumoasă, în care uneori adăugau miere sau ardei iute.
Aztecii considerau ciocolata un dar al zeilor. O numeau „xocolatl”. Pentru ei, ciocolata era mai valoroasă decât aurul, de aceea o foloseau ca monedă de schimb. Doar clasele de sus o serveau ocazional, la nunți sau alte festivități.
Imaginea ciocolatei din zilele noastre este complet diferită de cea a ciocolatei din vechime. Nu doar ca aspect, ci mai ales ca gust.
Pentru mayași, ciocolata era o băutură amară, deloc dulce. Pe măsură ce a pătruns în Europa și a câștigat popularitate în America, ciocolata amară s-a transformat într-o creație dulce, fină și delicioasă.
Beneficiile medicinale ale compușilor din ciocolată
Boabele de cacao sunt extrem de amare, datorită antioxidanților. Producătorii adaugă mult zahăr pentru a masca gustul amar și a face ciocolata ușor de consumat.
În zilele noastre, doar sortimentele cu un conținut ridicat de cacao sunt considerate sănătoase. Dacă vreți să consumați o ciocolată bună, care să vă aducă beneficii, asigurați-vă că aceasta are minim 80% cacao.
O astfel de ciocolată fortifică organismul prin nutrienții și compușii pe care îi conține. Crește apărarea organismului și îmbunătățește starea de spirit.
Dr. William Li vorbește despre beneficiile consumului de ciocolată neagră, cu un procent mare de cacao. Cercetătorul o consideră un super-aliment, care uimește prin calitățile ei medicinale.
Susține sănătatea inimii
Ciocolata este mai mult decât un dulce care ne încântă inimile și ne aduce o mică doză de bunăstare emoțională. Acest aliment abundă în antioxidanți care susțin sănătatea cardiovasculară.
Studiile epidemiologice au arătat că flavanolii din ciocolata neagră reduc rata de mortalitate prin bolile cardiovasculare.
Hrănește microbiomul intestinal
Ciocolata neagră ajută la creșterea populațiilor de bacterii intestinale bune. Acest lucru înseamnă un risc mai mic de creștere a bacteriilor patogene.
Cercetătorii englezi au studiat impactul ciocolatei asupra florei intestinale. Participanții au consumat zilnic o băutură bogată în flavanoli din cacao, timp de 4 săptămâni.
Rezultatele au fost promițătoare. Ciocolata a îmbunătățit raportul dintre bacteriile bune și bacteriile nocive. Mai precis, băutura din cacao a înmulțit numărul de Lactobacillus de 17 ori mai mult și numărul de Bifidobacteria de 3,6 ori.
Totodată, antioxidanții din ciocolată au diminuat numărul de Clostridium histolyticum – o bacterie care duce la cangrenă.
Inamic al stresului
Nu în mod întâmplător ciocolata ne ajută să ne simțim mai bine atunci când suntem stresați. Cercetările au arătat că ciocolata neagră reduce biomarkerii stresului și anxietății din corp.
Oamenii de știință din Olanda au testat efectele ciocolatei negre pe persoane cu anxietate crescută. Subiecții au primit în fiecare zi câte un baton mediu de ciocolată (cu 74% cacao), timp de 2 săptămâni.
Autorii au descoperit că la consumatorii de ciocolată, nivelurile de cortizol și adrenalină din urină au scăzut semnificativ.
Ciocolata previne creșterea tumorilor
Da, ciocolata neagră poate face chiar și asta. Dr. Li o include în categoria alimentelor anti-angiogenegice, care ajută la înfometarea celulelor canceroase.
Angiogeneza este procesul prin care cresc noi vase de sânge. Inhibarea acestui proces oprește alimentarea tumorilor cu sânge, oxigen și nutrienți și duce la distrugerea lor.
Efectele anti-angiogeneză ale ciocolatei negre se datorează procianidinelor. Acești antioxidanți stopează semnalele care activează celulele vaselor sangvine.
Nu toate tipurile de ciocolată au însă proprietăți anticancerigene.
Are efecte regeneratoare
Regenerarea corpului are loc zilnic, prin intermediul a sute de mii de celule stem. Acestea ajută organismul să se refacă singur.
Ciocolata neagră dă o mână de ajutor, prin faptul că mobilizează celulele stem să funcționeze la capacitate maximă în această direcție.
Un studiu a arătat că persoanele care au consumat o băutură din cacao de 2 ori pe zi timp de 30 de zile au avut de 2 ori mai multe celule stem în fluxul sangvin decât non-consumatorii de cacao.
Scade riscul de diabet
Ciocolata neagră, care are peste 75% cacao, este permisă în diabet. Acest desert conține antioxidanți care ajută la controlul zahărului din sânge. Mai mult decât atât, compușii din ciocolata neagră au efect antiinflamator.
Diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, cancerul, bolile autoimune – toate au la bază o inflamație sistemică.
Protejează ADN-ul
Ciocolata neagră ne oferă protecție celulară. Flavanolii și polifenolii pe care îi conține protejează materialul genetic împotriva diverselor atacuri. Mai mult decât atât, aceștia susțin repararea ADN-ului și ajută organismul să se regenereze.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre ciocolata neagră:
Ceaiul verde și ciocolata neagră reactivează celulele stem (reparatoare)
Mâncați ciocolată neagră! Conține 3 substanțe care stimulează stare de bine
Ciocolata neagră reduce considerabil rezistența la insulină în diabet – dr. Daniela Petrache
Consumul moderat de ciocolată protejează vasele de sânge, inima și pielea
Surse articol:
1. History.com, History of chocolate: https://www.history.com/topics/ancient-americas/history-of-chocolate
2. Dr. William Li, 7 pleasantly surprising health benefits of dark chocolate: https://drwilliamli.com/7-pleasantly-surprising-health-benefits-of-dark-chocolate/