Nu aruncați cojile de castravete – ajută în constipație, protejează ochii și oasele
Coaja unor legume și fructe are o valoare nutrițională mai mare decât pulpa acestora. Studiile au confirmat că „pielea” alimentelor vegetale are o concentrație mai mare de vitamine, fibre și antioxidanți.
De cele mai multe ori, decojim legumele și fructele și le aruncăm la coșul de gunoi. În vremurile trecute, oamenii foloseau totul în gospodărie, inclusiv cojile. Fie le dădeau la animale, fie le transformau în băuturi sau preparate culinare și chiar medicinale.
În zilele noastre majoritatea populației locuiește în orașe și de aceea risipa alimentară este mai mare ca niciodată.
Cuprins
Cojile legumelor și fructelor – surse valoroase de nutrienți
Cojile sunt o sursă bogată de substanțe nutritive și compuși bioactivi pe care ar trebui să le exploatăm în folosul sănătății noastre.
Dacă ar fi să ne referim strict la castraveți, cojile lor ne pot oferi multe beneficii. Acestea au vitamine și antioxidanți care susțin sănătatea oculară, a sistemului digestiv, a oaselor și a mușchilor.
Ce beneficii au cojile de castraveți
Coaja castravetelui este o sursă bună de fibre. Aceasta conține în special fibre insolubile care ajută la formarea și eliminarea scaunului. Coaja unui castravete furnizează în jur de 1 g. de fibre insolubile.
Leac pentru constipație
Datorită fibrelor pe care le oferă, cojile de castravete pot fi folosite ca mijloc de combatere a constipației.
Mixați 5 grame de coji de castravete cu 100 ml de apă și 2 lingurițe de miere în robot. Turnați pasta obținută într-un pahar și consumați-o dimineața, pe stomacul gol. Va ajuta la reglarea tranzitului intestinal și va crește aportul zilnic de fibre.
Protejează vederea
Cojile de castraveți sunt o sursă valoroasă de beta-caroten. Acest antioxidant este un precursor al vitaminei A, care a fost asociată cu beneficii pentru sănătatea oculară.
Carotenoizii protejează retina și cristalinul de daunele foto-chimice induse de expunerea la lumină. Prin faptul că opresc producerea de radicali liberi, protejează ochiul de stresul oxidativ, apoptoză (moartea celulară), disfuncție mitocondrială și inflamație.
100 g de castraveți cu coajă conțin 110 UI de vitamina A.
Ajută la slăbit
Castraveții sunt ideali în curele de slăbire deoarece conțin multă apă și puține calorii. Fibrele din cojile lor ajută la curățarea și golirea intestinelor.
Acestea cresc sațietatea și reduc senzația de foame. Dacă țineți cură de slăbire, mâncați castraveți cu tot cu coajă.
Sursă de vitamina K
100 de grame de castraveți cu coajă au în jur de 100 mcg de vitamina K. Această vitamină este necesară pentru coagularea sângelui, sănătatea oaselor și creșterea celulară.
Proprietăți antibacteriene
Un studiu publicat în 2023 în jurnalul „3Biotech” a arătat că în coaja castraveților se află flavonoizi cu proprietăți antioxidante și antibacteriene importante.
Extractul de coji de castravete a inhibat creșterea tulpinilor de E. coli, Pseudomonas aeruginosa și Streptococul mutans.
Aceste câteva beneficii ar trebui să vă ofere motive întemeiate să nu vă descotorosiți de cojile castraveților. Singura precauție care se impune este legată de sursa lor de proveniență.
Dacă legumele au fost stropite cu diverse pesticide și substanțe chimice, cojile lor vor pricinui mai mult rău decât bine. Mâncați castraveții cu tot cu coajă doar dacă aceștia sunt din grădină sau dintr-o sursă de încredere.
Cum putem folosi cojile de castraveți
Cojile de castraveți au de regulă un gust amărui și sunt greu de consumat. Cu toate acestea, există câteva secrete pentru a le include mai ușor în dietă.
Se pot consuma câte 5-10 g de coji de castravete pe zi. Unele ingrediente maschează gustul amar și le face mai agreabile.
Pastă de coji de castravete cu miere
- 2 g de coji de castraveți
- 1 linguriță de miere
- 1 praf de piper negru
Cojile se spală și se fac pastă cu ajutorul unui blender. Se amestecă apoi cu mierea și piperul și se consumă.
Piperul ajută la digerarea mai ușoară a cojilor și totodată crește asborbția nutrienților din ele în fluxul sangvin.
Suc din coji de castravete
O metodă și mai simplă de a consuma cojile de castravete este să stoarcem leguma integral.
Spălați bine castraveții și dați-i prin storcător cu tot cu coji. Sau îi puteți mixa în blender/robot cu puțină apă și miere pentru a obține un smoothie.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre cojile legumelor și beneficiile lor:
Cojile de cartofi – o sursă valoroasă de nutrienți pe care nu trebuie să o arunci
Cura cu coji de ouă pentru întărirea oaselor, unghiilor, părului și gingiilor
Transformați cojile de ceapă și usturoi într-o pudră aromată pentru mâncăruri
Beți ceai din coji de mere o zi întreagă – curăță foarte bine corpul
Nu aruncați cojile de ananas, au beneficii nebănuite! (rețetă)
Surse articol:
1. Ayur Times, Cucumber peel benefits: https://www.ayurtimes.com/cucumber-peel-benefits/
2. Johra FT, Bepari AK, Bristy AT, Reza HM. A Mechanistic Review of β-Carotene, Lutein, and Zeaxanthin in Eye Health and Disease. Antioxidants (Basel). 2020 Oct 26;9(11):1046. doi: 10.3390/antiox9111046. PMID: 33114699; PMCID: PMC7692753.
3. Anjani, Srivastava, N. & Mathur, J. Isolation, purification and characterization of quercetin from Cucumis sativus peels; its antimicrobial, antioxidant and cytotoxicity evaluations. 3 Biotech 13, 46 (2023). https://doi.org/10.1007/s13205-023-03464-8