Cea mai bună dietă pentru Hashimoto – alimente care distrug tiroida vs. alimente care ajută glanda să se vindece
Tiroidita autoimună sau boala Hashimoto poate fi adusă în remisie cu ajutorul unei diete corecte și a unor suplimente nutriționale.
Mai mulți experți în acest domeniu vin cu recomandări și sfaturi practice care țin de alimentație și stil de viață. Unul din ei este dr. Anshul Gupta – expert în medicina funcțională și în probleme de tiroidă.
Cuprins
Ce este boala Hashimoto?
Afecțiunile tiroidiene sunt în creștere, iar medicina alopată nu răspunde adecvat nevoilor pacienților.
Foarte multe din simptomele provocate de o disfuncție tiroidiană nu sunt diagnosticate corect. Unii medici le ignoră sau le includ în mod greșit în categoria altor boli.
Hashimoto este o boală autoimună care afectează tiroidă. Corpul produce în mod greșit anticorpi împotriva acestei glande. Atacul continuu va duce în cele din urmă la distrugerea țesutului tiroidian.
Simptome specifice în Hashimoto
Hashimoto este principala cauză a hipotiroidismului. Persoanele cu Hashimoto sau hipotiroidism acuză oboseală excesivă, ceață mentală, creștere în greutate, constipație, sensibilitate crescută la frig.
Sunt de asemenea comune alergiile alimentare. Un procent mare din pacienții cu tiroidită autoimună au intoleranță la gluten. Alții nu digeră bine lactoza.
Dieta are un rol extrem de important în prevenirea și combaterea acestei afecțiuni deoarece poate să corecteze deficitele nutriționale.
Dieta – factor cauzator și curativ în Hashimoto
Hashimoto este corelată cu o infecție, cu o expunere mare la toxine, cu un nivel crescut de stres, dar și cu o alimentație nesănătoasă. Consumul excesiv de zahăr, făinoase (amidon) și produse procesate este unul din factorii de risc.
În același mod, redresarea dietei și consumul alimentelor potrivite pot ajuta la vindecarea tiroidei și controlul simptomelor.
Studiile au arătat că persoanele care consumă mult gluten au un risc mai mare să dezvolte tiroidă autoimună.
Excluderea produselor pe bază de gluten, lactate și a zahărului și adoptarea unei diete low-carb (săracă în carbohidrați) a dus la scăderea nivelurilor de anticorpi după câteva luni. Starea glandei tiroide a fost de asemenea îmbunătățită.
Alte studii au arătat că dietele bogate în legume, nuci, semințe și pește de calitate ajută de asemenea la redresarea tiroidei.
Plan alimentar pentru pacienții cu Hashimoto
Dr. Gupta a alcătuit un plan alimentar pentru pacienții cu tiroidită autoimună, bazat pe rezultatele mai multor studii științifice.
Planul constă în două etape: eliminarea alimentelor dăunătoare și includerea alimentelor adecvate.
Alimente care trebuie eliminate din dieta pentru Hashimoto
Persoanele cu Hashimoto trebuie să elimine pentru o perioadă următoarele alimente, categorii de alimente, ingrediente sau produse derivate:
- glutenul
- lactatele
- zahărul (inclusiv mierea și siropurile de agave/arțar)
- soia
- porumbul
- cofeina
- alcoolul
- produsele procesate
- produsele din carne procesată (mai ales carnea roșie)
- grăsimile trans
Alimente benefice în tiroidita autoimună
Persoanele cu Hashimoto trebuie să mănânce multe legume non-amidonoase și verdețuri, precum:
- spanac, sparanghel, fasole verde, sfeclă, morcovi, țelină, pătrunjel, castraveți, roșii, ardei, legume crucifere (broccoli, varză, conopidă, ridiche), rucolă.
Acestea trebuie incluse la fiecare masă. Jumătate (sau chiar mai mult) din suprafața farfuriei trebuie acoperă cu legume.
Nu vă temeți să mâncați crucifere. Studiile recente au arătat că aceste legume nu sunt goitrogene. Dimpotrivă, ajută tiroida prin proprietățile lor detoxifiante.
A doua categorie de alimente recomandată pacienților cu Hashimoto este categoria grăsimilor bune:
- pește gras de calitate, avocado, nuci, migdale, semințe de dovleac, semințe de chia, semințe de in, semințe de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de avocado, ghee.
A treia categorie este cea a proteinelor:
- pește, carne de pasăre organică, nuci și semințe.
Fructe permise în Hashimoto
Fructele trebuie consumate în cantități mici, deoarece au zahăr. Cele mai bune alegeri pentru Hashimoto sunt fructele de pădure, care sunt sărace în carbohidrați și bogate în antioxidanți: afinele, zmeura, căpșunile, coacăzele.
Cereale permise în Hashimoto
Este singura categorie de alimente care trebuie restricționată la maxim în cadrul dietei pentru Hashimoto.
Pacienții pot consuma unele cereale (pseudo-cereale) fără gluten, dar și acestea în cantități mici, precum:
- quinoa, orez brun, ovăz, hrișcă, mei, amaranth.
Cele mai bune cereale pentru Hashimoto sunt quinoa și orezul brun.
Cea mai bună dietă pentru Hashimoto
Recapitulând și concluzionând, cea mai bună dietă pentru un pacient cu tiroidită autoimună este cea care include cantități mari de legume, cantități moderate de carne și cantități foarte mici de cereale.
Reducerea cantității de carbohidrați este unul din principiile de bază al unui plan alimentar pentru pacienții cu Hashimoto.
Al doilea principiu este reducerea cantității de grăsimi saturate și grăsimi trans. În această categorie intră alimentele prăjite sau procesate, carnea roșie procesată, margarina, uleiurile rafinate.
Al treilea principiu, potrivit medicului indian, este includerea proteinelor de calitate. Toate acestea au fost exemplificate mai sus.
Simpla înlocuire a alimentelor dăunătoare cu alimente benefice pentru tiroidă va produce o ameliorare semnificativă a simptomelor și a funcției tiroidei.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre tiroidita autoimună (Hashimoto):
Încetați să mai consumați gluten – vă veți vindeca intestinul și tiroida (Hashimoto)!
Cum să reduci inflamația glandei tiroide – sfatul expertului în Hashimoto
9 recomandări esențiale pentru cei cu tiroidită autoimună (Hashimoto) – farmacistul tiroidian Izabella Wentz
Sursă articol: Dr. Anshul Gupta, Food plan to reverse Hashimoto’s: https://www.youtube.com/watch?v=IgbL_FAkx7w&t=514s&ab_channel=AnshulGuptaMD