Migdalele – fructele de aur care îți pot transforma radical sănătatea și greutatea

Articol bazat pe studii științifice

Migdalele sunt scumpe, dar pe potrivă de prețioase pentru sănătatea noastră. Au un conținut nutrițional remarcabil, dar și compuși cu potențial farmacologic.

Migdalele – fructele de aur care iti pot transforma radical sanatatea si greutatea

Migdalele – fructele de aur care iti pot transforma radical sanatatea: Macrovector/Brgfx/Studio4art/Freepik

Migdalele sunt consumate cu scopul îmbunătățirii sănătății încă din perioada antichității. Grecii, persanii, chinezii și indienii cunoșteau valoarea lor alimentară și terapeutică.

Chiar și astăzi, migdalele sunt clasate în topul celor mai nutritive gustări.

Migdalele – un supliment nutrițional valoros

Aceste fructe oleaginoase pot fi considerate adevărate suplimente nutriționale și pilule terapeutice.

Migdalele sunt bogate în grăsimi mononesaturate (50%), proteine (25%), carbohidrați (20%) și diverși compuși bioactivi.

Conțin aminoacizi, fibre, bor, calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, zinc, seleniu, magneziu, vitamine din grupul B, vitamina E (alfa-tocoferol) și antioxidanți (taninuri, proantocianidine, flavonoizi, acizi fenolici, lignani, izoflavone).

Compoziția nutrițională a migdalelor influențează apariția bolilor degenerative cronice, precum sindromul metabolic.

Veritabile pilule terapeutice

Compușii lor contribuie la scăderea colesterolului și altor factori de risc ai afecțiunilor cardio-metabolice, precum greutatea corporală, homeostazia glucozei, inflamația și stresul oxidativ.

Studiile clinice au arătat că migdalele modulează glucoza, lipidele din sânge și acidul uric. Protejează împotriva obezității, diabetului și bolilor de inimă.

Persoanele care consumă nuci în mod regulat au o circumferință a taliei mai mică și profiluri metabolice mai bune.

Scad colesterolul și trigliceridele

La persoanele cu hipercolesterolemie ușoară, 20 de grame de migdale pe zi (timp de 6 săptămâni) au redus considerabil niveurile serice de colesterol și trigliceride.

Studiile clinice au raportat rezultate favorabile chiar și la persoanele cu cu profiluri lipidice normale.

Participanții care au înlocuit 50% din aportul de grăsimi alimentare cu migdale sau ulei de migdale au avut parte de o scădere semnificativă a trigliceridelor și colesterolului LDL și total.

Reduc masa de grăsime corporală, de pe burtă și picioare 

Migdalele nu doar că nu îngrașă, ci ajută la reglarea greutății corporale.

La adulții sănătoși, 56 g de migdale pe zi au diminuat grăsimile din sânge, dar și masa de grăsime corporală și raportul talie-șold.

Studiile pe persoane supraponderale sau obeze au arătat că dietele hipocalorice îmbogățite cu migdale (15% calorii din migdale) produc o scădere majoră a grăsimii corporale totale și viscerale. Totodată, migdalele au un efect hipotensiv.

La persoanele cu colesterol LDL crescut, includerea a 42 g de migdale pe zi într-o dietă hipocolesterolemiantă a redus lipidele din sânge, grăsimea abdominală și grăsimea de pe picioare.

Scad glicemia după masă

În ceea ce privește controlul glicemic, 60 g de migdale pe zi au scăzut glicemia după masă și insulina la persoanele sănătoase.

Într-un alt studiu, 28 g de migdale pe zi, 5 zile pe săptămână au redus glicemia post-prandială și hemoglobina glicată la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Îmbogățesc microbiomul intestinal 

Pe lângă acțiunea cardioprotectoare, migdalele (și coaja lor) au potențial prebiotic. Fibrele și polifenolii pe care îi conțin contribuie la fermentarea microbilor în intestin. Acest lucru ajută la îmbunătățirea compoziției microbiomului.

Un studiu publicat în jurnalul „Anaerobe” arată că 56 g de migdale pe zi au crescut semnificativ populațiile de Bifidobacterium și Lactobacillus și a scăzut creșterea patogenului Clostridium perfringens. Același efect prebiotic l-au avut și cojile de migdale (10 g/zi).

Îmbunătățesc funcțiile creierului

Migdalele sunt de asemenea o gustare benefică pentru creier. Nutrienții lor îmbunătățesc funcțiile cognitive, precum memoria vizuală, memoria spațială și învățarea. Reduc inflamația și stresul oxidativ.

Reduc ridurile și pigmentarea pielii

Potrivit unui studiu clinic apărut în 2021 în jurnalul „Nutrients”, câteva migdale pe zi reduc fotoîmbătrânirea, ridurile faciale și pigmentarea. Studiul a fost realizat pe femei post-menopauzale.

Toate aceste beneficii, prezentate aici pe scurt, demonstrează că migdalele pot îmbunătăți calitatea dietei și vieții oricărei persoane. 

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete sănătoase cu migdale:

Fursecuri crude din migdale și miere (fără zahăr)
Roșii umplute cu pastă de migdale
Pateu de post din sfeclă și migdale – fără foc
Cremă de avocado și migdale
„Brânză” vegană din pulpa de migdale rămasă după prepararea laptelui

Surse articol:

1. Kamil A, Chen CY. Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction. J Agric Food Chem. 2012 Jul 11;60(27):6694-702. doi: 10.1021/jf2044795. Epub 2012 Feb 17. PMID: 22296169.
2. Barreca D, Nabavi SM, Sureda A, Rasekhian M, Raciti R, Silva AS, Annunziata G, Arnone A, Tenore GC, Süntar İ, Mandalari G. Almonds (Prunus Dulcis D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds. Nutrients. 2020 Mar 1;12(3):672. doi: 10.3390/nu12030672. PMID: 32121549; PMCID: PMC7146189.
3. Mustra Rakic J, Tanprasertsuk J, Scott TM, Rasmussen HM, Mohn ES, Chen CO, Johnson EJ. Effects of daily almond consumption for six months on cognitive measures in healthy middle-aged to older adults: a randomized control trial. Nutr Neurosci. 2022 Jul;25(7):1466-1476. doi: 10.1080/1028415X.2020.1868805. Epub 2021 Jan 15. PMID: 33448906.
4. Rybak I, Carrington AE, Dhaliwal S, Hasan A, Wu H, Burney W, Maloh J, Sivamani RK. Prospective Randomized Controlled Trial on the Effects of Almonds on Facial Wrinkles and Pigmentation. Nutrients. 2021 Feb 27;13(3):785. doi: 10.3390/nu13030785. PMID: 33673587; PMCID: PMC7997170.
5. Liu Z, Lin X, Huang G, Zhang W, Rao P, Ni L. Prebiotic effects of almonds and almond skins on intestinal microbiota in healthy adult humans. Anaerobe. 2014 Apr;26:1-6. doi: 10.1016/j.anaerobe.2013.11.007. Epub 2013 Dec 3. PMID: 24315808.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.