Pot diabeticii să mănânce alimente prăjite? Cum afectează prăjeala zahărul din sânge?

Prăjeala face mâncărurile mai gustoase, însă nu este cea mai sănătoasă metodă de gătire. De aceea nu este indicată în nici un fel de dietă, cu atât mai puțin în dieta diabeticilor.

Studiile au arătat că alimentele prăjite cresc riscul de diabet și boli cardiovasculare. Mai mult decât atât, au un impact negativ asupra glicemiei la persoanele care au deja diabet.

Pot diabeticii sa manance prajeli

Pot diabeticii sa manance prajeli: Freepik.com

Prăjelile conțin sub-produși dăunători sănătății

Prepararea alimentelor în ulei încins le dă acestora o textură și o aromă intensă, foarte plăcută. Însă le dă totodată și mai multe calorii.

Problema alimentelor prăjite nu este doar densitatea energetică ridicată, ci și conținutul de compuși nocivi.

Uleiurile folosite la prăjit sunt deteriorate prin procese de oxidare și hidrogenare. În urma acestora, conținutul de acizi grași nesaturați (acid oleic și acid linoleic) scade și se formează în schimb acizii grași trans.

Mai mult decât atât, prăjeala dă naștere la compuși nocivi rezultați din degradarea uleiului și la produse finale de glicație avansată (AGE). Aceștia din urmă declanșează inflamație cronică și stres oxidativ.

Alimentele prăjite asociate cu diabetul de tip 2

AGE sunt implicați în apariția unor patologii grave, precum diabet, cancer, boli cardiovasculare, boli neurodegenerative, infecții și îmbătrânire prematură.

Studiile epidemiologice au asociat consumul crescut de prăjeli cu diabetul de tip 2. Mâncarea prăjită afectează nivelul zahărului din sânge prin faptul că încetinește digestia.

De regulă, prăjelile conțin mulți carbohidrați simpli, pe care corpul îi transformă rapid în glucoză. Zahărul din sânge nu va crește însă imediat, ci câteva ore mai târziu.

Prăjelea crește riscul de îngrășare, inflamații, hiperlipidemie, dereglări ale metabolismului lipidelor și microbiomului intestinal. Acești factori au implicații importante în diabetul de tip 2.

Uleiul de măsline – mai potrivit pentru prăjit decât alte uleiuri

Prăjeala în sine este dăunătoare deoarece generează compuși cu potențial cancerigen. Însă contează și ce tip de ulei se folosește la prăjit, precum și ce tip de alimente punem în tigaia cu ulei încins.

Studiile sugerează că uleiul de măsline este mai bun pentru prăjit deoarece are o rezistență mai mare la oxidare.

Carbohidrați prăjiți vs. proteine prăjite

În ceea ce privește tipul de alimente prăjite, există o diferență importantă între carbohidrați și carne.

Cartofii prăjiți, de pildă, cresc mai repede zahărul din sânge decât puiul prăjit. Aceștia sunt constituiți din carbohidrați, iar carnea din proteine.

Grăsimile rezultate în urma prăjelii sunt grăsimi trans. Chiar dacă încetinesc digestia și întârzie creșterea glicemiei, sunt dăunătoare pentru orice persoană, nu doar pentru diabetici.

În plus, mâncarea prăjită îngrașă din cauză că are multe calorii. Surplusul ponderal trebuie evitat în diabet deoarece afectează capacitatea corpului de a folosi în mod optim insulina.

Dacă aveți poftă de cartofi prăjiți, vă sugerăm să încercați câteva rețete alternative:

„Cartofi prăjiți” din gulie, la cuptor
„Cartofi prăjiți” din țelină, la cuptor
“Cartofi prăjiți sănătoși” din rădăcini de pătrunjel (copți la cuptor)

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre alimentația în diabet:

Ce alimente trebuie să conțină farfuria unui diabetic – sfatul medicului
Diabeticii pot avea o masă de fructe dimineața
Semințele de schinduf – unul din cele mai bune remedii pentru diabet, obezitate, colesterol
Pâine fără gluten, din hrișcă și nuci – recomandată în diabet și hipertensiune

Surse articol:

1. Maura Shenker, Do fried foods affect blood sugar? Live Strong: https://www.livestrong.com/article/539500-do-fried-foods-affect-blood-sugar/
2. Twarda-Clapa A, Olczak A, Białkowska AM, Koziołkiewicz M. Advanced Glycation End-Products (AGEs): Formation, Chemistry, Classification, Receptors, and Diseases Related to AGEs. Cells. 2022 Apr 12;11(8):1312. doi: 10.3390/cells11081312. PMID: 35455991; PMCID: PMC9029922.
3. Lu Qi, Fried Foods, Gut Microbiota, and Glucose Metabolism, Diabetes Care 2021;44(9):1907–1909: https://doi.org/10.2337/dci21-0033 / https://diabetesjournals.org/care/article/44/9/1907/138884/Fried-Foods-Gut-Microbiota-and-Glucose-Metabolism

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.